Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2019 22:44

Чим займається Представництво України в ЄС ?

Відверті відповіді на прямі питання до Представництва України в ЄС. Власні висновки: Що варто посилити в міжнародних відносинах України та країн світу вже сьогодні ?

Нещодавно, в рамках проекту EU Study Days  Представництва ЄС в Україні, я здійснила візит до Бельгії .

Побувала на зустрічах у ключових інституціях Брюсселю.

Зокрема, 12 вересня, в Представництві України в ЄС відбулась зустріч.

В розрізі реформи державного управління, підвищенння авторитету дипломатичних представництв України за кордоном та співпраці з представниками громадянського суспільства, цікавим дізнатись пряму мову на мої питання :

"Чим займається Представництво України в ЄС ?"

"Як функціонує Представництво України в ЄС?"

"Як співпрацює Представництво з громадянським суспільством ? "

На питання відповідав політичний радник Представництва України в ЄС  Андрій Наджос:

"Останні дні ми працювали над організацією офіційного візиту Дмитра Кулеби до Брюселю. Тобто, 10 днів назад його призначили і вже на цьому тижні були організовані зустрічі з усіма: з Європейською Комісією, Європейською Радаю, Європейським Парламентом. Для того, щоб у Дмитра Кулеби буда загальна картина того, чим живе Україна  і Європейський Союз,  які перед нами стоять пріоритети, в тому числі по енергетиці , в тому числі по отриманнню макрофінансової допомоги другого траншу в розмірі 500 млн євро, який ми маємо отримати до кінці цього року. Ці кошти в Україні будуть спрямовані на зміцнення курсу національної валюти, це не кошти , які ми з вами  проїмо, це кошти на стабілізацію нашої фінансової системи. Тому, для того, щоб усе це вдавалося, наша діяльність будується на тому, що ми забезпечуємо візит Віце-прем*єр міністра.

Повертаючись до громадянського суспільства, забезпечили рівень виступів пана Максака, який провів круглий стіл з партнерами Chatham House і представниками  Marshall Center на тему : "Україна після виборів: виклики та загрози" . І третє, що ми зробили, провели консультації по питанням енергетики, двосторонні Україна-ЄС, для того, щоб підготуватися на середину вересня до тристоронніх консультацій - ЄС, Україна та Росія.

Перед нами стоїть дуже важливе завдання. У нас закінчується 10-річна Угода на транзит газу через нашу територію. Якщо ми з вами зайдем в цей період без цієї Угоди , у нас може бути серйозна енргетична криза. Просто елементарно перекриють вентиль. І навіть російський газ, який йде в Європу,  можуть вирішити не постачати.

Питання: "Яким чином функціонує Представництво України в ЄС ?"

Представництво розділено на кілька секторів. У нас є окремий підрозділ, який займається економікою, енергетикою, наукою , культуою, освітою - це один напрямок. Територіально, це зовсім інший будинок, в Посольстві України в Бельгії. А ми зараз знаходимось в політичному відділі, який займається політичними питаннями - санкції, права людини в анекованому Криму,  проблема Приазов*я. Комунікуємо з Європейським оборонним агенством, оювропейська службою зовнішної діяльності.

Робота будується таким чином, кожен тиждень ми складаємо для себе план, в нас є плани на місяць, на пів-року. На цей місяць (вересень ) у нас амбітні плани. Ми забезпечували комунікацію з Прем*єр - міністром . Зараз ми готуємо контакти представників ЄС, які їдуть на сесію Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорк, куди вперше поїде новообраний Президент, та пан Пристайко в якості Мінстра закордонних справ. Нам треба буде говорити з європейцями, які їдуть до Нью-Йорку, і про права людини, і про політичних в*язнів і про Крим, і про татарів  і т.д. Будемо говорити про увесь файл з безпеки, і про санкції.

У кожного з нас є виділений напрямок,наприклад, хтось працює по Європарламенту. В жовтні підготовка формату зустрічей Східного партнерства ЄВРОНЕСТ. Жовтень - це Комітет Асоціацій Україна-ЄС, що прописано в Угоді про Асоціацію , де ми будемо говорити про все : про торгівлю, про енергетику. І цей Комітет Асоціацій закладе підстави для проведення Наради Асоціації, яка буде в грудні місяці, яку відвідає Прем*єр - міністр України  і буде вже новий склад Європейської Ради .

Щодо питання співпраці з громадянським суспільством, то на початку вересня мали  зустріч з групою правозахисників, це були українські організації, іноземні партнери + люди з Криму .

В рамкає Європейського Парламенту плануємо провести окремий захід, який буде присвячений Криму та питанням порушення прав людини .

Весною робили захід, показ фільму присвячений темі політичних в*язнів. Було дуже багато преси, гарно висвітлено.

Чому Європарламент ? - тому що це відкритий майданчик, де  можна провести заходи куди приходять представники усіх інституцій. Європаламент - це універсальний майданчик, де можна зібрати всіх. "

На цьому кінець відповідей на мої запитання.

Візит до Брюсселю дав "їжу до роздумів". Наприклад, а чому б Україні не збільшити фінансування дипломатичних представництв та , разом з тим, підвищити якість роботи в культурно-просвітницькому напрямі. Організація окремих культурних центрів України в країнах світу значно підвищила б рівень держави на міжнародній арені. Вільний доступ кожного зацікавленого іноземного громадянина до насиченої культурної програми таких культурно-просвітницьких  центрів став би запорукою відмінної дипломатії. Чи нам нема що показати ?

P.S.

Офіційний візит до Брюсселю надихнув мене вивчити третю мову - французьку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]