Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.05.2019 02:25

Вибори 2019 ЄС vs Україна: екологічні програми (частина 1)

We have 12 years to avoid climate collapse - go vote! Озелененння виборчих програм в Україні залишається on top.

Президентські вибори показали початок попиту на еко-програми або ж  відповіді на еко-запитання під час дебатів, інтерв*ю.

Актуальність озелененння предвиборчих програм залишається on top.

Які тенденції наповнення передвиборчих програм на парламентські та місцеві вибори ? Чому стратегічно важливо для партій мати зелений блок у власних програмах ?

Що спільного між серфінгом та екологічними програмами кандидатів ?

- для мене відповідь очевидна: не встиг застрибнути на борд  - хвиля накрила , встиг залізти  - ти на гребені хвилі :)

Президентські вибори показли, що реагуючи на запит від eco-NGO  чи не вперше кандидати вписали у програми або у своїх спічах проговорювали важливість екологічних питань. І крапка.

Саме відсутність конкретики, відсутність охоплення усіх аспектів екологічної політики,  відсутність цілісного бачення, відсутність презентаційного матеріалу, комунікації з громадянським суспільством, яке власне кажучи і сформувало запит - зробили портрет політичного обранця збірним у не зеленому кольорі, а в коричневому .

У той час, як Європою йдуть конкретні диспути на еко-теми, які розкривають меседж "Екологія важлива" і при цьому говорять за кількістю ті ж два слова, але конкретні за тематикою, такі як: Ієрархія відходів (що краще для країни в економічному, логістичному розрізі), Зміна клімату ( на хвилинку - в Україні є персональна Стратегія Низьковуглецевого розвитку країни), Циркулярна економіка .

І це при тому, що відповідно до соцопитування "Суспільні очікування щодо вирішення екологічних проблеми. Уроки ЄС для України" , на запитання: Чи достатньо влада робить для вирішення екологічних проблем?  - 82,7 % відповіли "ні, не достатньо" . Тож, в плані завоювання симпатій електорату - поле роботи є - чорнозем. А якщо дивитись в перспективу виборів ОТГ , то на запитання "Хто має найбільший вплив на вирішення екологічних питань ?" - самі громадяни та місцеві органи влади сукупно набрали 45%. Отже, конкретика в програмах в частині вирішення місцевих екологічних проблем  - основа для отримання переконливого успіху.

Загалом по Україні, тепер громадяни не одними тарифами і корупцією переймаються, - "скоріше так" і "точно так"  - відповіді на запитання " Чи є наявність чітких положень щодо охорони довкілля та сталої енергетики в програмах політичних партій або кандидатів визначальною при голосуванні?" = 47%

Звідки вітер змін ?

Треба розуміти, що українським партіям, які дивляться в майбутнє, необхідно заручитись хоча б ідеологічною підтримкою європейських колег. Так, 23-26 травня - вибори до Європейського  Парламенту. Буде відібрано 28 нових комісарів, які разом визначать нові політичні пріоритети для ЄС. Пропоную усім зацікавленим переглянути списки кандидатів, біографії, їх програми, меседжі. Серед кандидатів бачимо ідеологів акції маршу Extinction Rebellion: почалось зі звернення академіків й науковців у Великобританії, 17 листопада 2018 року біля 6 тисяч протестувальників заблокували ключові мости Лондона, низка акцій згодом біля Парламенту, в інших містах Королівства, Шотландії, понад 1000 арештованих, чотири ключові місця столиці були заблоковані протягом тижня - 9 кандидатів візьмуть участь у виборах до Європейського Парламенту - Climate Emergency Independents.

Абсолютно новим за своїм формуванням є European Parliament Election Manifesto  - об* єднання ряду потужних екологічних всесвітніх організацій із спільними вимогами до виборчих програм кандидатів,  порядку денного Європарламенту. В Україні вже розпочався рух об*єднання серед eco-NGO, водночас чому б нам не піти далі, і партіям, їх осередкам на місцях створити екологічні коаліції з консолідованими конкретними пропозиціями із покращення екологічної ситуації в конкретному місці (село, селище, місто), країні загалом.

WE HAVE 12 YEARS TO AVOID CLIMATE COLLAPSE - GO VOTE !

"Вибори в ЄС визначать політику на настпні 5 років. Голосуйте за Європейський Парламент, який захистить навколишнє середовище, тому що ми маємо обмаль часу"  - це топ слоган політичних кампаній нових політичних фігур з прохідними балами.

Інший приклад заклику, який прямо пов*язує негативні  кліматичні зміни та втрату здоров*я: " Цього травня голосуй за своє здоров*я через покращення клімату".

Взагалі вибори до Європейського Парламенту демонструють нові комбіновані інструменти проедення виборчих кампаній, які в Україні ще не застосовувались, що обіцяє бути цікавим досвідом в майбутньому.

"Ми бачимо молоде покоління, яке більше не розглядає клімат і охорону навколишнього середовища як необхідне зло, але як природну складову політичного порядку денного"  - Дослідження TIU-Stiftung (03.05.2019)

Так, портал POLITICO з аудиторією в 4,5 млн. відвідувань в місяць демонструє ранжування тем в дебатах кандидатів: 1. Навколишнє середовище, 2.Міграція, 3. Безпека, 4. Економіка, 5. Майбутнє Європи

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]