Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.06.2020 13:42

Якщо COVID-19 є проблемою, то чи може медіація бути рішенням?

Адвокат, медіатор

Медіація є привабливою альтернативою для вирішення спорів, яку можна організувати набагато швидше, аніж судові чи арбітражні провадження, навіть за умови, що є кілька сторін.

COVID-19 та карантин призупинили життя в бізнес-процесах багатьох компаній. Деякі з країн, такі як Франція, в період карантину розробляли адвокатам рекомендації: як працювати зі своїми клієнтами? У Парижі судовий трибунал та Апеляцій суд надавали адвокатам 15 днів з моменту запровадження заходів, що спрямовані на стримування COVID-19, для вирішення питання: чи можуть далі адвокати вести справи клієнтів чи все ж адвокати відмовляються від супроводу? Інші ж країни виносили як пропозиції для адвокатів, аби ті пропонувати клієнтам медіацію.

Оскільки, в Україні відсутній спеціальний закон про медіацію, то на сьогодні медіація здійснюється на підставі Директиви 2008/52/ЄС від 21.05.2008 р. Медіатори у своїй роботі також керуються нормами чинного українського законодавства і кодексами етики медіаторів ЄС та кодексами етики тих громадських організацій, членами яких вони є.

Медіація є привабливою альтернативою для вирішення спорів, яку можна організувати набагато швидше, аніж судові чи арбітражні провадження, навіть за умови, що є кілька сторін. У сучасній ситуації з COVID-19 багато медіацій проводилось дистанційно. Однак, цей процес показав, що вирішення спорів за допомогою медіації є достатньо ефективним та життєздатним варіантом.

Медіація є конфіденційним процесом. Медіація без шкоди для прав сторін дає можливість контролювати увесь процес. Сторони можуть робити пропозиції та навіть йти на поступки, які не зможуть в судовому процесі бути використаними проти них. Додає переваг процесу і той факт, що медіація не є обов’язковою до тих пір, поки не буде досягнуто рішення і не підписано його сторонами. Гнучкість дозволяє маневрувати між різними варіаціями розвитку подій. Після того, як за результатами медіації буде ухвалено рішення, сторони можуть розпочати виконання цього рішення. В умовах карантину одним із найбільш переконливих аргументів на користь медіації є ухвалення рішення, яке ніким не нав’язано. Бізнес може приймати найбільш вигідні для нього рішення, а це, у свою чергу, сприяє розвитку ділових відносин.

Для того, щоб скористатися процедурою медіації, адвокат або сторони:

1) можуть передбачити можливість використання медіації у договорі;

2) звернутися до медіатора вже на момент виникнення спору.

У разі, якщо мова йде про транскордонні договори, то у такому разі рекомендується уточнювати всі умови посередництва, а не лише про існування медіації як способу врегулювання спору. Доцільно також передбачати тривалість медіації, місце проведення медіації, мову спілкування під час медіації, способи вибору медіатора, а також його винагороду. Можуть бути передбачені й інші умови, які є необхідними для сторін.

Медіація в умовах карантину не є панацеєю, але ця процедура може ефективно допомогти у вирішенні різних спорів. Завданнями же адвоката, який супроводжує свого клієнта, є:

1) інформування свого клієнта про процедуру медіацію до початку судового розгляду;

2) підготовка сторони/ін до медіації;

3) присутні адвокати під час медіації слугують «гарантією» для свого клієнта, що процедура є цілком законним способом врегулювання спору;

4) оцінка рішення сторін на предмет законності та юридичне оформлення рішення за результатами медіації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]