Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2016 11:05

Український НЕП: Мораль і політика

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Історично доведено - мораль і політика є невід'ємними складовими суспільного життя. Прикро визнавати, що наша держава давно знехтувала цими засадами і розмежовує ці поняття, як дві, зовсім різні, категорії .

У результаті останніх зустрічей дискусійного клубу "Український НЕП: Земля і воля" було окреслено важливу тему для нашої держави. Історично доведено - мораль і політика є невід'ємними складовими суспільного життя. Прикро визнавати, що наша держава давно знехтувала цими засадами і розмежовує ці поняття, як дві, зовсім різні, категорії .

Тему моралі в теоретичний, практичний, науковий та ПОЛІТИЧНИЙ обіг увів Цицерон. Базуючись на тому, що це свого роду похідне від традицій, звичаїв та норм поведінки. Саме ця моральна площина відповідає за принципи та спосіб життя індивіда. Але якщо мова йде про спільноту, то тоді це стосується й політики: як їм належить жити, і яким чином, той чи інший спосіб, буде моральним. Тобто мораль і політика взаємопов'язані.

В свою чергу Арістотель вважав, що політика має відігравати морально-виховну роль, адже вона є практичним втілення моралі. А від так, моральне завдання політики і держави має формувати сама спільнота. Базисна функція моралі - організація спільноти як єдності. І нам варто повертатись до цих принципів, щоб сформувати міцну країну, яка зможе протистояти світовим викликам.

Моральна спільнота має стати суб'єктом, який бере на себе відповідальність за державу, а не навпаки. Цей крок, допоможе позбавити Україну від радянської ідеології та марних очікувань, що держава схаменеться і почне думати за добробут людей. В демократичних державах влада належить народу, а в олігархіях - окремим особам.

Ми себе вже 25 років називаємо демократичною державою, то ж час відповідати цій ідентифікації. Ми маємо достатньо території, людей в морально-духовному стані, які здатні до тієї кооперації й синергії, де цілісність має можливості для розвитку.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]