Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2015 10:43

Два сонця Холодного Яру

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Два сонця явили дві вагомі події: створення козацького полку та організація Всеукраїнського Військового з’їзду.

Дух нації забезпечує народові стійкість — навіть у важких історичних обставинах. Якщо народ керується національно-релігійним ідеалом, то ніякі несприятливі історичні умови не зможуть його здолати. Ядром української духу, який визначає сильний бойовий інстинкт є мужнє й активне сприйняття життя. Войовничість - це одна з небагатьох рис в українській свідомості, яка давала народові міць і впевненість в своїх діях.

Кожна країна, і кожна нація, розвиваються у просторі й часі. З перебігом історії, за для збереження своєї Батьківщини, народ здолав багато негараздів, в тому числі і відстоював кордони своєї держави. І людина, і нація, усвідомлюючи свою роль у державі, всупереч труднощам, так само стрімко й упевнено розвивалися з ходом історії. Події в Холодному Яру за останні століття проявили в українців стійкість національного духу. Холодноярівська Січ, гайдамацька Коліївщина, УНР – найяскравіші плями козацького духу в родоводі цього яру.

В зв'язку з цим в Холодному Яру 25-26 квітня 2015 року відбувалося святкування 95-річниці борців за волю України. На фестивалі були зібрані тисячі різних українських національних меншин, а також, усвідомлюючи потребу в національному захисті держави, перший раз взяли участь вояки-добровольці. До заходів були залучені учасники АТО, народні майстрині зі своїми українськими виробами, інструктори Українського легіону, які проводили військові та медичні навчання для дітей та дорослих, українські музичні гурти та виконавці. Також козацтво добровольчих полків та батальонів вшановували пам'ять героям Холодного Яру біля дуба Максима Залізняка, де в сивому минулому гайдамаки давали клятву боротися з польським засиллям, не шкодуючи свого життя.

Чому два сонця?

Під час минувших подій в Холодному Яру 26 квітня о 14 год. відбулося велике козацьке коло, до якого долучилися всі представники козацьких організацій матінки України. Козаки простояли близько 5-ти годин на пекучому сонці пліч-о-пліч, що навіть «леза шаблі не просунути», задля вирішення нагального питання - створення козацького полку. В той момент на небі було 2 сонця: яскраве сонце і місяць – козацьке сонце. Саме в присутності цих високоповажних гостей створили козацький полк, і відразу було зрозуміло, що це стане запорукою стрімкого розвитку укріплення українського духу. Сподіваюся, що це слугуватиме відновленню козацького устрою в Збройних Силах України, виховуючи воїнів справжніми лицарями минулих століть.

Холодний Яр визначив долі всіх вояків, громадян суспільства, які бачать свою реалізацію в обороні й захисті сфери державної відбудови. Завдяки установчим зборам обраний організаційний комітет зміг визначити й спланувати Всеукраїнський Військовий з'їзд, який відбудеться 23 травня 2015 року в Українському домі на Європейській площі в м. Києві. На меті заходу стоїть розгляд питання консолідації зусиль Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо комплексного перегляду та вдосконалення всього блоку законодавчих актів в галузі національної безпеки та оборони держави. Громадське суспільство, добровольчі батальйони, козаки, волонтери мають брати безпосередню участь у проектах, направлених на захист та вдосконалення національної безпеки та оборони держави. З'їзд має розробити та затвердити вимоги до законодавців та Президента щодо участі громадскості в формуванні та здійсненні оборони та оборонно-територіальних заходів, національно-патріотичної підготовки молоді та формування діючого резерву для збройних сил України

На завершення, дорогі друзі, я з впевненістю можу вам сказати, що два сонця явили дві вагомі події: створення козацького полку та організація Всеукраїнського Військового з'їзду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]