Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2015 16:58

Річниця Національної Гвардії - хотіли, як краще, вийшло - як завжди

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Вже більше року наша держава бореться з труднощами та намагається відстояти честь та гідність свого народу.

Вже більше року наша держава бореться з труднощами та намагається відстояти честь та гідність свого народу. За цей час люди будь-якими способами протистояли загарбницькій окупації, до їх числа входила і діяльність Нацгвардії України. 12 березня відбулася річниця створення Національної Гвардії України, покликаної відтворити суверенітет кожної людини. Доречним буде згадати історію її формування та кроки становлення в державі.

Евромайдан став сходинкою, початковим кроком до формування нації. Серед перших жертв, які загинули на Майдані були люди різних національностей, але всі вони стояли за одну ідею – зберегти цілісність держави, відстояти національну ідею і не дати згубити долю України. Вірмен Сергій Нігоян, білорус Михайло Жизневський та українці Роман Сеника і Юрій Вербицький змогли продемонструвати силу об’єднання різних націй і зробили поштовх для таких об’єднань у майбутньому. 29 січня 2014 року за ініціативою Національних Зборів України у День пам’яті Героїв Крут була створена Національна Гвардія України, як координаційна платформа проявлених силових структур і активістів Майдану для захисту прав і свобод людини та територіальної цілісності Нашої Держави. Цього ж дня члени гвардії дали Обітницю Нації, яку вперше в історії України було прийнято на 5-ти освячених клейнодах: Мечі Святослава, скіфській золотій пекторалі, Трипільському глечику, Масці Волхви і трьохсотлітній іконі святого Миколая. Бажаючих долучитися до рядів Нацгвардії було близько двох сотень, всі вони в унісон читали свої клятви. Кожен отримав іменне свідоцтво обітниці і вписав себе в книгу засновників Української Нації. Якщо бути точнішими, то їх було 206, з них 27 загинуло на Майдані і 1 невідомий за позивним «Боець», який згорів у Будинку профспілок, похований на Аскольдовій могилі.

Посвячення новобранців у бійців Національної Гвардії провели Ігор Дідковський та Володимир Волков. Долучилися до заходу й письменники брати Капранови, які вистукуючи в барабан українські лейтмотиви, піднімали козацький дух.

Ігор Дідковський: «Завдання гвардії - зберігати інститут Установчої влади, не більше і не менше, які пішли з джерела народовладдя».

Володимир Волков: «Національні збори мають одну мету - забезпечити суверенітет особистості. Особистість має отримати такі умови, в яких вона може вільно обирати те, що вона хоче. Тобто, головне завдання Національних зборів - забезпечити суверенітет людини, а Національної Гвардії - стати на захист цих прав».

Володимир Волков ще у 2012 році дав обітницю в Національному музеї історії України на мечі Ярослава Хороброго оберігати й боронити Україну і її рідні землі.

«Батьками-засновниками української нації є всі від Хороброго до Чорновола, ми вже діти-засновники», - ділиться думками Володимир Волков.

Національна Гвардія України відразу розпочала активну діяльність. Першим кроком була низка ініціатив і звернень до органів влади, силових відомств, міжнародних організацій, з метою утворення Внутрішнього Миротворчого контингенту для забезпечення миру і спокою в Державі. Також вона організувала відкриття мобільної клініки з надання невідкладної медичної допомоги пораненим з Майдану, відправку поранених на лікування закордон та ін.

13 березня 2014 року Верховна Рада України перехопила ініціативу та ухвалила закон про створення вже своєї (нашвидкоруч перероблений закон про жандармерію), «внутрішні війска» у Національну гвардію. Влада зробила спробу переформувати «старі» правоохоронні органи, «внурішні війска», у шляхетні силові структури, об’єднавши їх з підрозділами самооборони Майдану. На таку ініціативу влади Національна Гвардія України запропонувала згуртуватися для захисту Державних кордонів та забезпечення територіальної цілісності України. Але, у відповідь на запропоноване, отримала нерозуміння громади та блокування у ЗМІ.

Оборонна доктрина нашої держави за весь цей час, на жаль, лише проявляє свою недієздатність. Ні одне з профільних міністерств (МО, МВС, СБУ, ДСНС) не змогло виконати прямих обов’язків та функцій на них покладених. Впоратися з цим всім держава буде здатна лише в разі глибинної консолідації нації та системних реформ у всіх сферах. У разі об’єднання існуючих ресурсів збройних сил та ініціативи громадськості направленої в правильному напрямку, ми зможемо відновити територіальну цілісність держави.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]