Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.06.2020 13:37

Велике дорожнє будівництво у руслі реформи децентралізації

Позаштатний радник на громадських засадах голови Укравтодору, президент Української Асоціації проектних організацій (UADO)

На початку цього року керівництвом нашої держави було оголошено курс на поступове відновлення всієї інфраструктури, зокрема доріг місцевого значення та мостових споруд на них

Протягом останні трьох років кожна область, в рамках реформи фінансової децентралізації та децентралізації Укравтодору отримала низку повноважень підкріплених ресурсами, завдяки яким, має бути забезпечено наближення якісних послуг до кожного громадянина, незалежно від місця проживання. А це 123 тис км обласних та районних доріг доріг та 10 310 шт мостів. 

Усього в Україні на автомобільних дорогах загального користування налічується 16 155 мостів з них: понад 10 тис не відповідають сучасним нормам і стандартам за габаритами і вантажопідйомністю, понад 2 тис потребують термінового ремонту. 

Крім цього серед доріг, які планують відремонтувати в рамках субвенції з Дорожнього фонду у 2020 році перебуває до 20% вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. 

Семе відновлення доріг місцевого значення та комунальних доріг дозволить забезпечити підвищення рівня доступності для користувачів цих доріг соціальних, соціально-культурних, освітніх і медичних послуг, рекреаційних зон. Це сприятиме активізації економічного розвитку об’єднаних територіальних громад і регіонів в цілому.

Найпріоритетніші для відновлення в громадах — дороги до опорних шкіл та лікарень. 

Раніше, ще до початку роботи Дорожнього фонду керівництво областей та органів місцевого самоврядування не мали чітких планів та цільового фінансування на дороги, не було елементарного бачення, які саме дороги вони мають ремонтувати у наступному, та й в поточному році, за яким принципом. 

Внаслідок реформи децентралізації та зокрема передачі ⅔ доріг від Укравтодору на баланс ОДА разом із прогнозованим та ритмічним фінансуванням, щоденно відбувається їх стрімке відновлення відповідно до щорічних Переліків об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. 

Окремо слід зазначити, що у кожної ОДА також має бути погоджений з Міністерством розвитку громад та територій перелік об’єктів (масштабне будівництво та капітальний ремонт шкіл, дитячих садків, приймальних відділень лікарень, стадіонів та доріг по всій країні), які область планує побудувати або відремонтувати протягом року в рамках Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), який для багатьох громад є основним джерелом фінансування.

Крім цього, у зв’язку із необхідністю активізації економічного розвитку регіонів та країни в цілому і підвищення рівня зайнятості населення за рахунок реалізації завдань, які  забезпечують високий рівень локалізації, Укравтодором розроблено Національну програму відновлення мостів в Україні. 

Укравтодор, на 2020-2025 роки планує залучити 28,7 млрд грн на на відновлення та експлуатацію 1385 мостових споруд. 

В контексті децентралізації теж важливо, що проєкт стосується відновлення мостів як на державних, так і на місцевих дорогах. 

Адже за даними Аналітичної експертної системи управління мостами (АЕСУМ) за останні 5 років кількість мостів, що перебувають в аварійному стані збільшилася вдвічі і складає 152 шт. (на дорогах державного значення – 124 шт. та на дорогах місцевого значення – 28 шт.). Середній вік мостів становить 56 років, оскільки 81 відсоток мостів побудовано до 1980 року. Проте ця цифра є ймовірно заниженою через те, що лише 35 відсотків мостів є обстеженими (на дорогах державного значення обстежено мостів – 4098 шт. і на дорогах місцевого значення – 1539 шт.). 

Такий стан мостів ставить під загрозу людські життя, комфортне та безпечне перевезення пасажирів і вантажів, знижує рівень доступності соціальних, культурних, освітніх і медичних послуг та рекреаційних зон для користувачів автомобільних доріг,  що в кінцевому результаті стримує соціально-економічний розвиток окремих регіонів та держави в цілому. 

Реалізація Національної програми відновлення мостів в Україні забезпечить створення передумов для відновлення мостів на автомобільних дорогах загального користування державного та місцевого значення з приведенням їх стану до параметрів діючих норм, належне функціонування штучних споруд, підвищить рівень доступності соціальних, культурних, освітніх, медичних послуг та рекреаційних зон для користувачів доріг загального користування державного та місцевого значення та прискорить економічний розвиток регіонів і держави в цілому, у першу чергу за рахунок використання потенціалу вітчизняної промисловості та створення нових робочих місць. 

До 2018 року рівень фінансування мостів на автомобільних дорогах загального користування державного та місцевого значення був вкрай низьким і відбувався за залишковим принципом. Це пояснюється тим, що більше 90 відсотків автомобільних доріг загального користування мають високу зношеність, тому основні фінансові ресурси спрямовуються на їх капітальний або поточний ремонт. 

І навіть рекордне фінансування дорожньої галузі у 2020 році не допомогло значно вирішити проблему, адже близько 2 тис мостів потребують першочергових заходів з відновлення.

Проблема недостатнього фінансування посилюється збільшенням вагових навантажень від сучасних транспортних засобів та зростанням інтенсивності руху, на які фактичні параметри мостів не розраховані, внаслідок чого строк служби мостів значно скорочується. 

Програма Президента "Велике будівництво", яка стартувала з 1 березня цього року – це спільна програма президента та Уряду, яка передбачає інфраструктурну модернізацію України. 

Таким чином, в Україні планують виконати масштабне будівництво та капітальний ремонт шкіл, дитячих садків, приймальних відділень лікарень, стадіонів та доріг. До кінця року мають збудувати мінімум 100 садків, 100 шкіл, 100 стадіонів, 200 нових приймальних відділень лікарень та щонайменше 4200 км державних і 2500 км місцевих доріг по всій Україні. 

Крім нових об’єктів інфраструктури, реалізація програми, протягом 5 років дозволить створити понад 500 тис нових робочих місць. Це, зокрема, будівництво доріг та транспортна інфраструктура (планується створення 154 тисяч робочих місць), сфера благоустрою (150 тисяч робочих місць, створення робочих місць на місцях), сільське господарство (85 тисяч робочих місць), заповнення вакансій у ДСНС, будівництво інфраструктурних об'єктів. В тому числі, лише будівництво доріг в Україні дозволить створити безпосередньо 120 тисяч нових робочих місць у суміжних галузях. 

Такі заходи Президента та Уряду України в свою чергу, сприяють:

- підвищенню зайнятості працездатного населення в Україні;

- збільшенню рівня навантаження вітчизняної промисловості на видобуток, виробництво та використання вітчизняних будівельних матеріалів (цемент, щебінь, пісок, металоконструкції);

- стимулюванню рівня виробництва та випуску нових зразків вітчизняної техніки та обладнання для будівництва, ремонту та утримання доріг, мостів;

- збільшення дохідної частини бюджетів усіх рівнів внаслідок повернення коштів у вигляді податків та обов’язкових платежів;

- підвищення рівня компетентності кадрів, зменшення рівня відтоку трудових ресурсів за кордон за рахунок створення нових робочих місць у будівництві інфраструктурних об'єктів та суміжних галузях. 

Реалізація протягом 5 років такого амбітного стратегічного плану Великого будівництва, зокрема й відновлення 24 тис км автомобільних доріг загального користування потребує крім потужних фінансових ресурсів (300-350 млрд грн), ще й потужної та злагодженої роботи великої кількості професіоналів, дорожньо-будівельних, транспортних, проектних та інжинірингових компаній, а також замовників таких робіт та послуг а всіх рівнях (державної, регіональної влади та муніципалітетів). 

Велике будівництво в звичайних умовах можна розглядати як господарську діяльність держави щодо виробництва основних засобів, що полягає у здійсненні практичних дій щодо реалізації капітальних інвестицій та отримання будівельної продукції, зокрема якісних доріг. 

Однак, в умовах другої хвилі світової економічної кризи та пандемії COVID-19 Велике будівництво необхідно розглядати як велику українську Національну ідею - стратегічний проєкт, від якого залежить здатність керівництва, економіки та громадян України пройти через важкі випробування. А для громад, в умовах реформи адміністративно-територіального устрою - ще й можливістю відродження лідерства на місцях, відновлення сіл і селищ, а також забезпечення надання якісних та доступних послуг кожному громадянину. 

На сьогодні, відновлення дорожньо-будівельної галузі в Україні виконує роль «двигуна економіки», незважаючи на карантин та світову економічну кризу. Враховуючи це, ми маємо забезпечити відповідне ритмічне та повноцінне фінансування запланованих дорожньо-будівельних робіт, які принесуть потужний мультиплікативний ефект в умовах децентралізації в Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]