Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.11.2019 12:56

"Тонкощі" приєднання ВДЕ-проекту до електромереж

СЕО компанії Voltage Group

Алгоритм дій для оптимізації часу та "нервів"

Згідно з останніми даними всесвітнього рейтингу легкості ведення бізнесу Doing business-2020, опублікованому на минулому тижні, Україна покращила свої позиції на 7 пунктів і зайняла 64 місце з 190 країн. На підвищення позицій в рейтингу вплинули такі позитивні зміни, за оцінкою світової бізнес-спільноти, як захист міноритарних акціонерів, отримання дозволів на будівництво, а також спрощення та технічне впорядкування процедури підключення до електромереж. Включення останнього пункту в критерії рейтингу лише підкреслили його важливе значення для розвитку бізнесу в цілому, і особливо в дотичних сферах, як наприклад, в сегменті відновлювальної енергетики. Що змінилось і про які «нюанси» підключення до електромереж при реалізації  ВДЕ-проектів необхідно знати бажаючим заробити на «зеленій» енергетиці? 

Етапи процедури приєднання ВДЕ-проекту до електромереж можна умовно поділити на 3 ключових етапи. Йдеться про: 1) отримання технічних умов (ТУ); 2) розробку проектної документації  на, власне, приєднання; 3) будівництво і введення в експлуатацію самих електромереж.

Перший етап  - це, передусім, отримання технічних умов на етапі підготовки до будівництва. Мається на увазі опрацювання додатку до договору щодо постачання електроенергії, в якому вказано всі рекомендації і вимоги, щоб енергопередавальна організація приєднала об’єкт до мережі. 

ТУ мають просту структуру: містять загальні технічні показники і два розділи – вимоги до електроустановок замовника (розписуються всі  роботи  в мережах замовника, щоб він міг передати електроенергію, яку генерує), і вимоги до електроустановок електропередавальної організації  (комплекс робіт в мережах обленерго за кошти замовника, щоб він міг отримати потужність). Останній пункт означає одне: не завжди в тому місці, куди хоче приєднатись замовник, є можливість надати йому таку потужність. І для того, щоб це стало можливим, енергопередавальна організація встановлює певний перелік вимог, які замовник повинен виконати. 

Складність першого етапу полягає в тому, що мало хто знає, як критично проаналізувати ТУ і як побачити в цьому документі «підводні камені», які можуть стати в подальшому великою проблемою при будівництві об’єкту. Наприклад, саме вони можуть непередбачувано збільшити кошторис проекту від 30% до 80% або зіпсувати терміни постачання необхідного обладнання. Натомість досвідчений фахівець, який проектував  і знає всі «тонкощі» об’єкту, прочитавши ТУ, може сказати, на які пункти однозначно треба звернути увагу і продовжити обґрунтований діалог з обленерго, а які, пункти є прийнятними. Як недивно, сьогодні пряма фахова комунікація з енергопередавальними організаціями знімає чимало дискусійних і проблемних питань. В цьому контексті облнерго пропонують  рішення, варіанти, подальші кроки.  І  тенденція до поступової  прозорості у взаємодіях з енергопередавальними організаціями  через встановлення  фіксованої ставки за приєднання, яка почала діяти  з січня 2019 тільки цьому сприяє (в середньому від 2 до 3 тис. грн за кВт (без ПДВ) залежно від територіальної одиниці).

Проте, у фіксованої ставки є також і інший бік. Наш досвід свідчить про те, що не завжди розрахунки за новою методикою задовольняють замовника. Річ у тім, що вартість приєднання до електромереж, може збільшувати витрати на реалізацію ВДЕ-проекту до 30%. Щоб цього не сталося, важливо  прорахувати вартість цього питання заздалегідь, звертаючись до досвідчених фахівців.  Наприклад, це можна зробити після  звернення замовника про допомогу із визначенням  вартості такої процедури. Команда фахівців далі проводять перемовини з обленерго, з’ясовують, чи є можливість приєднання, яка можливість, які можуть бути варіанти техумов або рівні напруги, як далеко знаходиться точка приєднання. Після цього можна порахувати приблизну вартість приєднання до мереж. Саме тому дуже важливо на етапі, коли замовник тільки планує будівництво, паралельно вести перемовини з перевіреними організаціями, які займаються переліком зазначених питань професійно.

Далі, коли ТУ отримані і вони задовольняють обидві сторони, має місце другий етап процедури приєднання ВДЕ-проекту до електромереж. Йдеться про розробку проектної документації на приєднання, які узгоджуються з обленерго і НЕК «Укренерго». Основні складнощі полягають у тому, що процедура погодження проектної документації може зайняти чимало часу - від 2 тижнів (якщо займаються досвідчені спеціалісти) до 3 місяців і більше.. Основний предмет претензій з боку обленерго – це відповідність проектної документації всім нормам  та чинному законодавству. Фактично ці узгодження треба проходити через всю структуру обленерго. Це знову таки питання професійної конструктивної комунікації.

Крім того, на цьому етапі підбирається обладнання, яке має бути  надійним, адекватним по ціні і прийнятним по термінам поставки (щоб не зірвало терміни приєднання і строки  реалізації окупності проекту в принципі). Підкреслюю, оптимальний підбір можуть здійснити лише досвідчені фахівці. 

Третій етап – це введення в експлуатацію електромереж. Під цим розуміють здійснення всіх робіт під наглядом обленерго з усіма дозволами. Якщо вже все збудовано, потрібно  2-3 тижня для  оформлення процедури подачі напруги. Потім йде кропітка процедура введення в експлуатацію, зокрема, прийом обліків, прийом обладнання, подача напруги на 72 години на холостий хід, встановлення приладів АСКОЕ (автоматизована система комерційного обліку електроенергії) і т.і. На цьому завершальному етапі об’єкт вже готовий до генерації. В цьому контексті за тиждень можна підготувати всі документи і подавати напругу.  Водночас, помилки на цьому етапі (невміння працювати із «нестиковкою» між бажанням пришвидшити процес з боку замовника та неспішною скрупульозністю обленерго) можуть загальмувати «фініш» ВДЕ-проекту ще на півроку.

Як свідчить досвід, реалізація ВДЕ-проектів – це бізнес, який, як ми бачимо, складається із тисячі нюансів, що потребують виключно фахового супроводу і подальшої підтримки держави особливо в частині приєднання до електромереж. Хочеться сподіватись, що в наступному рейтингу Doing business Україна прогресуватиме в забезпеченні більшої прозорості щодо ведення бізнесу, які сприятимуть кращій інвестиційні привабливості держави, в тому числі і у сфері відновлюваної енергетики. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]