Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2017 15:32

Що робити якщо не відповідають на звернення?

Кожен з нас хоч раз в своему житті звертався до державних органів, підприємств та організацій з заявою або зверненням поданим в рамках Закону України «Про звернення громадян» або заяву про надання інформації в рамках Закону України «Про доступ до публічної

Кожен з нас хоч раз в своему житті звертався до державних органів, підприємств та організацій з заявою або зверненням поданим в рамках Закону України «Про звернення громадян» або заяву про надання інформації в рамках Закону України «Про доступ до публічної інформації». Та нажаль більшість отримували відповіді які не відповідали зазначеним питаням або взагали відповіді не отримувли. Нажаль така практика досить розповсюджена на території нашої держави. Але що ж робити пересічному громадянину, коли він вже втрапив до такої ситуації, куди скаржитись?

Насмперед, слід звернути увагу, що законодавством чітко передбачено відповідальнітсть за такі дії. А саме, статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено, що:

- Порушення Закону України "Про доступ до публічної інформації", а саме: необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації, -

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Обмеження доступу до інформації або віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, якщо це прямо заборонено законом, -

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" -

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Незаконна відмова у прийнятті та розгляді звернення, інше порушення Закону України "Про звернення громадян" -

тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чино, якщо Ви звернулися зі запитом, а Вам відмовлено в задоволенні такого запиту або взагалі залишено його без відповіді, слід невідкладно звернутися зі скаргою до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Так, тільки уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної ради Укрїни мають право скласти протокол про адміністратвине правопорушення та притягти до відповідальності винну особу. В звязку з чим, скаргу на дії чи бездіяльність посадовців, необхідно подавати до секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]