Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2020 10:21

Чому в Україні гальмує розвиток факторингу?

Адвокат, директор ТОВ "ФК "Стандарт Кепітал"

П'ять головних причин, чому в Україні сильно гальмує розвиток факторингу на фоні зростання кількості боржників

Виглядає дивним, але в країні, в якій нараховується більше 2 мільйонів офіційних боржників, факторинг досі не відіграє вагомої ролі в економіці. Зокрема, загальний обсяг світового ринку факторингових послуг – більше трильйона євро, з яких 70% приходиться на Європу. В Україні в 2020 році обсяг послуг факторингу склав біля 36,6 мільярдів гривень, що трохи більше 1 мільярда євро. Це – в 66 разів менше, ніж в одній Польщі.

Основних причин слабкого розвитку вітчизняного факторингу декілька:

1. Недостатня «популярність» факторингу серед українців. Багато боржників не знає про існування цього механізму;

2. Низька платіжна дисципліна боржників;

3. Недостатньо серйозний захист прав кредиторів;

4. Недосконалість законодавства, судової системи, виконавчої служби;

5. Трудомісткість процесу факторингу для Фактора. Від останнього вимагається одночасно організувати процес обліку і контролю для великої кількості боржників.

Окремо хотілося б виділити питання недостатнього захисту прав кредиторів. Коли Фактор купує пул кредитів у банку, то в цьому пулі завжди присутні декілька боржників з якими існує ризик затримки платежів. При цьому Фактор на даному етапі ще не володіє про них повною інформацією (на відміну від банку), і коли мова заходить про прямий контакт, то не всі дебітори на нього охоче йдуть. Все це збільшує ризик неплатежів і створює дискомфортні умови як для Фактора, так і для боржника. Тому всебічне посилення захисту прав кредиторів є однією з найважливіших умов, необхідних для активізації розвитку факторингу в Україні.

Також варто приділити увагу всебічному впровадженню електронного документообігу, який спростить усі процеси та дасть зелене світло сервісам електронного факторингу, з автоматичним процесом внесення даних.

Варто зазначити, що протягом цього року НБУ вжив чималих заходів спрямованих на пожвавлення ситуації. Наприклад, поліпшилось адміністрування факторингових компаній. До середини 2020 року факторинг банків регулював НБУ, а факторинг факторингових компаній – Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринку фінансових послуг.  З 1 липня 2020 року НБУ взяв на себе повноваження по регулюванню факторингу як фінансової послуги в усіх сферах.

Одночасно була впроваджена так звана «Біла книга» з розвитку факторингу і анонсована низка ініціатив, завдяки яким в Україні, нарешті, відбудеться факторингова реформа. І якщо дійсно вдасться втілити в життя все заплановане, то можливо вже протягом 2021-2022 років факторинг зможе зайняти належне місце серед фінансових інструментів українського бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]