Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2022 17:03

Звільнення від кредитних боргів за пошкоджене або знищене майно

Адвокат АФ "Грамацький і Партнери"

Хто зможе скористатися пільгою та списати борги? Адвокат аналізує законопроект більш детально.

14 червня 2022 року до Верховної Ради України було подано Законопроект № 7441-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України».

Згаданим законопроектом пропонується надати право особам, які придбали новозбудоване нерухоме майно в кредит, вимагати від продавця призупинити виконання платежів за договором та списати нараховані протягом воєнного стану відсотки та інші комісії. 

Як скористатися пільгою?

Право на отримання пільги матимуть покупці нерухомого майна, яке відповідає хоча б одній із таких характеристик:

1) нерухоме майно розташоване на тимчасово окупованій території України або в районі проведення бойових дій; або

2) нерухоме майно пошкоджено внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф; або

3) нерухоме майно знищено внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф.

Для отримання відстрочки необхідно буде звернутися до кредитора із заявою про призупинення сплати грошового зобов’язання за договором купівлі-продажу нерухомого майна в кредит.

Якщо Ваше нерухоме майно розташоване поза межами тимчасово окупованої території України та не в районі проведення бойових дій, то до заяви відразу необхідно додати документи, які підтверджують підстави для звільнення (факт знищення або пошкодження майна).

У свою чергу, якщо нерухоме майно розташоване на тимчасово окупованій території або в районі проведення бойових дій, то підтвердні документи необхідно подати кредитору не пізніше ніж протягом 90 днів після припинення воєнного стану в Україні. 

Що буде наслідком подання заяви?

Унаслідок подання заяви кредитору:

1) кредитор здійснює прощення відсотків за кредитом, нарахованих з 24 лютого 2022 року до дня звернення;

2) якщо нерухоме майно розташоване на тимчасово окупованій території або в районі проведення бойових дій, позичальник звільняється від обов’язку сплати основної суми боргу, відсотків та інших комісій за договором на період дії воєнного стану та 90 днів після його закінчення;

3) якщо нерухоме майно пошкоджено або знищено, позичальник звільняється від обов’язку сплати основної суми боргу, відсотків та інших комісій за договором до моменту отримання компенсації від держави та подальшого врегулювання відносин з кредитором.

Що робити, якщо не встиг звернутися протягом воєнного стану або не мав можливість?

Додатково законопроект надаватиме право позичальнику протягом 90 днів після припинення воєнного стану в Україні звернутися до кредитора із заявою про прощення заборгованості за договором купівлі-продажу нерухомого майна в кредит, якщо одночасно виконуються наступні умови:

1) нерухоме майно знищено внаслідок бойових дій;

2) площа нерухомого майна не перевищує 140 кв. м. для квартир та 250 кв. м. для будинків;

3) нерухоме майно є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника;

4) станом на 23 лютого 2022 року було відсутнє прострочення за договором. 

А що робити з пошкодженими або зруйнованими автомобілями?

Згаданий законопроект також вносить зміни до Закону України «Про споживче кредитування» та стосуватиметься автомобілів, придбаних за споживчим кредитом. Підстави застосування та наслідки будуть аналогічними тим, що стосуються нерухомого майна.

Важливо зауважити, що згадані вище пільги поширюються також на покупців майнових прав на об’єкти нерухомого майна. Іншими словами, відстрочкою також зможуть скористатися покупці об’єктів нерухомого майна, які перебувають ще на етапі будівництва. 

Коли приймуть законопроект?

Ініціаторами законопроекту виступила низка представників та керівників партії «Слуга Народу», таких як Данило Гетманцев, Давид Арахамія та інші. Тож прогнозованою є наявність законодавчої більшості голосів народних депутатів.

Однак уже зараз можна побачити, що законопроект потребує внесення змін з огляду на низку недоліків.

Зокрема, законопроект взагалі не врегульовує питання захисту прав та інтересів військовослужбовців. Воєнний стан може бути припинений не одночасно на всій території України, частина військовослужбовців продовжує та ймовірно продовжуватиме виконання військових завдань після його закінчення, а отже, такі військовослужбовці не зможуть скористатися пільгами закону у встановлений 90-денний строк.

Крім того, законопроект містить недоліки законодавчої техніки, суперечності та дублювання.

Усе це впливатиме на строк доопрацювання та прийняття законопроекту.

Тим не менш, законопроект оцінюється позитивно, оскільки містить низку нагальних змін, яких потребує суспільство.

Сподіваємося, що найближчим часом законопроект буде прийнято із відповідними доопрацюваннями.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]