Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.08.2012 18:12

Фінансування виборів чи боротьба з готівкою?

Заступник директора Інституту інноваційного підприємництва

Національний банк з 31 серпня спростив переміщення готівкової валюти фізичними особами нерезидентами та юридичними особами.

Сутність змін, в основному, полягає у тому, що від зазначеного часу суб'єкти цих операцій можуть ввозити суми, що перевищують 10 тис. євро лише на підставі письмового декларування. Довідка про попереднє зняття коштів з банківських рахунків не потрібна. Вивезти з України фізичні особи-нерезиденти можуть відповідно не більше, ніж задекларували при ввезенні. Юридичні особи — лише на підставі декларації. У суспільстві пролунали думки, що це робиться для спрощення ввезення «чорного «налу», отриманого нелегальними способами». Більше того, з огляду на період введення, зміни ув?язали з виборами. Інша популярна думка ? гроші ввозитимуться для того, щоб скористатися відносно високими депозитними ставками, які наразі  є в Україні.  

З метою спроби розібратися в наслідках запропонованих змін, в першу чергу, хотілося б засумніватися, чи настільки важливими є ці зміни для фінансування виборчих процесів. Ті ж самі фізичні особи- нерезиденти можуть ввезти будь-яку суму на платіжних картках. Отже, питання саме в готівковій формі. Але готівка все одно декларується, і при бажанні прослідкувати за її рухом, це можна зробити (як для фізичних, так і для юридичних осіб). Вірити в те, що нелегально отримані доходи нерезидентами складуть якусь важливу частку фінансування виборів Україні (а ще і згадавши рівень розвитку операцій з офшорними зонами), означає, м'яко кажучи, завищувати значущість цих виборів. Тим більшеей, що ставлення до них в усьому світі в цілому сформовано.

Щодо високих ставок на депозитах, то слід згадати, що закон попиту і пропозиції ніхто не відміняв. Відповідно, якщо внаслідок цих змін українські банки відчують приріст депозитів походженням з інших країн, то це лише на користь фінансовій системі. І в подальшому можлива корекція ставок у бік зниження.

І, незважаючи на те, що ми часто хочемо бачити інтригу там, де її нема, а також звикли шукати подвійні мотиви в діях регуляторів, в даному випадку маємо доволі послідовні  зусилля у напрямі зниження готівкових розрахунків. Крім того, можна сподіватися, що це певною мірою простимулює надходження валютних ресурсів з-за меж України. Крім можливого стабілізаційного впливу на курс гривні, слід визнати, що такими заходами Україна створює умови для ввезення грошей в країну, витрачання їх тут, розміщення на депозитах тощо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]