Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2014 20:53

"Куля в лоб" української опозиції

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Хто буде зменшувати рейтинг Януковича? Лідер «Фронту», який боїться війни, керівник «УДАРу», що боїться вдарити, чи представник «Свободи», впевнений, що «нас всіх завтра посадять»???

Сьогоднішня топ-новина про те, що «афганці» і Правий сектор нібито домовилися про перемир’я з міліцією, багато в чому симптоматична. Дозволю собі процитувати новину повністю. Отже, цитую за «УНІАН»:

 

«Ветерани Афганістану та Правий сектор у п'ятницю, після виходу закону про амністію, домовилися з силовиками про звільнення затриманих активістів.

Як повідомляє УНІАН, про це заявив представник "афганців" Олег Міхнюк на брифінгу в "Українському домі" в Києві.

За його словами, переговори проводились з головою СБУ Олександром Якименком та першим заступником міністра внутрішніх справ Віктором Дубовиком.

"Останнім часом ведеться багато перемовин про введення в дію закону про амністію у зв'язку з тим, що політики і політичні сили, які вели перемовини, не переймаються долею тих людей, які знаходяться в ув'язненні. Люди, які знаходяться на барикадах, довірили нам (афганцям та "Правому сектору" - ред.) вести ці перемовини. У зв'язку з цим була зроблена заява пана Турчинова, яка збурила людей, і він не має права робити таких заяв", - наголосив Міхнюк.

Як відомо, Правий сектор і ветерани-афганці заявили, що хочуть виступити третьою стороною у черговому раунді переговорів між владою та опозицією з врегулювання суспільно-політичної кризи. Пізніше заступник лідера партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявив, що не вважає за доцільне розширювати коло переговорників.

"У п'ятницю був перший раунд перемовин, відбулася наша зустріч з головою СБУ Олександром Якименком та першим заступником міністра внутрішніх справ Віктором Дубовиком, де були досягнуті домовленості в першу чергу поставити так званий закон про амністію "з голови на ноги", була досягнута домовленість, що силовики в першу чергу відпускають ув'язнених людей", - розповів Міхнюк.

Ветеран розповів,після двох днів з першого туру перемовин звільнено 112 людей, 116 ще залишаються в СІЗО. В понеділок о 15.00 має відбутися другий тур перемовин, до якого приєднаються представники Генпрокуратури.

За його словами, сторони "домовилися про те, що вони передають нам уточнені списки усіх затриманих, які ми звіряємо зі штабами Євромайданів в областях, для уточнення конкретного числа арештантів. З нашого боку те, що ми утримуємо перемир'я".

Афганці очікують, що усіх затриманих будуть звільнять, умовно, до п'ятниці, 7 лютого.

Міхнюк стверджує, що, якщо звільнять усіх 228 затриманих активістів, мітингувальники розблокують вулицю Грушевського та звільнять приміщення КМДА, і попросять штаби Євромайданів в областях звільнити адмінбудівлі.

Ще один ветеран Афганістану Микола Семеняка, який також брав участь в переговорах, зазначив, що "у влади є бажання, щоб ситуація завершилася мирно. Ті, хто з нами ведуть перемовини, не бажають крові".

В той же час, представник Правого Сектору, Артем Скоропадський, заявив Українській правді, що не може коментувати хід переговорів, але водночас запевнив, що ніяких остаточних домовленостей ще не було досягнуто.

"Вони повинні звільнити тих, хто був затриманий за весь цей час. Тільки після цього буде якась розмова про звільнення будівель", - підкреслив він».

Наразі, сталося те, що й мало статися: опозиція так і не змогла знайти підтримку в учасників протесту на Майдані. Вірніше — вона її навіть не шукала, а сподівалася очолити протест, але цього не вийшло.

Водночас — підтримку знайшли позапарламентські сили, що набувають все більшої популярності.

Як результат — як це не парадоксально, але ядерний електорат Януковича так і лишився незмінним. Тобто, Янукович НІЧОГО НЕ ВТРАТИВ.

Хто буде зменшувати його рейтинг? Лідер «Фронту», який боїться війни, керівник «УДАРу», що «сцить» вдарити, чи представник «Свободи», впевнений, що «нас всіх завтра посадять»???

Всі бачили, як люди протягом двох місяців просили опозиціонерів виробити бодай якийсь чіткий план дій, зробити хоча б одну реальну справу, нарешті домовитися між собою і висунути єдиного лідера, висунути якусь чітку та реальну вимогу. Натомість все, що люди чули від опозиціонерів -- заклики "стояти до кінця" та зібратися на чергове "віче". Натомість оновлена команда Януковича змогла втягнути опозиціонерів в переговори, відтягнувши від стимулювання радикальних сценаріїв. Так їм і треба.

Всі бачили, як Арсеній Яценюк назвав представників «Правого сектору» провокаторами. Потім довго вибачався через це.

Всі бачили сьогоднішню новину: «Правий сектор» і «афганці» домовилися (нібито домовилися!) з владою ПОПРИ офіційну, «системну» опозицію.

Я не Вольф Мессинг і не Ванга, щоб прогнозувати: якщо «Правий сектор» й інші подібні об’єднання підуть у «велику пролітику», «Свобода» та інші «офіційно праворадикальні сили» тупо самознищаться. Не буде їх на політичній мапі країни. Це, до речі, стосується, не тільки їх, але й інших «ліберал-демократів», здатних отримати «кулю в лоб» тільки перед камерами на Майдані. Й те — лише на словах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]