Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2014 12:21

"Розлучення" по-українському

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

"Розлучення" Анатолія Гриценка з Арсенієм Яценюком не стало несподіванкою для більшості політологів та тих, хто бодай трохи знається на опозиційній кухні.

"Розлучення" Анатолія Гриценка з Арсенієм Яценюком не стало несподіванкою для більшості політологів та тих, хто бодай трохи знається на опозиційній кухні. Як не стали несподіванкою й взаємні обливання колишніх соратників помиями, заклики здати депутатські мандати та обзивання "агентами Банкової". Несподіванкою стало тільке те, що "прорвало" тільки зараз, а не, скажімо, півроку чи рік тому.

Безумовно, публічні скандали в опозиційному середовищі вигідні владі й тій самій Банковій, агентами якої всі одне одного називають. Але хто в них винен? 

Протягом останнього року існування фракції "Батьківщина" з її надр неодноразово лунала інформація про стиль прийняття рішень. Мовляв, приходять Яценюк, Турчинов, ще кілька осіб, і говорять, що треба проголосувати те, те і те. Чому треба? Просто треба. Жодних дискусій, жодних витоків інформації, які завжди стаються в демократичних інституціях, жодних пояснень. "Ні обіцянок, ні пробачень". Хто не згоден -- ворог і "агент Банкової". 

При цьому половина рішень, за які "треба" проголосувати, вигідні саме... Банковій! Найбільш кричущій останній приклад -- так званий "закон про амністію", який оппозиціонери вперто продовжують називати "головним здобутком Майдану, нашою перемогою". Не дивлячись на те, що закон з юридичного боку абсолютно, вибачте, тупий, дозволяє при певних юридичних маніпуляціях позбавити відповідальності "беркутів", не відповідає вимогам народу про покарання всіх причетних до побиття студентів, лідери "Батьківщини" вперто проштовхували документ в Раді. Потім зловтішалися з "регіоналів, яких примусили проголосувати за закон", потім вимагали в Януковича його підписати, потім мало не оголосили святом день друку документу в "Голосі України"... 

І що? Закон працює? Ні. "Беркутів" судять? Ні. Знаменита "умовна Банкова" лише потирає руки й публічно жаліється на те, які недолугі закони оппозиция "примушує" її підтримувати. Але всі -- як оппозиція, так і, головне, Банкова -- задоволені.

Головна помилка, якої допустився пан Яценюк, в тому, що він "злив" свій "Фронт змін" Тимошенко, вважаючи, що цим самим всі питання з майбутньою фракцією вирішено. Але "питання", насправді, тільки почалися. Якщо Тимошенко була харизматичним лідером, який, водночас, формував свої дії на основі багатоденних консультацій з командою, то Арсеній Яценюк... просто вважає себе харизматичним лідером. І до думки команди, за виключенням кількох наближених осіб, дослухатися не вважає за потрібне. А шкода. "Батьківщина", яка могла б утримати за собою статус найбільш дієвої опозиційної парламентської фракції, вже зараз в згуртованості, креативності та ще багато в чому програє тому ж УДАРу і навіть "Свободі".

Якщо нинішнє керівництво "Батьківщини" не зробить висновків з власних помилок, то за Гриценко з цієї фракції підуть інші. І не Табалови й інші тушки, яких у фракцію знову ж таки привів пан Яценюк, але й інші, по-справжньому опозиційно налаштовані депутати. Які не вважатимуть за доцільне нести відповідальність за не завжди адекватні дії керівництва фракції.

Ситуація закінчиться дуже погано. І не тільки для особистих політичних амбіцій Арсенія Петровича, а й для тих мільйонів простих українців, які надали цій партії мандат довіри.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]