Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.07.2021 09:00

Проблема форвардних контрактів у механізмі фінансування будівництва

Охарактеризовано причини, з яких неможливо застосовувати форварди на початку дії Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки»

Поширене застосування форвардних контрактів на поставку об’єктів нерухомості в будівництві обумовлено правилом звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з випуску та наступного продажу форвардів, як деривативних контрактів.

Так, за пп. 196.1.1. п. 196.1 ст. 196 Податкового кодексу України, не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з випуску та продажу деривативів.

01 липня 2021 року набрав чинності Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», який регулює відносини, що виникають під час укладання і виконання деривативних контрактів. Із цього дня, до операцій з випуску та продажу форвардних контрактів на первинному ринку нерухомості (допоки), не є можливим застосовувати правило про звільнення їх від оподаткування ПДВ. Вирішення проблеми потребує ухвалення НКЦПФР необхідних регуляторних актів, до дня запровадження яких учасники ринку наражаються на істотні ризики донарахування податкових зобов’язань з ПДВ.

Причина полягає в абз. 1, 2 ст. ч. 1 ст. 32 Закону, за якими «базовий актив деривативного контракту (далі - базовий актив) - це емісійні цінні папери (у тому числі іноземних емітентів), інші фінансові інструменти, валютні цінності, продукція, роботи, послуги, що мають грошовий вираз вартості.

Інше майно визначається базовим активом відповідно до нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та нормативно-правових актів Національного банку України - щодо деривативів грошового ринку в межах компетенції, визначеної цим Законом».

Під терміном «продукція» розуміють об’єкти рухомі. До складу продукції, за нормами податкового законодавства України, не відносять об’єкти нерухомого майна, що й становили базові активи форвардних контрактів з поставки квартир, нежитлових приміщень або машино-місць.

Включення нерухомого майна до складу дозволених видів базового активу може гарантувати безпеку залучення коштів у будівництво через застосування форвардних контрактів, із звільненням операцій за ними від оподаткування ПДВ.

За даними офіційного сайту НКЦПФР, питання «про схвалення проєкту рішення НКЦПФР «Про затвердження Порядку визначення майна, що може бути базовим активом інших деривативних контрактів, та показників, що визнаються базовими показниками інших деривативних контрактів» віднесено на жовтень 2021 року.

Подає надію на включення нерухомості до складу дозволених об’єктів базового активу зміни від 30 червня 2021 року, що запровадженні Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи» (реєстр. номер проєкту Закону 4367).

Йдеться про те, що згідно прийнятого законопроєкту деривативи (деривативні контракти), укладені до дати набрання чинності Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», зберігають свою дію і знаходяться в цивільному обігу до дати їх виконання (дати їх припинення) відповідно до умов таких контрактів. Всі права та зобов’язання сторін таких деривативних контрактів вважаються чинними до моменту їх виконання (припинення) (доповнено пунктом 15-1 Прикінцеві та перехідні положення Закону «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки»).

Крім того, враховуючи що об’єкти нерухомості є речами визначеними індивідуальними ознаками, зважимо на включення індивідуалізованих речей, за ухваленим законопроектом, до складу дозволених об’єктив деривативнх контрактів (внесено зміни п. 2 ч. 3 ст. 1 Закону «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки»).

Такі сигнали свідчать про предметний розгляд викладеної проблематики органами влади.

Оновлення: проблема усунута рішенням НКЦПФР від 29.07.21 № 585, зареєстровано в Мінюсті 17 вересня 2021 р. за N 1223/36845 (посилання: https://ips.ligazakon.net/document/RE36845?an=1).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]