Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.05.2023 11:53

Про важливість креативних індустрій

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Книжкова серія «Мавка» та мультфільм «Мавка. Лісова пісня» стали найкасовішими продуктами як для української видавничої галузі, так і для кіноіндустрії. Чому це так важливо для економіки України?

За підрахунками Forbes, обсяги продажів у роздрібних цінах тільки класичного твору Лесі Українки «Лісова пісня» складатимуть близько 10 млн грн. Врахуємо, що видавництво сумарно 45-55% витрачає на логістику та знижки дистриб’юторам, тобто половина коштів від продажів книжок йде на розвиток транспорту, торговельної та складської інфраструктури. Це додаткові податки, акцизи на пальне, робочі місця. Приблизно четверта частина коштів спрямована на оплату поліграфічних послуг. Це забезпечує розвиток легкої промисловості, заробітну плату працівникам друкарень, податки, оплату військового збору із зарплати. Якість роботи українських друкарень сьогодні дуже гідна, тому європейські видавці серйозно розглядають українських постачальників на заміну китайським після війни. Тож, українська поліграфія забезпечує майбутні експортні контракти та валютні надходження. 

Частина грошей від продажу книжок йде на виплату грошей ліцензіату (власнику прав на фільм). Це надасть додаткову можливість команді Film.Ua вкласти кошти у нові проєкти, продати права за кордон, просувати імідж України у світі, як спроможної країни з власною кіноіндустрією. Ви ж не будете сперечатися, що саме Голлівуд формує репутацію США у світі більше за американський уряд?

Саме завдяки культурним індустріям про Україну знають у світі все більше й більше. Це додає суб'єктності нації. Український культурний продукт сприяє формуванню нашої ідентичності та впевненості українців і українок у Перемозі.

Отже, креативні індустрії надзвичайно важливі. Згодні?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]