Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2021 15:51

SOS! Не втрачай реальність – читай книги!

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Це насправді відбувається! Люди дійсно забули як читати книги й чому взагалі це потрібно робити?

Вагон метро. Звичне рівномірне гудіння та погойдування. Сперте повітря. Багато людей. У темряві тунелю одночасно світяться десятки блискучих гаджетів. Чоловік, що навис над вами смачно чхає в маску, поправляє її рукою, що має триматися за поручень.  Чоловік ледь не завалюється всім тілом на вашу сусідку, його друга рука дуже зайнята, вона спішно набирає літери СМС на смартфоні. Чоловік не вибачається. Яка різниця, сусідка навіть не озирнулася в його бік, в центрі її уваги маленький монітор з падаючими з гори різноколірними кульками. Це вже давно нормальна традиція для громадського транспорту, де люди давно не комунікують один з одним. Якщо озирнутися навколо, інші пасажири, не залежно від статі та віку, майже однакові та роблять однакові дії, під впливом волі штучного інтелекту, володаря їх гаджетів. Люди монотонно щось строчать на клавіатурах, іноді на їх обличчях прослизає емоція — реакція на штучні речи, що походять з віртуальних світів. Реальне тепер мало кого цікавить. Але, якщо подивитися у дальній кут простору, на останнє сидіння перед дверима, що відділяє ваш вагон від іншого, можна побачити дівчину років сімнадцяти. Вона інша, і не тільки тому, що вдягнена у яскраво червону куртку, в її руках надзвичайна річ — паперова книга. Дівчина зосереджено гортає сторінки  нового трилеру Юрія Віничука " Вілла Деккера". Стоп. Це якась похибка матриці, якій не місце в сучасному світі! Чи усе це відбувається в нашому реальному житті? Це насправді відбувається! Люди дійсно забули як читати книги й чому взагалі це потрібно робити?

Так дійсно, наш світ заполонили нові технології. Натиснувши на одну кнопку, занурившись в Інтернет, ми можемо знайти все що завгодно. І ще існують соціальні мережі та розважальні платформи, де люди відчувають себе щасливими, бо начебто бажані. В такому світі звичайній книзі вижити вкрай складно. Адже читаючи, доводиться витрачати досить багато вільного часу і напружувати мізки. Плюс читання книг може перетворитися в вашу нову залежність. Може воно того і не варто?

Але ... якщо на мить припустити що люди, які живуть лише у віртуальних світах та шукають відповіді у віртуальних порадників, взагалі втратять здатність відрізняти природнє існування від матриці? Тоді як бути? Злякалися?! Рекомендує скористатися дієвим тотемом, що швидко поверне вас в реальність, а ще принесе багато користі. Ви закохані в сучасні технології та ваш кумир Ілон Маск? Приведу вам цитату найпопулярнішої людини світу: «Я навчився будувати ракети, адже читаю книги». Та доповнюю її п’ятьма факторами, що ілюструють важливість читання, переваги живих книжок по відношенню до популярних постів у соцмережах та подкастів на каналах YouТube.

1. Отримайте цінні знання

Одним із найбільш очевидних переваг щоденного читання є навчання. На відміну від відео або подкасту на YouTube книги надають доступ до глибоких знань. Якщо ви бажаєте стати більш продуктивним, як вважаєте, де саме ви отримаєте більше професійної інформації: в книзі фахівця, який 20 років вивчав продуктивність, чи від перегляду 10-хвилинного відео на YouTube, записаного кимось, хто володіє темою поверхнево? Як думаєте, що з більшою ймовірністю допоможе змінити ваші звички? Звичайно ж, книга! Саме тому один з найвідоміших британських письменників Роальд Даль якось зазначив: «Якщо ви хочете досягти чогось у житті, ви повинні прочитати купу літератури». Лише за допомоги книжок вам вдасться ґрунтовно вивчити певні дисципліни. Можливо, ви прагнете навчитися програмуванню, малюванню або відкрити успішний бізнес? Вам цікаво дізнатися, як припинити відкладати на потім? Читання вам у поміч.

2. Тренуйте свій мозок

Видатний політик та журналіст епохи просвітництва Джозеф Аддісон в свій час написав: «Читання для розуму — те ж саме, що вправи для тіла». Читання стимулює складну мережу ланцюгів і сигналів у мозку. В міру того, як ви покращуєте свої навички читання, ці мережі стають міцнішими і більш витонченими. Вчені Університету Огайо з'ясували, що під час читання і протягом декількох днів після нього поліпшуються нейронні зв'язки у мозку, демонструючи величезні переваги щоденного читання книг. Наш мозок дотримується політики «використовуй або втрачай», як і м'язи. Іншими словами, якщо ми не тренуємо свій мозок регулярно, наші когнітивні здібності знижуються. Однак, читаючи кожен день, ми можемо зберегти його міцним і здоровим.

 3. Навчитись зосереджувати увагу

 Здатність концентруватися протягом тривалого часу має важливе значення для успіху і благополуччя. Кел Ньюпорт, автор відомого бестселеру «Не турбувати. Як сфокусуватися в інформаційному шумі!», пише: «Щоб залишатися цінним в нашій економіці, ви маєте оволодіти мистецтвом швидкого вивчення складних речей. Це завдання вимагає серйозної роботи». Термін «серйозна робота» Ньюпорт пояснює так: «здатність зосередитися, не відволікаючись від складної пізнавальної задачі. Ця навичка дозволяє вам швидко засвоювати складну інформацію і досягати кращих результатів за менший час. Глибока робота зробить вас кращим в тому, що ви робите, і дасть вам відчуття справжнього задоволення від майстерності». Ця навичка стає все більш рідкісною через постійну багатозадачність повідомлень у соціальних мережах. Дослідження, проведене Microsoft, погодилося з цим, виявивши, що люди зазвичай втрачають увагу всього за вісім секунд перегляду інформації в мережах. Натомість, ключова перевага читання — практика концентрації уваги.

 4. Насолоджуйтесь розвагами

 Книги — одна з найбільш захоплюючих розваг на планеті. Зі слів Стівена Кінга: «Книги — це ти та твій світ». Ви коли-небудь читали книгу, від якої не могли відірватися? Ви пам'ятаєте, як відчували себе настільки захопленим історією або інформацією, яку ви дізналися? Пригадуєте, як продовжували читати, навіть коли вам вкрай треба було поїсти? Щоб відтворити це відчуття або отримати його вперше, вам слід знайти підходящу книгу для читання. Існують мільйони неймовірних творів, є ідеальний жанр для кожного — від романтичних історій і класичної літератури до керівництв з саморозвитку та бізнес-літератури. До того ж, оскільки світ усе ще бореться з пандемією COVID-19 і викликаною нею економічною рецесією, немає кращого часу, щоб зайнятися читанням як хобі. Читанням ви можете безпечно насолоджуватися вдома. Сьогодні книги можна замовити через Інтернет та отримати їх кур'єрською доставкою. Скористуйтесь вашим смартфоном не для гортання беззмістовних постів у Фейсбук, а задля замовлення книги, наприклад, через сервіс онлайн книгарні «Книголенд» та пориньте в чарівний літературний світ.

 5. Вдосконалюйте свої комунікативні навички

 Уміння ефективно спілкуватися — життєво важлива навичка. Відомо, що роботодавці прагнуть наймати на роботу людей з «гнучкими» навичками, такими як ефективне спілкування. Щоденне читання книжок може поліпшити наші комунікативні навички декількома способами. Читання розширить ваш словниковий запас, поповнить його відомими афоризмами. Коли ми читаємо добре написаний твір, ми природно спостерігаємо його ритм і композицію. Ці характеристики неминуче просочуються в наші власні тексти, збагачуючи їх. Читання змістовних книжок покращує наші риторичні здібності. Нарешті, не забувайте, що читання збільшує здатність співпереживати і розуміти інших. А це так важливо в наш тривожний час.

 Отже, бажаєте залишатися в реальності? Тоді читайте більше книжок, спілкуйтеся якісно та покращуйте своє життя!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]