Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2023 16:57

Саміт Україна-ЄС: важливість і результати

Ексзаступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції

3 лютого Київ прийняв саміт Україна-ЄС

Вперше в історії, столиця країни, що виборює свою незалежність на полі бою, одночасно реалізує необхідні реформи, щоб стати повноправним членом європейської спільноти. Те, що раніше вважалось далекими мріями, сьогодні стає реальністю.

Розумієте? 15 Єврокомісарів на чолі з Президенткою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн сьогодні завітали до Києва для проведення спільних консультацій з Урядом України. Завітали в столицю країни, в якій щодня лунають сирени, літають ракети та гинуть люди. В столицю країни, в якій загарбницька війна розпочалася і стала повномаштабною - зокрема через наш проєвропейський вибір. Вже один цей факт свідчить не просто про підтримку України, а про те, що ми вже є спільнотою, котра має сильний one voice, що виступає проти загарбника та його злочинів.

Сильний сигнал для усього світу, котрий має доволі прикладне продовження. Адже колеги приїхали “не з пустими руками”, а з другою частиною звіту про рівень наближення законодавства України до актуального права ЄС, що підготовлена на основі опрацювання відповідей України на опитувальник ЄС, наданий минулого року.

Саме цей документ стане основою селф-скринінгу відповідності українського законодавства до права Європейського Союзу, що в свою чергу є стартом підготовки до переговорного процесу по нашому вступу до ЄС. Щиро кажучи, коли Мінюст ще наприкінці минулого року почав готувати методологічний та технічний процес підготовки до скринінгу законодавства в секторі “Юстиція, свобода, безпека” - особисто я навіть не очікувала на таку швидку реалізацію такого починання! Тому дякую нашим партнерам EU Project Pravo-Justice і особисто Oksana Tsymbrivska, які підтримали та вже почали допомагати нам реалізовувати цю ідею, за те, що ця робота почнеться не з нуля, а просто буде продовжена з більш чіткими цілями та завданнями.

Якщо з початку, то 28 лютого 2022 року, коли багато хто в світі вважав, що це були останні дні України, Президент передав нашим партнерам у Європі заявку країни на вступ у ЄС. Минуло кілька місяців і 23 червня 2022 року у Брюсселі саміт ЄС надав Україні статус кандидата на членство в Євросоюзі. А вже сьогодні Київ приймає президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн, очільника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, голову Європейської ради Шарля Мішеля та 15 єврокомісарів. Серед основних тем зустрічі — підтримка нашої країни в її прагненні бути членом ЄС. Підтримка як в економіці, так і на полі бою.

Уже відомо, що Україна отримає понад 2 млрд євро на розвиток соціальної інфраструктури (школи, лікарні, дороги). Крім того, Європейська Рада підтвердила надання 7-го пакета військової підтримки на 500 млн євро, а також 45 млн євро для підготовки 15 тис. українських військових. Зростає також санкційний тиск: до 24 лютого ЄС хоче ухвалити 10-й пакет санкцій проти країни-агресора.

Тобто, ще 23 червня Київ отримав від Єврокомісії "домашнє завдання" із семи пунктів, що стосуються реформ. Мінюст, я, Valeria Kolomiets, прийняли завдання та маємо чим звітувати: у стислі строки Мінюст опрацював відповіді України на опитувальник ЄС щодо відповідності українського законодавства до права ЄС. І на саміт колеги з ЄС вже підготували звіт (другу частину звіту про рівень наближення законодавства України до актуального права ЄС).

В грудні 2022 року Кабінет Міністрів прийняв стратегію реформування пенітенціарної системи України. Підготовка документальної бази, систематизація з впровадженням стандартів Ради Європи та ще й в умовах широкомасштабної збройної агресії росії – завдання надскладне. Але, завдяки Olena Vysotska робота з налагодження та забезпечення ефективної реалізації стратегії йде на високому рівні.

Що далі? Звичайно, що ми розраховуємо якомога швидше отримати членство в ЄС. Та розуміємо, що не всі країни готові підтримати наше прагнення. Робота триває й ми обов’язково пройдемо цей шлях. І разом із вигнанням ворога з нашої території це також стане важливою перемогою для України та всіх українців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]