Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2016 19:40

Заповіді для корупціонерів або як подвоїти бюджет

Директор ПрАТ "Візіком"

Десять заповідей були дані людям так давно, що для багатьох стали чимось вічним, але на що можна не звертати увагу.

Десять заповідей були дані людям так давно, що для багатьох стали чимось вічним, але на що можна не звертати увагу.

От стоїш ти під скелею, милуєшся, робиш на ній написи і сприймаєш її як частину природного інтер’єру. А от чи впаде вона тобі на голову чи ні – не замислюєшся. Так і з заповідями. Вони звичні і тому ми їх не помічаємо. І наші корупціонери теж їх не бачать, хоча частина заповідей дана саме для них. Перші п’ять заповідей – це Договір між людьми і Богом. І тому  заповідь «Не сотвори собі кумира» нагадує, в тому числі і корупціонерам, що ні гроші, не влада, ні пихатість, ні зв’язки не можна ставити вище Господа. А в останніх п’ятьох, що є Договором між людьми прямо сказано:

По перше «Не кради»;

По друге «Не бреши»;

По третє «Не жадай нічого, що є у ближнього твого».

Здається все ясно і просто. Але люди вміють робити собі «відмазки». «Не кради» вони сприймають лише в сенсі «Залізти в кишеню сусіду», а те, що фірма-прокладка під держзакупівлю ліків чи вугілля, чи уранового концентрату краде з бюджету мільйони – називається бізнесом.

«Не бреши» сприймається скоріше як те, що свідок не повинен свідчити неправдиво в суді. А те, що ти суддя, знаючи справедливе рішення, виніс інше неправосудне – сприймається як віртуозність трактування законів.

«Не жадай нічого, що є у ближнього твого» вважається таким, що неможливо думати про чужу курку, а от планувати і здійснювати «віджим» чужого підприємства це просто встановлення рівноправ’я, «справедливості» і твердість характеру.

До того ж після всіх цих «вдалих» діянь десятину від надбаного можна і підняти наверх і збудувати церкву, бажано біля свого маєтку, бо може колись і телефонну «десятку» до Бога проведуть.

Але всі ці тлумачення Заповідей на свій лад тільки збільшують і провину і покарання. Якщо ти не віруючий і цього не боїшся ні на цьому ні, тим більше, на тому світах і думаєш, що все у тебе «в шоколаді», то готуйся до страждань і тут і там. На цьому світі тебе буде все життя переслідувати «страх втратити вкрадене», «страх засудження», «страх перед суспільством, який ти обікрав». І чим доросліше ти будеш ставати тим більше і будуть страхи. І все, що, безумовно, зустрінеться на твоєму шляху: хвороби і смерті близьких людей, розчарування, презирство ти будеш підсвідомо зв’язувати зі своїми вчинками. І чим закінчиш: смертельною хворобою, самогубством, паралічем, вічним страхом за покарання – знає тільки Господь.

Так що, добродії, читайте Заповіді і думайте про себе, про зміст життя, про долю своїх дітей і нащадків свого роду.

Звісно Господь, коли давав людям Заповіді, переймався не тільки корупціонерами. Тому і вважається, що кожна заповідь має безліч змістів, а самі заповіді є внутрішня суть будь-якого законодавства. Саме це і повинно відображати дух Заповідей і це значно важливіше ніж буква законів.

Якщо б чиновники в сучасній Україні почали виконувати Заповіді, то водночас бюджет України виріс би в декілька разів. Тому що «не вкрадені гроші» є тим резервом, який так голосно шукають депутати, прем’єр, президент.

Нема тут нічого нового. Але саме постановка питання на вищому рівні і наявність волі «не дати красти» дасть більше ефекту ніж кредити МВФ.

Коли Президент буде дотримуватися даного слова – «Не свідчити неправдиво», коли Прем’єр міністр не буде збагачуватися в час війни – «Не кради», коли Генеральний прокурор буде служити духу законів, а не Президенту – «Не буде творити собі кумира», а депутати не зажадають нічого, що є у їх ближніх, одразу виявляться дивні речі.

Вугілля, яке багато років купувалося по 200-300 дол/тонн, можна привезти з Африки за 60 дол/тонна.

Щоб проконтролювати зміст і ціну будь-якого проекту просто треба приймати бюджет не вночі перед Новим роком у вигляді незрозумілих рядків, а мати під кожен рядок розгорнутий кошторис і за півроку віддати це на розгляд фахівцям і громадськості.

Щоб контролювати ціни не треба армія контролюючих, а лише інтернет і 2-3 листа до фірм виробників. Тому що виробляють багато хто і всі вони хочуть продавати.

Щоб бізнес платив податки, зовсім не треба купу фіскальних органів, а просто домовитися з малим і середнім бізнесом і дати їм прості зрозумілі умови господарювання. Щоб покращувати управління треба не збільшувати кількість чиновників, а їх зменшувати. І весь час треба пам’ятати Десять Заповідей: не кради, не бреши, не уклоняйся грошам і не думай, що відкотиш Господу.

Волонтери, малий і середній бізнес, люди доброї волі це знають і виконують.

Ми виконуємо Заповіді і йдемо в Майбутнє.

Ви неправдиво збагачуєтесь, брешете, віджимаєте чуже і тому залишитесь у Минулому.

І тому на питання «Як подвоїти бюджет?», є просто відповідь – «Виконувати Божі Заповіді».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]