Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2019 10:47

Огляд подій в Україні і навколо України за тиждень 27.07-04.08

Аналітик

Зеленський і олігархи. Богдан Шредингера. ЗЕкономіка має бути економною. Курс гривні свідчить лише про надвелику доходність ОВДП. Чи є шанс на закінчення війни? Філарет проти томоса Порошенка.

Зеленський опановує стиль управління Лукашенка

Після обрання рейтинг президента Зеленського став поступово знижуватися, а разом з ним – і рейтинг його партії. Для його підняття на позачергових парламентських виборів він взяв на озброєння майже безпрограшну тактику, якою користується президент Білорусі Лукашенко – під час поїздок країною "розібрався" з кількома місцевими чиновниками, а також показав, як може "вирішувати питання" місцевих жителів. Населення не усвідомлює, що дії Зеленського суперечать Конституції і законодавству, однак більшість виборців продовжують вірити в "доброго царя", який прийде та розв'яже їхні проблеми. Минулого тижня Зеленський під час візиту до Івано-Франківської області "повісив" фінансування будівництва місцевих доріг у сумі 175 млн грн на депутата Іванчука, що був обраний як самовисуванець, а у попередньому складі парламенту входив до фракції "Народного фронту" і, за даними ЗМІ, був її "гаманцем".

При цьому виборці не зважають на кадрові призначення та відносини нової команди з олігархами, а вони дуже показові.

Судячи з усього, з більшістю з них команді Зеленського вдалося домовитися й досягти консенсусу, а про деолігархізацію розмови вже не йдуть. Більш того, усе частіше в ЗМІ піднімається тема про амністію капіталів, яку після інавгураційної промови Зеленського продовжив секретар РНБО Данилюк. Тим часом ставленики олігархів отримують "жирні" посади. Минулого тижня новим керівником Івано-Франківської обласної державної адміністрації Зеленський призначив Шмигаля – директора Бурштинської ТЕС, що належить олігарху Ахметову. 

Президент в Івано-Франківську оголосив про домовленість із бізнесменом Шевченком – бізнес-партнером олігарха Коломойського – про фінансування реконструкції злітно-посадкової смуги місцевого аеропорту. При цьому він запропонував укласти з компанією Коломойського угоду про повернення державою інвестицій, вкладених в реконструкцію аеропорту.

Своїм позаштатним радником Зеленський призначив Бородянського – колишнього генерального директора телеканалу СТБ, що належить олігарху Пінчуку.

Зеленський порушує свої передвиборчі обіцянки про те, що у владі не буде "кумів і родичів". Значну частину посад в органах влади отримали його бізнес-партнери по компанії "Квартал-95", а серед депутатів виявилися їхні родичі, товариші по службі та працівники їхніх фірм.

У цілому в суспільстві зберігається надія на те, що корумповані чиновники сядуть за ґрати, будуть прийняті радикальні рішення щодо припинення війни, підвищаться зарплати, соціальні виплати та покращиться якість життя, у тому числі, медичне обслуговування. На виборах Зеленський і його політична сила отримали небачений раніше мандат довіри, і тепер саме на ньому лежатиме відповідальність за все, що відбувається в країні. Якщо протягом найближчих місяців не буде проведено радикальні реформи та не покращиться життя людей, рейтинг президента та його партії стрімко падатиме, чим обов’ язково скористатися Росія, яка розгойдуватиме внутрішньополітичну ситуацію в країні та посилить тиск на Донбасі.

ЦВК обіцяє підвести результати виборів до 5 серпня

Центральна виборча комісія підвела остаточні підсумки виборів до Верховної Ради за партійними списками. До парламенту пройшли 5 партій: "Слуга народу" отримала 124 мандати, "Опозиційна платформа – За життя" – 37, "Батьківщина" – 24, "Європейська солідарність" – 23, "Голос" – 17.

Секретар ЦВК Сліпачук повідомила, що комісія збирається оголосити остаточні результати виборів у понеділок, 5 серпня. Голоси на проблемному 50 окрузі Донецької області, де суд ухвалив рішення про перерахунок бюлетенів на 14 дільницях, перераховані Центральною виборчою комісією після транспортування бюлетенів і виборчої документації до Києва. На ранок 5 серпня результати виборів в окрузі ще не оголошено, але вони навряд чи зможуть змінити загальне розподілення сил у парламенті, де переважна більшість депутатів (254) представлятимуть президентську партію "Слуга народу".

За словами представника президента в Кабміні Геруса, коаліція в парламенті вже є, вона складатиметься з представників ​​єдиної партії, що й забере посади спікера та першого його заступника, а також отримає всі міністерські портфелі. За його словами, деякі комітети віддадуть опозиції, щоб не було сумнівів у демократичності нової влади.

Глава партії Разумков заявив, що буде висунений на посаду спікера Верховної Ради, керівником партії стане начальник виборчого штабу Корнієнко, а фракцію в парламенті, найімовірніше очолить 4-й номер списку – Арахамія.

Глава Офісу президента Богдан вважає, що новий склад парламенту навряд чи збереться до 1 вересня, хоча раніше її представники заявляли, що перше засідання може відбутися у День незалежності – 24 серпня.

Бій Богдана з тінню Кличка

Над головою мера Києва Кличка почали згущатися хмари. Глава Офісу президента Богдан провів прес-конференцію, на якій підтвердив намір Зеленського позбавити Кличка посади голови міської адміністрації Києва. Він нагадав, що мер отримав цю посаду після переговорів у Відні у квітні 2014 року разом із тодішнім кандидатом у президенти Порошенком та олігархом Фірташем, який фактично представляв інтереси російського президента Путіна.

Богдан підкреслив, що всі керівники адміністрацій після вступу на посаду нового президента мають бути звільнені та запропонував Кличку самостійно подати у відставку. Кабмін досі не прийняв рішення щодо Кличка, а прем'єр-міністр Гройсман пішов у відпустку, тому засідань уряду найближчим часом не буде. Богдан звинуватив Кличка в тому, що він не контролює Київраду та з ключових питань має домовлятися зі "смотрящими". Представник одного з "смотрящих", за словами Богдана, пропонував йому розділити бюджет Києва в обмін на відмову від позбавлення Кличка посади голови міської адміністрації. У відповідь мер записав відеозвернення до Зеленського, в якому звинуватив Богдана в некомпетентності та перекручуванні фактів, після чого звернувся до НАБУ з вимогою перевірки заяви Богдана. Кличко також поскаржився, що пішохідний міст над Володимирським узвозом став інструментом політичного тиску в руках його конкурентів, а гроші міста на його будівництво ніхто не крав. ДБР все-таки вдалося допитати Кличка в рамках відкритого за цим епізодом кримінального провадження.

Минулого тижня мер Києва здійснив візит до США, де зустрівся з адвокатом президента Трампа, колишнім мером Нью-Йорка Джуліані. На думку експертів, у ході переговорів з Джуліані Кличко поскаржився на главу Офісу президента Богдана. Джуліані різко висловлювався про осіб з оточення Зеленського, що мають відношення до представників Демократичної партії, яка опонує Трампу. Кличко має впливових друзів у США, що може бути приводом для тиску на Зеленського під час його візиту до США для зняття Богдана з посади

У разі призначення Зеленським голови Київської міської адміністрації Кличко загрожує уходом у відставку та проведенням дострокових виборів до Київради, проте ця загроза виглядає смішно – у всіх округах в Києві на позачергових виборах перемогли представники президентської партії "Слуга народу", і немає підстав вважати, що ця партія не отримає більшості й на виборах мера а також депутатів нової міської раді.

Як кандидата на пост глави Київської адміністрації ЗМІ назвали директора холдингу "1 + 1" Ткаченка, що обраний до парламенту за списком президентської партії, якого підтримують девелопери, близькі до нової влади.

Зеленський підтвердив інформацію про те, що глава його Офісу Богдан написав заяву про звільнення за власним бажанням, заявивши при цьому, що подібні заяви написали всі члени його команди, оскільки ні він сам, ні всі інші "не тримаються за владу". Сам же Богдан заявив, що інформація про його відставку не була "жартом", а команда президента "спілкується з суспільством без посередників і журналістів". Президент Зеленський стверджує, що Богдана буде звільнено у будь-який момент, коли зажадає суспільство, проте не відреагував на 2 петиції про його звільнення на офіційному сайті, які набрали більш ніж 25 тис. голосів.

Валютні гойдалки та реальна економіка

Протягом трьох останніх тижнів липня курс гривні впевнено зростав і досяг до максимального значення з липня 2016 року. Причина лежить на поверхні – зміцнення валюти безпосередньо прив'язане до аукціонів із розміщення ОВДП, які Мінфін проводить щовівторка. 30 липня обсяг розміщення був максимальним – 17,2 млрд грн. Попереднього тижня Мінфін продав валютні ОВДП на $1 млрд – і в цей момент гривня втратила близько 50 коп. Наступного тижня Мінфін збирається розмістити гривневі облігації усього на 3 млрд грн, тому активність нерезидентів знову різко впала, що миттєво спричинило послаблення гривні. Усі надлишки валюти, які не може поглинути внутрішній ринок, викуповує Нацбанк, що фактично працює "суперброкером", маючі інформацію про реальну ситуацію на ринку. За останній місяць він поповнив золотовалютні резерви більш ніж на $1 млрд. Чиновники регулятора купують валюту на міжбанку в анонімному режимі, результати оголошують лише наступного тижня, тому учасники торгів можуть лише приблизно оцінити його активність і загальний обсяг угод за день.

Таким чином, можна констатувати, що зміцнення національної валюти – суто ситуативне та пов'язане з високою відсотковою ставкою за державними зобов'язаннями. Мінфін змушений залучати позики для пікових виплат, які мають відбутися в вересні. Без траншу від МВФ це зробити вкрай складно, проте тандем Мінфін–НБУ працює дуже ефективно – нерезиденти конвертують великі обсяги валюти для покупки надприбуткових за західними мірками державних українських облігацій, а надлишки валюти скуповує НБУ.

Однак зміцнення гривні має й негативний аспект – надходження до бюджету від митних платежів різко впали, оскільки НБУ запланував у бюджеті середньорічний курс гривні щодо долара на рівні 29,4 грн/$. Низький курс б'є й по експортерам сільгосппродукції – їх витрати у валюті на покупку пального для проведення посівної і збору урожаю істотно зросли. Глава ради НБУ Данилишин вважає, що стан економіки не дає приводу для оптимізму, при цьому найбільш тривожна ситуація – у переробній промисловості. А дефіцит зовнішньоторговельного балансу за перше півріччя 2017 року становив майже $4,4 млрд, що на $0,5 млрд більше, ніж минулого року. Перемога Зеленського на президентських, а його партії – на позачергових парламентських виборах бізнес сприйняв дуже спокійно, і ці події, на думку більшості фінансових аналітиків, практично жодним чином не вплинули на ситуацію на валютному ринку.

Мінфін у макроекономічному огляді за липень констатував, що за кордоном на заробітках перебуває 18% працездатного населення України – 3,2 млн чол., що сприяло зменшенню безробіття в країні до 3 чол. на одну вакансію. За даними опитування сервісу "OLX-робота", більше половини респондентів готові працювати за зарплату менше 10 тис. грн.

Міністр фінансів Маркарова розкритикувала керівництво НБУ за зміцнення національної валюти, яке спричинило недовиконання дохідної частини бюджету, однак ця заява виглядає фальшиво, виходячи із синхронних дій цих двох структур. Немає підстав вважати, що вже восени, у момент пікових виплат за зовнішнім боргом і погашення гривневих короткотермінових облігацій, курс національної валюти знизиться лише незначно, а не завалиться, як було в попередні роки. Усе залежатиме від того, наскільки швидко буде сформовано новий уряд та оголошено його програму, а також від прийняття бюджету на наступний рік. Саме ці умови будуть ключовими для отримання наступного траншу МВФ у розмірі $2 млрд, який Нацбанк розраховує отримати до кінця поточного року. Фінансові аналітики не виключають ще одного виходу Мінфіну на міжнародні фінансові ринки для розміщення єврооблігацій до отримання траншу від МВФ, у цьому випадку відсоткова ставка за ними буде на рівні 7% річних.

Підготовка до зими та газові війни

Нафтогаз подав до Третейського суду у Гаазі позов про компенсацію збитків на суму $5,2 млрд через захоплення Росією активів компанії у Криму внаслідок окупації. Арбітраж в Гаазі 1 березня ухвалив рішення на користь Нафтогазу, в якому підтвердив захоплення активів Росією, однак російське керівництво рішення арбітражу не визнало.

Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що тристоронні переговори щодо нового договору про транзит газу між Росією, Україною та ЄС заплановано на 16 вересня. Україна пропонуватиме Росії укласти контракт на прокачування 60 млрд м3 щорічно. При цьому Коболєв не виключає, що з 1 січня 2020 року Газпром може повністю припинити транзит Україною, навіть у разі зриву термінів введення в дію Північного потоку-2. Про це можуть свідчити, зокрема, позаплановий ремонт трубопроводу "Північний потік-1", під час якого весь газ прокачувався українською ГТС.

Тим часом Нафтогаз продовжує ударними темпами закачувати газ до підземних сховищ. На кінець липня до ПСГ закачано вже 16 млрд м3, що майже на чверть більше, ніж минулого року. На ці цілі, як заявляє керівництво газового монополіста, використано гроші від розміщених п'ятирічних єврооблігацій на $600 млн, 20% з яких придбав ЄБРР. Усього Нафтогаз до початку опалювального сезону планує закачати в ПСГ 20 млрд м3 газу, що, за твердженням Коболєва, дозволить пройти опалювальний сезон у разі припинення Газпромом транзиту Україною, а також реверсних поставок, які практично повністю складаються із купленого в Європі російського газу.

Чиновники міністерства регіонального розвитку та ЖКГ разом із президентом Зеленським стверджують, що підготовка до опалювального сезону йде за графіком, і відключень, подібних до тих, які трапилися минулого року в Смілі та Кривому Розі через зрив оплати місцевими підприємствами теплокомуненерго, не буде. Для команди Зеленського принципово важливо продемонструвати здатність вирішувати подібні завдання, проте чиновники Нафтогазу не виключають, що проблеми з опаленням в Смілі можуть виникнути й нинішнього року.

Філарет проти томосу Порошенка

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет продовжує крок за кроком курс на відокремлення від Православної церкви в Україні (ПЦУ). Він звернувся з листом до міністра юстиції Петренка про відновлення реєстрації церкви, оскільки, за його твердженням, рішення ПЦУ для неї не є обов'язковими. Ліквідаційна комісія, створена ПЦУ, ухвалила рішення про зняття з реєстрації УПЦ КП і позбавлення її права юридичної особи відразу ж після об'єднавчого собору в грудні 2018 року. При цьому нова "об'єднана" церква була зареєстрована лише наприкінці січня 2019 року, набагато пізніше, ніж Вселенський патріархат надав їй томос про автокефалію.

Філарет заявив, що томос, отриманий ПЦУ, – "урізаний", його юрисдикція поширюється лише на територію України, закордонні парафії передані до Вселенського патріархату, а предстоятель ПЦУ отримав статус митрополита, а не патріарха. Крім того, у тексті томосу прямо згадано колишнього президента, а Філарет стверджує, що Порошенко його обдурив, пообіцявши залишити фактичним главою нової церкви. За його словами, УПЦ КП – єдина незалежна православна церква в Україні, оскільки УПЦ МП підпорядкована РПЦ, а ПЦУ – Вселенському патріархату. Філарет також звинуватив митрополита Епіфанія в рейдерстві. За останні 3 місяці до ПЦУ не перейшло жодного приходу від УПЦ Московського патріархату, а проти прихильників Філарета предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній застосував репресії і відсторонив від керівництва парафіями.

"Безстрокове перемир'я" закінчилося, ледь почавшись

"Безстрокове хлібне перемир'я" закінчилося. На Донбасі поновилися бойові дії усією лінією фронту, окупанти все частіше застосовують міномети. Практично щодня зазнають поранень українські військовослужбовці.

Тристороння контактна група на переговорах в Мінську ухвалила рішення про розмінування мосту та прилеглої до нього території у Станиці Луганської із 1 серпня. Умовою початку робіт було названо демонтаж фортифікаційних споруд "армії ЛНР" і символіки "республік". Демонтаж блокпостів мав бути "одночасним і дзеркальним". Українські війська відійшли з передового блокпосту, сапери почали розмінування навколишньої території, а місцева влада запустила рейсовий автобус від КПВВ до мосту. Тристороння контактна група на переговорах у Мінську визначила терміни, джерела фінансування та порядок відновлення мосту, проте ремонт так і не розпочався через відсутність гарантій безпеки з боку "армії ЛНР", а також відмови "бойовиків" у розмінуванні території у районі моста на контрольованому ними березі. Окупанти практично щодня обстрілюють позиції українських військ у Ніжньотеплому, за 20 км на північ від Станиці Луганської, проте у сам населений пункт за останні тижні під обстріл не потрапляв.

Президент РФ Путін підписав закон, що спрощує надання посвідки на проживання й тимчасове проживання поза виділених квот громадянам кількох країн, в тому числі України, якщо вони проживали в Росії і визнані біженцями, або отримали тимчасовий притулок. Термін розгляду заявки на тимчасове проживання скорочено із півроку до 4 місяців. Головний військовий прокурор Матіос заявив, що значну частину жителів окупованих районів Донецької і Луганської областей, які отримали російські паспорти, уже ідентифіковано. За даними МВС Росії, за 6 місяців 2019 року за спрощеною схемою отримали російські паспорти майже 45 тис. українських громадян.

На думку більшості аналітиків, повномасштабні бойові дії на Донбасі можуть поновитися у будь-який момент, а "армії республік" використовують "перемир'я" для перегрупування та навчання військ, а також підвезення техніки, пального та боєприпасів із Росії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]