Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Що потрібно пам'ятати коли Вас викликають на допит?

Перед початком процедури допиту в кожному конкретному випадку потрібно визначити питання: чи потрібно на такий допит взагалі йти? чи існують підстави не йти на такий допит? Вказані питання визначаються в кожному конкретному випадку.

За неприбуття за повісткою до слідчого може бути застосовано грошове стягнення (ст. 139 КПК – від 507 грн. до 1014 грн.), а також примусовий привід (ст. ст. 140-143 КПК – органи поліції примусово доставлять до слідчого).

Слідчий може викликати до себе на допит будь-яку особу, про яку є дані, що їй відомі або можуть бути відомі обставини, які підлягають доведенню під час кримінального провадження. Свідок зобов’язаний прибути на виклик слідчого та давати правдиві показання (п.1 та 2 ч.2 ст. 66 КПК).

Відмова свідка від давання показань складає склад злочину передбаченого ч.1 ст. 365 КК та карається штрафом від п'ятдесяти (850 грн.) до трьохсот (5 100 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Відмова надавати пояснення на підставі ст. 63 Конституції України -  не є кримінально караною, якщо існують законні підстави для застосування цієї норми. Згідно ст. 63 Конституції України особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

Завідомо неправдиве показання свідка складає склад злочину передбаченого ч.1 ст. 384 КК  та карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Процес допиту простий - слідчий ставить питання, особа відповідає на них. В цей же час потрібно звернути увагу на деякі аспекти проведення даної слідчої дії: 

- допитувати повинен слідчий який викликав чи інший слідчий, який входить в групу (обов'язково для себе записати хто ПІБ та посада проводив допит). Оперуповноважений може проводити допит лише за дорученням слідчого (який входить в слідчу групу) та за умови пред'явлення такого доручення.

- перед початком допиту слідчий роз'яснює в рамках якого кримінального провадження проводиться допит, в якості кого допитується особа. На даній стадії бажано уточнити у слідчого в чому саме суть та чому викликано саме таку особу (навіть якщо це наперед відомо особі, що допитується) для визначення рамок допиту.

- також перед початком допиту необхідно вимагати про роз'яснення слідчим прав особи, що допитується (навіть за умови участі адвоката) для того, щоб потім слідчому можна було нагадати про його ж слова та роз'яснення (ст. 63 Конституції України, статті 18, 66, 224 КПК України).

- фіксування допиту відбувається за допомогою протоколу в який слідчий вносить Ваші відповіді на питання. Якщо слідчий говорить, що не буде фіксувати відомості у протоколі тоді це не «допит», а «опитування» - яке є добровільним. Тобто в будь-який момент можна відмовитись від опитування без-будь яких негативних наслідків для себе. Слідчий може використовувати технічні засоби (відеокамеру) для проведення допиту тому дуже важливо не «наговорити зайвого» та готуватись до допиту із адвокатом.

- фіксуйте в протоколі точний час початку допиту, оскільки допит не може тривати більше двох годин без перерви і більш, ніж вісім годин на день, в іншому випадку це пряме порушення законодавства і прояв психологічного тиску на свідка.

Отже права роз’ясненні, повідомлено в рамках якого кримінального провадження викликано та чому саме Вас, повідомлено про кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивих відомостей та за відмову від надання відповідей  – допит розпочато.

На слова слідчого «Ну, розповідайте що Вам відомо» вимагайте постановки конкретних питань. Не втягуйтеся з слідчим в бесіди «по душах». Бесіди такого роду – це, зазвичай, спосіб маніпулювання з метою налагодити контакт та «увійти в довіру». Основна мета таких бесід змусити Вас втратити пильність і наговорити зайвого.

Відповідайте тільки на поставлені питання. Відповідайте на питання гранично коротко. Не будьте занадто відвертий, це може нашкодити. Слідкуйте за тим, щоб всі питання і всі відповіді вносилися коректно до протоколу.

Якщо Ви точно не впевнені в тому, що відповідати, то потрібно відходити від чітких формулювань. В цьому випадку відповідайте в обтічній форми, наприклад, «якщо мені не зраджує пам’ять», «як мені здається», «я можу помилятися» і т.д.

Приклад:

Питання слідчого:  «повідомте коли мали місце зазначені Вами події?»

Відповідь:  «мені здається, взимку цього року»

Уточнююче питання слідчого: «чи могла це відбутись о 17:34 , 24.01.2020 р.?»

Відповідь:  «мабуть, так. Але точно не можу сказати»

Завжди краще сказати «не пам’ятаю», ніж говорити те, в чому Ви точно не впевнені. Пам’ятайте, що за дачу завідомо неправдивих показань передбачена кримінальна відповідальність (ст. 384 КК  України), при цьому за погану пам’ять відповідальності немає.

Дуже часто особи, які вирішили скористатися правовою допомогою адвоката вважають, що саме адвокат відповідатиме на питання слідчого за них. Адвокат не може цього робити. Тому, під час допиту потрібно прислухатись до уточнень, реплік адвоката. Особливо тих, які, начебто, адресовані слідчому, оскільки насправді вони призначені для Вас (в них міститься та порада, підказка). Поряд з цим Ви можете (без будь-яких обмежень) звертатися за консультацією до адвоката під час допиту.

Приклад запитань до Адвоката:

«Чи повинен я відповідати на це питання?»

«Якщо я не точно не пам’ятаю, що мені відповідати?»

«Що означає це питання?»

«Як Ви сприймаєте це питання? Це ж особисте питання, правильно я зрозумів?»

Такі питання можуть допомогти почути думку адвоката, що можливої відповіді на конкретне питання, яке викликає труднощі у свідка.

Пам’ятайте, що на питання, що стосуються Вас, членів Вашої сім’ї та близьких родичів Ви можете не відповідати із посиланням на ст. 63 Конституції України.

Приклад питань:

Де Ви перебували о 19:00 24.01.2020 р.? Чи знайомий Вашій дружині Іванов І.І.? Які у Вас відносити із Вашим братом? Що можете повідомити про конфлікт Вашої дружини на роботі? Як часто Ви буваєте за адресою , та що ви там робите?

На перелічені та подібні питання можна не відповідати посилаючись на ст. 63 Конституції України.

Намагайтеся систематизувати всі питання слідчого, щоб вловити, що саме найбільше його цікавить і що йому вже відомо. Якщо Ви в своїх свідченнях посилаєтеся на інших людей, то їх теж, як правило, повинні знайти і допитати (посилаючись на Ваші показання). Тому потрібно бути обережним, щодо зазначення інших осіб.

Також дуже важливим є аспект, що питання, поставлені на допиті, повинні стосуватися тільки даного кримінального провадження. На питання, які не стосуються кримінального провадження в якому відбувається допит, Ви відповідати не зобов’язані. Якщо ж такі питання пролунали – можлива відповідь: «а як це стосується цього кримінального провадження?».

Потрібно звернути на деякі прийоми слідчих під час заданні питань:

- «всезнайка» - слідчим повідомляються дрібні подробиці, окремі деталі та інші відомості з намаганням створити враження, що вже все відомо, а тому немає сенсу не відповідати, оскільки це буде враховано слідством у подальшому. Вже все відомо наперед.

Свідок розпочинає повідомляти інформацію, яка насправді не перебувала у володінні слідчого.

- «справедливість» - слідчий звертається до категорій справедливості, добра та зла. Наприклад використовує наступні вирази: «це ж не справедливо»,  «я за справедливість», «я хочу тобі допомогти».

У свідка виникає відчуття, що слідчий намагається допомогти йому і втрачає пильність у своїх висловлюваннях адже спілкується з людиною, яка бажає йому добра.

- «повторюваність» - після спливу деякого часу повторюється питання (яке раніше було задане), яке, зазвичай, містить дрібниці, (які вже було повідомлено) та перевіряються показання.

Чим більше людина говорить тим більше шансів у неї заплутатись. Зазвичай у свідка після таких питань (особливо коли відповіді відрізняються) виникає тривога і слідчий починає перепитувати інші питання або задає ключові питання.

- «на фоні почуттів» - можуть використовуватись різні почуття помсти: «з тобою так поступили, а ти їх жалієш?»; страху: «знаєш, що далі з тобою буде, якщо не будеш свідчити?»; ненависті: «невже про таке можна мовчати?»

Зазвичай на фоні сильних емоцій (переживання) отримують необхідні показання свідка. Після деякого часу свідок шкодує, що наговорив.

На допиті забороняється застосування насильства, погроз та інших дій, що принижують гідність людини. За такі дії передбачено покарання до 3-х років позбавлення волі, а якщо застосовувалося насильство – до 8 років (ст. 373 КК України). Якщо слідчий чинить психологічний тиск, підвищує голос – нагадайте йому про ст. 373 КК України.

Після наданні відповідей на всі питання ОБОВЯЗКОВО перечитайте питання та відповіді вписані у протокол, якщо все вірно – підписуйте. Якщо є зауваження впишіть їх у протокол. Якщо є зауваження, але Ви не можете їх сформувати напишіть фразу: «всі зауваження з приводу даної слідчої дії будуть викладені в скарзі» це дасть Вам час сформулювати свої зауваження, і подати скаргу в інший день.

Звертаю особливу увагу, що після допиту як свідка, Вам може бути вручена підозра, проведено затримання, обшук затриманої особи (вміст кишень, сумки тощо) та може бути вилучено знайдені речі. Тому на допит бажано не брати зайвих речей, автомобіль паркувати подалі від місця проведення допиту, консультуватись із адвокатом перед походом до слідчого та прибувати на допит із адвокатом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]