Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2020 21:07

Віднесення платника податків до переліку ризикованих

Чому важливо ефективно скористатись оскарженням в адміністративному порядку?

01.02.2020 р. набула чинності постанова КМУ від 11.12.2019 р. №1165  «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

У даній постанові затверджені критерії ризиковості платника ПДВ.

З практики - найчастіше зустрічається критерій зазначений у п. 8 : «у контролюючих органах наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації податковій накладній/розрахунку коригування».

Вказаний пункт не конкретний та надто широкий що дозволяє контролюючому органу його використовувати навіть за відсутності будь-якої правової підстави.

Питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня (тобто на рівні ГУ ДПС у областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС)

Таким чином платник ПДВ може в будь-який момент віднесений до переліку ризикованих платників. Це в подальшому означає, що реєстрація всіх податкових накладних такого платника ПДВ буде зупинена з моменту віднесення його до переліку ризикованих до моменту виключення із даного переліку.

Бізнес-омбудсмен Марчін Свєнчіцький повідомив, що у І кварталі 2020 р. 58 % всіх звернень до Ради Бізнес-омбудсмена стосувались податкових питань серед яких 44% стосувалось питань включення платника податків до переліку ризикованих.

З практики вбачається, що у травні та червні таке питання стало ще більш актуальним.

Що робити, якщо платник ПДВ отримав рішення про віднесення його до переліку ризикованих?

У такому рішенні зазначається підстава, відповідно до якої встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості. Проте рекомендується звернутись із запитом на отримання публічної інформації (або адвокатським запитом) про роз'яснення причин віднесення платника до категорії ризикових. Це дозволить більш точно уточнити межі питань, які цікавлять податківців.

Крім включення комісією ДПС розглядається питання виключення платника податку з переліку ризикованих. Для цього потрібно подати (в електронній формі) комісії ДПС інформацію та копії документів, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку (повідомлення про невідповідність критеріям ризикованості).

В кожному конкретному випадку документи можуть бути різними, але при цьому потрібно пам'ятати, що надання сканів договорів, рахунків та видаткових накладних/актів наданих послуг (що трапляється найчастіше) недостатньо для виключення такого платника із переліку ризикових. Потрібно підготувати, якісні пояснення специфіки роботи загалом чи по конкретному контрагенту включаючи процедуру підбору контрагентів, їх перевірки, матеріали, що використовуються та матеріали, що виробляються, засоби необхідні для проведення діяльності та їх наявність, економічну складову операції, мету її проведення, використання отриманих матеріалів/послуг у процесі господарської діяльності, транспортування та зберігання.   

Після отримання такого повідомлення про невідповідність критеріям ризикованості комісія ДПС протягом 7 робочих днів приймає рішення про відповідність чи невідповідність та надсилає його в електронному кабінеті. На вказане рішення можна подати скаргу до ДПС України. Потрібно пам'ятати, що у такому випадку потрібно надавати, ще якісніше мотивоване пояснення та більшу кількість документів для підтвердження відсутності ризиків.

Так, звичайно, у подальшому можна скористатись правом на судове оскарження проте таке оскарження триватиме значний проміжок часу (для прикладу: у Києві це займе приблизно від 6), що «паралізує» роботу підприємства. Нагадую, що реєстрація всіх податкових накладних на цей період зупиняється, а також існує ризик штрафних санкцій по договорах із контрагентами та розірвання таких договорів. Крім цього рішення суду набирає законної сили після спливу 30 днів від дня його винесення та може бути оскаржене в апеляції.

Тому дуже важливо, якомога якісніше скористатись адміністративною процедурою виключення платника із переліку ризикованих без звернення до суду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]