Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2015 23:31

Вибори, вибори.. Ким виявляться кандидати від влади?

Політичний консультант, аналітик

Висування та підтримка парламентськими партіями на місцевих виборах одіозних кандидатів може стати нокаутом або для Революції гідності або для влади нинішньої коаліції.

Останнім часом інформаційний простір України "каламутить" "новина" про об‘єднання президентської "Солідарності" з мерським "Ударом", (з перспективою долучення до  цього гібриду ще й прем‘єрського "Народного фронту"). Отже, увага громадськості поки що відтягнута від іншого дуже цікавого і принципово важливого  питання , яке багато чого  зможе прояснити у нинішній українській політиці. Більше того, відповідь нинішньої влади на це питання може остаточно зірвати маски і сколихнути  українське суспільство значно сильніше, ніж злиття кількох політичних проектів в один.

Йдеться про можливих висуванців від новоствореного політичного гібрида на місцеві вибори у  найбільших містах України, передусім Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі, де позиції нинішньої владної коаліції відверто слабкі, тож власних перспективних і потужних кандидатів у влади там просто нема. Натомість є потужні й розгалужені структури колишніх "регіоналів", які нікуди не зникли після втечі Януковича  і готові до реваншу .

Якщо ж взяти до уваги той факт, що більшість виборців відверто розчаровані діяльністю нинішньої влади, яка, позиціонуючи себе як "реформаторська", насправді, продовжує справу "злочинного режиму" і переймається лише проблемою власного  самозбагачення і самозбереження, стає цілком очевидно, що крім традиційних опонентів і "опозиціонерів" на політичну авансцену неминуче вийдуть нові проекти і лідери, які можуть стати джокерами майбутньої передвиборчої кампанії. 

Наприклад, нещодавно оприлюднені дані дослідження, проведеного центром соціальних і маркетингових досліджень "SOCIS", свідчать що якби в найближчу неділю у Дніпропетровську відбулись вибори  до міської ради Дніпропетровська в жовтні поточного року, то 25,4% виборців обрали б партію "УКРОП". На другому місці опинився  б  "Опозиційний блок" з 23,3% підтримки виборців, і лише на третьому місці " з результатом 10,1%. "Блок Петра Порошенка "Солідарність ".

Подібна ситуація з уподобаннями дніпрян  і  щодо потенційного мера міста. За Олександра Вілкула проголосувало б 33,8% виборців, за Бориса Філатова – 33,0%, за Загіда Краснова  лише 14,7%.   Причому у другому турі, кандидат від "Укропу"  впевнено перемагає, що дає підстави припускати – люди втомилися від топтання на місці і не хочуть повертатися у минуле, натомість прагнуть і готові до змін .

Аналогічна ситуація і в інших  містах  Центральної, Південно- і Північно-Східної України . І  для нинішньої влади там  ситуація  нічим не краща. 

Між іншим, серед найбільш актуальних проблем 65,4% жителів Дніпропетровська визначили високі тарифи на житлово-комунальні послуги, 58,9% - поганий стан доріг, 35,9% – якість медичного обслуговування, 29,5% - високий рівень безробіття. 27,6% дніпропетровців стурбовані корумпованістю місцевої влади, а 26,7% - високими цінами на проїзд у громадському транспорті. І джерело всіх цих проблем мешканці вбачають у злочинній діяльності чи  не менш злочинній бездіяльності нової влади. Додайте сюди  розвинений "регіональний патріотизм" через який мешканці зазначених міст навряд чи стануть підтримувати зайд – навіть рейтингових, віддаючи перевагу однозначно  своїм "землякам", як наприклад, вже згаданому Б.Філатову, і стане зрозумілим масштаб складностей, з якими стикнеться новий провладний гібрид на місцевих виборах.

Якщо з а таких умов, якщо влада не встоїть перед спокусою "виграти" вибори у будь-яку ціну за Чернігівським сценарієм, вона  швидше за все, буде вимушена або включати до своїх лав,  м'яко кажучи,  одіозних, але прохідних кандидатів з місцевої еліти, або укладати таємні пакти з політичними силами, які мають кращі електоральні позиції, та розмінювати свою  негласну  "адміністративно-фінансову" підтримку впродовж виборів на подальшу "плідну співпрацю". 

Між іншим, доволі показовим є у цьому відношенні намагання "регіоналів" середньої руки масово вливатися у місцеві осередки нинішніх "реформаторських" партій. Наприклад, тієї ж "Самопомочі", яка, якщо вірити рекламі "відкрила списки". Для кого? Для колишніх регіоналів і товстосумів?

І перший, і другий сценарій поведінки зможе багато чого розказати про "потаємні сторони" нинішньої влади.  І буде кумедно і водночас трагічно бачити як  "постмайданна, проєвропейська, реформаторська"  влада "несподівано" почне шукати "розуміння" з діячами на кшталт Кернеса, Вілкула чи  Труханова .  Це  буде яскравим свідченням того, що для нинішніх можновладців - реформаторів  важливіше зберегти своє панівне статус-кво, ніж по-справжньому почати змінювати країну. 

Тож виборцям доведеться уважніше дивитися чи не намагатимуться ляльководи, пропонуючи  жити по-новому, видати за  таке "нове" , насправді,  добре забуте старе.

А справжньому новому доведеться багато і плідно попрацювати з виборцями, аби переконати їх у своїй готовності і спроможності не лише базікати про зміни і реформи, але й робити їх.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]