Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2015 23:41

Радикальна партія не дасть провести “хижої приватизації”!

Економіст і політик, народний депутат України (VIII скликання)

Продати легше ніж налагодити менеджмент? Це що аксіома? Може ми й державу так продамо, щоб не мучитись?

Президент у своєму посланні з трибуни ВР заявив: "Одним із основних джерел корупції наразі є державні підприємства. Рухаємося шляхом конкурсного підбору їхніх керівників: цього року за такою процедурою буде призначено щонайменше 20 директорів із списку 50-ти найбільших підприємств".

Тобто прозоро перепризначити 50 директорів найбільших держпідприємств протягом року складніше ніж зняти заборону на продаж понад 1 000 державних підприємств і розгорнути масштабне позбавлення від держвласності під час найнижчих цін на неї ?!? 

Продати легше ніж налагодити менеджмент? Це що аксіома? Може ми й державу так продамо, щоб не мучитись?

Позиція Радикальної партії є іншою. Приватизувати доцільно лише ті підприємства, які потребують значних капітальних інвестицій для їх розвитку, які держава не може дати... які приносять державі збитки і не зможуть приносити прибуток навіть прі заміні менеджменту... ті, які в результаті приватизації принесуть державі більше податків, робочих місць, валютних експортних надходжень тощо, ніж знаходячись в державній власності. 

Треба дбати про державний економічний інтерес, а не про інтереси інвестиційних банкірів та радників-варягів! 

Радикальна партія не дасть провести "хижу приватизацію"! Ми за вибіркову приватизацію як інструмент економічної політики, але проти непрозорого тотального розпродажу державної власності за безцінь. 

Не можна прагнути продати всі державні підприємства ще й якнайшвидше, коли вони коштують найменше. Коли навіть найуспішніший приватний бізнес не продається по бажаній ціні. 

Приватизація має бути плановою, економічно обгрунтованою та вигідною державі не з точки зори одноразового наповнення бюджету, а з точки зору інтегрального впливу на економіку - робочі місця, податки, експорт тощо. Саме такий підхід сповідуємо ми із Олег Ляшко?та Радикальна партія.

Тож я звернувся до Міністра економіки із запитом про надання по кожному підприємству, з якого планується зняти заборону на приватизацію, базових показників діяльності: вартість активів, виручка, кількість співробітників, середня заробітня платня, надходження до бюджету та ін. Тільки проаналізувавши ці дані можна зробити обгрунтовані висновки про доцільність приватизації того чи іншого підприємства. Очікую фахової та детальної відповіді від МЕРТ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]