Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2015 08:43

Збереження наукових пенсій для працюючих- плюс для Держбюджету!

Економіст і політик, народний депутат України (VIII скликання)

І ми просто зобов'язані це зробити, щоб зупинити втрату золотого фонду нації - завідувачів кафедр, керівників наукових шкіл, наукових керівників докторантів та аспірантів. Вони ще принесуть користь Україні у ВНЗ, а не на пенсії!

Разом з Олегом Ляшком, Лілією Гриневич, Віталієм Курило, Тарасом Кремінем, Віктором Вовком та Віктором Кривенком зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни) (реєстр. №2528), що покликаний без перебільшення врятувати кадровий науковий потенціал України.

Відповідно до прийнятого 2 березня 2015 року Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» працюючих науковців під час роботи на наукових (науково-педагогічних) посадах позбавили права отримувати спеціальну пенсію, залишаючи право на отримання пенсії на загальних засадах. При цьому середня пенсія, що призначена на загальних засадах, майже в 3 рази менша від спеціальної пенсії для наукових працівників. Як наслідок, з метою збереження раніше отримуваного рівня пенсії наукові (науково-педагогічні) працівники змушені масово звільнятись.

При цьому необхідно зазначити, що в більшості випадків під дію внесених змін щодо пенсійного забезпечення науково-педагогічних працівників, потрапляють представники наукової еліти - доктори наук, які виходячи на пенсію продовжують працювати в науковій сфері, будучи, в тому числі науковими керівниками великої кількості аспірантів та докторантів.

Для науково-технічної сфери така тенденція може стати фатальною, адже згідно даних Держкомстату України в 2013 році половина докторів наук це працюючі пенсіонери, а майже чверть віком понад 70 років.

Таким чином, Україна втрачає значну частину науково-педагогічного кадрового потенціалу, що неминуче призведе до регресу, як освітньої так і науково-технічної сфери не в далекому майбутньому, а вже зараз.

Більше того, вказані зміни були запропоновані Урядом з метою скорочення видатків Пенсійного фонду та Держбюджету на 2015 рік за рахунок «спецпенсіонерів». Натомість згідно чинного законодавства, науковець, що звільнився з роботи і пішов на пенсію залишає за собою право отримувати спецпенсію. Тобто ефекту економії державних видатків не спостерігається, а чистий ефект від таких заходів занепад та фактичне знищення науково-технічної сфери.

Така ситуація потребувала оперативних радикальних дій. Запропонований нами проект Закону України (реєстр. №2528) зберігає права науковців під час роботи на наукових (науково-педагогічних) посадах отримувати пенсії у порядку та на умовах, передбачених Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність».

Передбачаючи можливу скептичну реакцію щодо збільшення державних видатків хочу зазначити, що зареєстрований нами законопроект має унікальний механізм, що не тільки не збільшує видаткову частину бюджету, а навпаки має всі передумови до її зменшення. Адже фактично пенсіонер, що отримує спеціальну пенсію, повертаючись до наукової діяльності, зберігає право на отримання тієї ж пенсії, але в розмірі 85% (тимчасово до 1 січня 2016 року).

Отже, держава стимулюючи повернення наукового пенсіонера в науку отримує 15% його пенсії, а це в середньому близько 530 грн. за кожного.

Крім того, прийняття відповідних поправок, надасть можливість зберегти наукову наслідковість в питанні розвитку науково-технічного потенціалу країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]