Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2015 00:28

Податкова реформа - нове "затягування пасків" чи фундамент розвитку?

Економіст і політик, народний депутат України (VIII скликання)

Податкова реформа здатна перепрограмувати, змінити економічну долю України. Треба підвищувати податки для сировинного-олігархічного-монополізованого бізнесу, збираючи ренту з “економіки минулого”, та цілеспрямовано стимулювати створення економіки майбутньо

Взяв участь в обговоренні податкової реформи, організованій Комітетом ВР з питань податкової політики. Як заступник голови Радикальної партії з питань економічної політики та Голова Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва висловив такі позиції:

1. Всі зміни у податковій системі мають бути системні, прозорі та передбачувані, а не вирішуваться “за ніч”. Отже дякую пану Роман Насіров своєчасну організацію багатостороннього діалогу Парламент-Уряд-Бізнес. 

2. Податкова реформа – не мета. Не потрібні зміни заради змін чи чергових “покращень”. Податкова реформа – один за найпотужніших інструментів економічної політики. І ми зобов’язані почати використовувати його за призначенням – для створення економічного зростання, а не для фіскального “витискання останніх соків”.

3. Економічна політика і її податковий інструментарій мають бути спрямовані на створення умов детінізації економіки, залучення інвестицій, ріст експорту, збереження й створення робочих місць. Це має стати філософією податкової реформи, її відправною точкою.

4. Податкова реформа здатна перепрограмувати, змінити економічну долю України. Треба підвищувати податки для сировинного-олігархічного-монополізованого бізнесу, збираючи ренту з “економіки минулого”, та цілеспрямовано стимулювати створення економіки майбутнього – знижувати податки і надавати потужні податкові стимули для виробничого і інтелектуально-місткого бізнесу. 

5. Пріоритетним є спрощення адміністрування податків + зниження фіскального навантаження на фонд оплати праці (ЄСВ та ПДФО) + податкові стимули для виробничого сектору економіки. Це дозволить перетворити Україну з економічної колонії, яка експортує метал-зерно-руду-ліс кругляк, на потужного сучасного Європейського виробника продукції з високою доданою вартістю. 

6. Україна, хочемо ми цього чи ні, бере участь в глобальній конкурентній боротьбі за інвестиції, ринки та робочі місця. І нажаль інвестори та виробники в Україну не рвуться, а заходять в Польщу, Туреччину, Чехію тощо. Ми маємо виборювати свої позиції. Дякую за чітку позицію з цього приводу заступника Міністра економіки Max Nefyodov.

7. Тільки такий цілеспрямований та комплексний, а не фрагментарний підхід до податкової реформи дасть Україні шанс досягти рівня розвитку економіки, передбаченого Стратегію-2020. Адже сьогодні ми економічний аутсайдер. ВВП України (за паритетом купівельної спроможності) на душу населення сьогодні – менше $8 000 на душу населення, в Білорусі – понад $17 000. Частка переробної промисловості в Україні <14%, в Білорусі – 27%. В цьому велика “заслуга” саме неефективної податкової системи. Тому якщо вже робити реформу - то справжню, а не поверхневу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]