Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2013 11:43

Інфляційне нарахування та 3% по заборгованості з комунальних послуг

Партнер Адвокатського об’єднання AVER LEX

Верховний суд поставив крапку у питанні: "Чи потрібно нараховувати інфляційне збільшення заборгованості та 3 відсотки річних на заборгованість з оплати комунальних послуг".

Питання це стосується багатьох, оскільки всі користуються комунальними послугами, і у значної кількості людей існує заборгованість з оплати ЖК-послуг.
Не секрет, що часто така заборгованість є нарахованою неправомірно, або розрахована з помилками. І здається, що завдяки рішенню ВСУ питання ще більше ускладниться.
Отже 30.10. на спільному засіданні Цивільної та Господарської палати було прийнято рішення у вищевказаному питанні.
ВСУ визначив, що стягнення пені згідно Закону України "Про житлово-комунальні послуги" не виключає застосування приписів ст. 625 Цивільного кодексу стосовно стягнення з Боржника інфляційного нарахування на суму боргу та 3 % річних.
Ці суми нараховуються та сплачуються незалежно від сплати пені.
Таким чином, логічно передбачити, що ВСУ трактує договори про надання комунальних послуг як звичайні цивільні, або ж господарські договори про надання відповідних послуг, чи виконання робіт, що, нагадаю, укладаються за принципом свободи договору . Відповідно 3 %  річних та інфляційне збільшення заборгованості розуміється ВСУ як компенсація за неправомірне користування коштами та компенсація за знецінення коштів внаслідок інфляції.
Потрібно відзначити, що нині ще не опубліковано повний текст Рішення ВСУ, тому ми не можемо впевнено говорити про напрям думок ВСУ по цьому питанню.
Однак, не маю сумнівів, що нині разом з розрахунком суми заборгованості за комунальні послуги споживач буде додатково отримувати і розрахунок 3 % річних та суму інфляційного збільшення заборгованості. Не виключаю, що часто кількість затрачених зусиль, часу та коштів, що будуть витрачені на те, аби визнати відповідні вимоги та розрахунок неправомірними, будуть набагато більшими за суму вимог.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]