Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2013 18:00

Новини щодо аутсорсингу

Партнер Адвокатського об’єднання AVER LEX

Є деякі новини щодо вимог про отримання дозволів на діяльності по аутсорсінгу та аутстаффінгу

Всередині липня, в інтернеті з'явилися посилання на Голову Мінсоцполітики Наталю Королевську, яка прихильно прокоментувала нібито затвердження Кабміном Постанови "Про затвердження Порядку накладення органами Держпраці України штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення та недодержання вимог до змісту реклами про вакансії (прийом на роботу)".
Логічно, що слідом за такою новиною, варто було очікувати опублікування тексту такого документу та його обговорення.
Однак не все так просто - і нині сайт КМУ та сайт Мінсоцполітики жодних повідомлень щодо підтвердження прийняття такої Постанови не містить.
В той же час таємничість документу та наявність у тексті його назви шокових фраз типу "штраф", "порушення законодавства" та "недодержання вимог" спровокувало неспокій у рядах юридичної та бухгалтерської спільноти :).
Спробую трошки розвіяти сумніви та нерозуміння.
По-перше, дійсно не зовсім зрозуміло чи прийнято документ взагалі.
Працівники Держпраці та працівники Держслужби зайнятості у особистому спілкуванні підтверджують, що документ таки прийнято 18-го липня.
По-друге, у якій редакції? Про це вже не могли відповісти в жодній з перерахованих структур.
Якщо мова йде про те, що повністю підтверджено Проект Мінсоцполітики, що існує в мережі вже більше півроку  - тоді все доволі зрозуміло, однак якщо текст Проекту зазнав серйозних змін, то власне, було б цікаво дізнатися яких саме.
Думаю, однак, що за основу було взято все-таки Проект Мінсоціполітики.
Основні положення цього Проекту доволі прості:
1. Нові штрафи не вводяться і в принципі не можуть бути введені Постановою, як не вводиться і нова відповідальність.
2. Рішення про накладення штрафу приймається на підставі акту перевірки суб’єкта господарювання, роботодавця складеного посадовою особою Держпраці чи її територіального органу та оформлюється Постановою.
3. За наявності ознак порушення законодавства про зайнятість населення та вимог до змісту реклами про вакансії (прийом на роботу), уповноваженою посадовою особою не пізніше десяти днів з дня складення акту приймається рішення про початок розгляду справи.
4. Справа розглядається у п’ятнадцятиденний строк з дня прийняття рішення про початок її розгляду. Строк розгляду справи може бути подовжений Головою Держпраці, його заступниками, але не більше ніж на десять днів.
5. Про розгляд справи Держпраці та її територіальні органи зобов’язані письмово повідомити роботодавців або рекламодавців не пізніш як за п’ять  днів до дати розгляду, а у невідкладних випадках - не пізніш як за два дні.
6. Постанова складається у двох примірниках, один з яких залишається у Держпраці або її територіальному органі, другий - протягом 3 робочих днів надсилається суб’єкту господарювання, стосовно якого було прийнято рішення, або видається його представникові під розписку. У разі, якщо копія постанови надсилається поштою, про це робиться відповідна відмітка у справі.
7. Сума штрафів сплачується протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення добровільно або після закінчення вказаного терміну стягується в примусовому порядку.
Зрозуміло, що такі Рішення можна оскаржити у судовому порядку.
Нічого особливо страшного особисто я не бачу, натомість раджу не втрачати пильності юридичним особам, що організовують діяльність за схемою аутсорсінга та аутстаффінга (а таких, ой як немало).
нагадаю, що зараз штрафи за незареєстровану діяльність у цій сфері та неподачі звітності фактично не застосовуються через відсутність необхідних підзаконних актів.
Але стану ідилії у відносинах між Держпраці та підприємцями, певен, існувати залишилось недовго.
За інформацією отриманою в Мінсоцполітики вже у вересні буде затверджено форму заяви про внесення до відповідного переліку для вищевказаних СПД. І після парламентських канікул очікується набрання чинності Порядком видачі довзолів на діяльність у сфері аутсорсінгу та аутстаффінгу.
Таким чином законодавча база під проведення перевірок буде закладена і подальша практика застосування Закону України "Про зайнятість" для аутсорсінгових компаній буде дуже непростою.
Тож варто готуватися вже зараз.

З описом новацій Закону "Про зайнятість населення" можете ознайомитися у моїй статті.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]