Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2019 22:55

Вибори і будівництво: Чого чекати девелоперам і покупцям?

Юрист компанії Asper Consultants

Як же вплине на сферу будівництва, зокрема в Києві, обрання новим президентом Володимира Зеленського? І до чого готуватися покупцям.

Зміна влади в Україні завжди відображається на великому бізнесі. Адже фактично це не просто зміна облич, а зміна правил гри. Як же вплине на сферу будівництва, зокрема в Києві, обрання новим президентом Володимира Зеленського? І до чого готуватися покупцям.

 

Будувати чи не будувати?

Сценаріїв катастрофи насправді не передбачається. Адже всі ті забудовники, які втілювали свої проекти в життя цілком законними способами, не побачать перед собою великих перешкод. Крім того, важливо розуміти, що з юридичної точки зору, для певної переорієнтації влади в цій сфері необхідне внесення чималого обсягу змін до українського законодавства.

Звісно, не виключено, що і на добросовісних забудовників намагатимуться здійснювати тиск. Як, наприклад, раніше були спроби робити це через СБУ і Міністерство культури України.

Однак зараз важко прогнозувати, адже ні Володимир Зеленський, ні представники його команди досі і словом не обмовились про девелопмент. На певному рівні можна вважати, що в цій сфері вони не зацікавлені - або ж просто не орієнтуються про те, які зміни їй необхідні.

Це цілком логічно, зважаючи на децентралізацію - прямого впливу ні президент, ні його люди на будівництво мати не повинні. Тож, якщо говорити про Київ, поки влада не змінилась тут, всі нинішні процеси залишаться незмінними. Однак не секрет, що є й ті забудовники, які укладають певні усні домовленості напряму з найвищою владою.

Тож, найважче доведеться саме такій категорії девелоперів. Адже з вертикалі підуть ті, хто міг забезпечувати “приємні” умови. І доведеться швидко перегруповуватись і шукати нових гарантів для своїх проектів.

Настороження можуть викликати чутки про зв’язки Зеленського з одіозним Ігорем Коломойським. Свого часу до групи “Приват” входило чимало акціонерів, зацікавлених у будівельних можливостях. А з огляду на те, що бізнес Коломойського завжди прагне монополізувати ринок, на якому знаходиться, можна передбачити  появу нових великих гравців на ньому.

З цієї позиції, можна також припустити скуповування і поглинання відносно невеликих девелопмент-компаній і компаній-підрядників цими новими гравцями.

 

Купувати чи не купувати?

Інше гостре питання - що станеться із самим ринком нерухомості? Іншими словами, чи є сенс зараз купувати нерухомість?

Тут теж є варіанти. З одного боку, чимало прогнозів говорять про подальшу нестабільність гривні. Це може серйозно вплинути і на платоспроможність тих, хто вже інвестував у будівництво. У разі серйозного падіння гривні існує загроза того, що проекти в процесі будівництва будуть вводитися в експлуатацію пізніше зазначених нині дат.

Також з огляду на те, що цього року і так спрогнозоване подорожчання нерухомості на 5-7% фінансова нестабільність в країні призведе до двох наслідків:

1. На етапі зміцнення гривні готові об’єкти будуть слугувати в якості вкладення коштів для тих, хто не хоче зберігати їх в гривні чи доларі. Далі такі квартири стануть, наприклад, пасивним доходом для власників. І можуть продаватися у зручний момент (як варіант, при новому зміцненні гривні чи її стабілізації).

2. Інвестування в новобудови може всерйоз загальмуватися. В особливості, для тих забудовників, які прив’язують свої угоди з інвесторами-фізичними особами до іноземної валюти. Чимало покупців ще добре пам’ятають девальвацію гривні в 2014 році - і навряд чи стануть ризикувати у 2019 році. 

Насправді ж повну картину можна буде зрозуміти вже після обрання нового складу Верховної Ради. Вплив в Україні поділений між кількома групами можновладців. Зберігаючи оптимізм, варто зазначити, що в першу чергу сама держава зацікавлена і в політичній, і в економічній стабільності. Щонайменше, на рівні поповнення казни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]