Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2023 09:41

Дефіцит кадрів і як його подолати: ідеї та практичні кейси

Податкова експертка та co-founder консалтингової компанії "Бюро"

Які шляхи пошуку спеціалістів? Ділимось практичними кейсами подолання кадрового голоду

Ні для кого не секрет, що значна частина жінок виїхала за кордон, рятуючись від війни. І це стало серйозною кризою для фінансової та бухгалтерської справи. У нашому секторі і раніше були певні проблеми з кадрами: люди професійно вигоряли, не витримували тиску відповідальності, переходили у зовсім інші сфери (індустрія краси та догляду, квітковий бізнес тощо). Але обставини сьогодення особливо жорсткі. По суті, ми вимушені боротися за гарних фахівців. Ще пів року тому знайти резюме досвідченого спеціаліста було щастям.

Сьогодні ситуація потроху вирівнюється, однак, деякі працедавці все одно припускаються помилок. Зокрема, визначають фіксовану зарплату і не бажають її змінювати з огляду на компетенції фахівця. Однак, економія, приміром, на висококваліфікованому бухгалтері – не найвдаліша стратегія. Очевидно, що грамотний спеціаліст може дати компанії багато переваг, як мінімум, за рахунок розумного податкового планування. І економлячи на його зарплаті, роботодавець, насправді, шкодить, у першу чергу, собі. Тож, треба бути більш гнучкими у цьому питанні. Друга серйозна помилка, коли співбесіду з фахівцем фінансової галузі проводить не експерт у цій сфері. Він дивиться на софт скіли, захоплюється вмінням кандидата вдало подати себе, а по факту, його реальний досвід та професійні навички не оцінюються. Таким чином, правильний інтерв’юер – 50% успіху у підборі якісних кадрів.

Трапляється й таке, що після буцімто вдалої співбесіди кандидат відмовляється працювати на певну компанію. У чому причина? У нашій галузі, зазвичай, такі ситуації мають місце, коли роботодавець не погоджується на віддалену роботу або фріланс, хоче бачити бухгалтера в офісі кожен день з 9 до 18. Чи виграє він від цього? Питання риторичне.

Переконана, що навіть в умовах дефіциту кадрів вихід є завжди. Для фінансового сектору дієве рішення – ростити фахівців власноруч. Молоді спеціалісти традиційно амбітні та мотивовані, але без належного досвіду. У нашій справі практика – найкращий університет. Безсумнівно, теоретичні знання – це основа, але на них мають накладатися реальні вміння. Інвестуйте в молоді та перспективні кадри, це обов’язково повернеться сторицею.

Якщо новачків у колективі можна мотивувати знаннями та кар’єрним ростом, для експертів високого рівня мають бути свої «плюшки». Часто досвідчені спеціалісти хочуть отримувати визнання свого досвіду, працювати у стабільній та дружній атмосфері. Розумний керівник має це усвідомлювати і забезпечувати. Рішення ж, яке працює з усіма членами команди – тімбілдинг, ніщо так не згуртовує колектив.

Темні часи минуть, ми вистоїмо і станемо міцніше. Колективи, які пройдуть ці випробування разом, стануть справжніми командами мрії. Бережіть свої кадри, вони - запорука успіху компанії.     

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]