Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2022 17:09

Українська стартап-екосистема: місце у світі та роль у повоєнній відбудові

Керівник команди з розвитку IT, інженерних та креативних індустрій Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України"

Київ і загалом Україна займають високі місця в світових рейтингах стартап-екосистем.

Україна під час війни – це один великий хакатон, де в уражених містах і на полі бою виникають численні технологічні потреби та прогалини і безліч підприємств працюють над ІТ, хардверними та іншими рішеннями, щоб ці проблеми вирішити. Окрім цього, наша країна зараз – це тестовий майданчик для великої кількості бізнес-рішень, чого тільки вартує перебудова логістичного ланцюга постачання палива на всю країну менш ніж за півроку, чи стабільна онлайн-робота банків або сервісів Дія під час війни при значних кібер загрозах.  

За останні 5-10 років українська стартап-екосистема помітно зросла і «подорослішала», що дало змогу Україні бути стійкою у технологічній сфері перед сьогоднішніми викликами.  

Київ і загалом Україна займають високі місця в світових рейтингах стартап-екосистем. Зокрема, українці, згідно з даними Stanford Graduate School of Business, увійшли до топ-10 націй серед яких найбільше засновників юнікорнів (серед неамериканських засновників), наздоганяючи такі технологічно передові країни як Тайвань чи Німеччина. 

Окрім цього, згідно з дослідженням Програми USAID «Конкурентосмропожна економіка України» та UVCA, кількість венчурних фондів зросла більш ніж удвічі з 2017 до 2021 року. Такий показник є результатом як наявності значних талантів та підприємницьких ідей, так і ресурсів для їх виведення на ринок в якості продуктів та глобальних бізнесів.

● Передумови розвитку української стартап-екосистеми  

За останні роки на ринку з'явилися сильні регіональні гравці такі, як Львівський та Харківський ІТ кластери, які об'єднують сотні ІТ-компаній. З'явилося багато ефективних інкубаторів та акселераторів, наприклад, GeenCubator, eo Business Incubators чи Startup Wise Guys, та відчутно збільшилась кількість венчурних фондів та ангельських інвесторів.  

Також активну роль у розвитку технологічного сектору зайняла держава — було створено сучасне та динамічне Міністерство цифрової трансформації, а також Український фонд стартапів, який продемонстрував новий рівень відкритості, підзвітності та ефективності державної установи перед ринком та суспільством. 

Не останню роль у побудові міцної основи тех-сфери зіграв розвиток ІТ-освіти в Україні. Серед багатьох прикладів освітніх програм, можемо виділити 17 сучасних ІТ-бакалавратів від Львівського ІТ кластеру, Підприємницький Університет YEP в 95 університетах та курси по продуктовому менеджменту від ІТ-компанії Genesis, Мінцифри та YEP. Притік талантів в ІТ і стартапи збільшується щороку, але серйозним викликом для України буде втримати ці таланти під час війни і залишити їх в освітній та бізнес-орбіті України.  

Таким чином, тех-ринок України за останні роки зміцнив свої позиції на міжнародній арені і став одним із найбільш затребуваних в Європі. Війна, звичайно, нанесла удар по стартап-екосистемі: відтік інвестицій, тимчасова зупинка роботи ІТ-підприємств, зменшення внутрішнього ринку і тд. Проте, незважаючи на всі виклики, ІТ продовжує розвиватися, підтримуючи економічний фронт країни.

● Місце українських стартапів у глобальному ринку 

Найбільша концентрація ідей, талантів, грошей та підприємницького хисту в технологічній сфері сьогодні в Кремнієвій Долині. Тому там дуже непросто виділитись серед маси стартапів та проєктів. Для успіху потрібна розгалужена мережа контактів, які допоможуть просунутись в технологічному світі, знайти релевантні партнерства. Україна поступово стає частиною цієї спільноти. Кремнієва Долина вже знає українські компанії, такі як Grammarly чи GitLab, які завоювали лідерські позиції у світі. 

Українські стартапи дедалі частіше беруть участь у топ-акселераторах Кремнієвої Долини, зокрема в The Alchemist та Y Combinator, але щоб посилити цей тренд нам потрібно підняти планку ідей і рішень над якими ми працюємо, щоб відійти від локального мислення та малих ринків, а сфокусуватись на глобальних проблемах сьогодення та майбутнього.  

Цей тезис підтвердився, коли у жовтні цього року 10 українських стартапів вперше взяли участь в одній з найбільш відомих подій для стартапів у світі TechCrunch Disrupt 2022 у Сан-Франциско, США, в межах Ukrainian Startup Pavilion. Організаторами української делегації були Український фонд стартапів та Ukrainian Bridge за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства економіки України, Міністерства закордонних справ України та Генерального консульства України в Сан-Франциско, а також Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». 

На конференції ми побачили чималий інтерес від інвесторів та експертів тех-сфери. Вони відзначили якісне технічне пропрацювання, високий рівень пітчингу продуктів, органічне зростання, а також зрозумілі стратегії з розвитку. З іншої сторони деякі стартапи інших країн відрізнялися від українських вищим рівнем проблем, які вирішують, та направленням на зміну архітектури ринків (market disruption).  

Участь в таких конференціях як TechCrunch – надзвичайно важлива для подальшого розвитку української стартап-екосистеми. Оскільки на них ми можемо оцінити наші слабкі і сильні сторони, а також вони збирають впливових інвесторів, клієнтів та партнерів для ІТ-компаній і стартапів. Українські стартапи та компанії, які долучаються до таких поїздок, отримують необхідний досвід для виходу на глобальний ринок, а також діляться напрацьованими контактами та ринковими інсайтами з колегами та іншими стартапами. Тобто участь всього декількох стартапів у подібних івентах допомагає будувати технологічний ринок всієї країни.

● Роль ІТ під час війни та у повоєнній відбудові України 

Ланцюжок проблема-гіпотеза-рішення-прототип-тестування-доопрацювання зараз відбувається дуже швидко, і те на що раніше йшли б місяці чи роки, зараз може відбуватись набагато швидше, у тому числі за допомогою великої кількості інновацій та підприємництва.  

В таких умовах, стартап-продукти виходять на перший план не тільки для підтримки нашої економіки та ділової активності, а і для створення інноваційних рішень з поширенням на різні сектори і сфери після нашої перемоги. Зокрема, на інфраструктуру, охорону здоров'я, харчову безпеку, застосування нових матеріалів, безпілотні та автономні літальні системи. 

ІТ-аутсорсинг розвинувся в Україні без відчутної допомоги третіх сторін (донорів чи держави), однак для стимулювання економіки майбутнього або створення українського технологічного продукту, державна та донорська підтримка стане дуже доречною і суттєво прискорить цей шлях, економлячи багато років для українського економіки.  

Донорські програми і проєкти все активніше підтримують український технологічний та креативний сектори, адже вбачають в ньому важливу роль для підтримки ураженої економіки під час війни та потенціал для відновлення та перебудови економіки у більш сучасну і технологічну.  

Такі програми дедалі частіше створюють умови для розвитку інноваційних індустрій в Україні, освітні програми, стимулюють створення нових продуктів та стартапів через гранти та підтримку інкубаторів і короткострокових програм, надають грантове фінансування, розширюють міст між Україною та ключовими ринками збуту та інвестиційними хабами через торгові місії.  

Наприклад, Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України», навіть, створила спеціальну команду з розвитку «індустрій майбутнього», розраховуючи системно сприяти розвитку ІТ, стартапів, інженерних та креативних секторів, щоб втримати таланти та бізнес-потенціал компаній під час війни та допомогти їх активній інтеграції в глобальні ринки.  

Також держава і донорські проєкти створюють можливості для українців опанувати ІТ-професію або підвищити свої навички. Зокрема, нещодавно Міністерства цифрової трансформації у партнерстві з Binance та Львівським ІТ Кластером за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Проєкту ПРООН «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» започаткували освітній проєкт IT Generation. Він покликаний допомогти талановитим українцям знайти себе в одній з найперспективніших сфер як у технічних, так і нетехнічних спеціальностях.  

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України», серед іншого, підтримуватиме компанії та стартапи, які зможуть досягти прогресу в цих сферах, впровадити інновацій та вивести на ринок нові продукти, створити нові робочі місця. Вже функціонують грантові програми для бізнесу, торгових місій та організацій підтримки бізнесу, які сприяють розвитку технологічних індустрій та бізнесу з цих сфер. Окрім цього, заплановано більше грантових та навчальних програм, майданчиків та платформ, бізнес місій та активностей для створення і розвитку бізнесів в цих секторах. Іншим пріоритетом залишиться підвищення технічних та бізнес-навичок людського капіталу для працевлаштування та посилення цих секторів.  

Незаконне вторгнення росії на нашу територію зруйнувало більшість короткострокових та довгострокових планів IT-компаній. Проте, незважаючи на всі проблеми, спровоковані повномасштабною війною, ІТ-сфера – єдина, яка показала зростання під час війни. Стартапи та технологічні компанії мають всі шанси стати міцною основою економіки у найближчому майбутньому. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]