Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2021 13:09

Чи можна реально повернути неякісний товар?

Юрист юридичної компанії "Надійний правовий партнер"

Що робити, як діяти щоб ефективно захистити свої права споживача, поговоримо далі.

Коли у нас щось ламається, і ми несемо таку річ у магазин найчастіше ми чуємо: “Ну, це техніка”, і в кращому випадку на 14 днів здаємо нашу, таку необхідну щодня річ - телефон, ноутбук чи кавомашину, у сервісний центр. У найгіршому випадку, представники сервісного центру можуть вимагати від нас принести коробку і все що було у ній, навіть якщо з дати придбання товару вже пройшло 10 місяців, а гарантійний строк 12 місяців. 

Що робити, як діяти щоб ефективно захистити свої права споживача, поговоримо далі. 

Якщо зайти з далеку, то ст. 42 Конституції України, говорить що Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів. 

У предентій справі, Друга судова палата Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду у своїй постанові від 20 травня 2020 року у справі  № 464/4491/16-ц  зазначила: 

- Відповідно до зазначених положень законодавства вина виробника (продавця) у реалізації неякісної продукції презюмується, тягар доведення причин виникнення недоліків товару лежить на продавцю.  Вимоги споживача не підлягають задоволенню тільки у разі, якщо у висновках експертиз буде доведено, що недоліки виникли після передачі продукції споживачеві внаслідок порушенням ним встановлених правил використання, зберігання чи транспортування або дій третіх осіб. 

Тобто, якщо, і допоки товар несправний, вважається, що у цьому винний виробник, якщо доказів іншого не має, і виробник повинен виправити свою провину у встановлені гарантійні строки. 

Отож, для того, щоб ефективно і правильно захистити свої права, слід дотримуватися такої послідовності дій:

зберігати чеки та супровідні документи, інструкції до товару протягом усього гарантійного строку.

якщо товар зламався, необхідно звернутися у офіційний сервісний центр, який виконує обов'язки виробника товару. Інформація про перелік сервісних центрів вказана в гарантійному талону або на офіційному сайті виробника. Для того, щоб сервісний центр взяв у Вас товар, необхідно, щоб у Вас на руках були: документи про оплату за товар, паспорт, несправний товар, звичайно.

передати несправну річ по Акту приймання-передачі, один примірник якого обов’язково має залишитися у Вас. 

Слід зазначити, що ч. 1 ст. 8 ЗУ “Про захист прав споживачів” говорить, що у разі виявлення протягом гарантійного строку недоліків товару, Ви як споживач, має право вимагати:

1) пропорційного зменшення ціни;

2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару. 

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;

2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар. 

Частина 9 ст. 8 ЗУ “Про захист прав споживачів”, зобов'язує виробника або офіційний сервісний центр здійснити діагностику та ремонт товару за свій рахунок,  або заміну товару, якщо відремонтувати такий  товар неможливо  у строк 14 днів. 

Головне, про що не знають більшість споживачів, і чим найчастіше зловживають сервісні центри,  це те, що на період діагностики несправної речі, виробник, продавець чи сервісний центр, під час прийому товару на ремонт, повинні  видати аналогічний товар для користування, і відсутність необхідного товару - не звільняє від такого обов’язку, а тому на цьому необхідно наполягати і йти до кінця.   

Якщо є справа все таки дійде до суду, то за неналежне виконання гарантійних зобов'язань у строк 14 днів, Ви як споживач  маєте право нарахувати та вимагати з виробника  або того ж офіційного сервісного центру сплатити  неустойку  в розмірі 1% вартості товару за кожен день затримки.

В час, коли ми стали заручниками складної ситуації, викликаної пандемією COVID-19, бізнес, щоб вижити далі, не має нехтувати та ігнорувати законні права споживача, бо тоді він прийде знову і знову, а також порекомендує і приведе нових клієнтів. І не слід забувати, що споживач може бути таким самим бізнесом, який купує техніку чи побутовий прилад для того, щоб його використовували працівники, і якщо така техніка ламається у період гарантійного строку, то має місце також втрата свого прибутку у період простою.Тому, бізнес має бути солідарним та більш розсудливим.

А громадяни як споживачі не повинні нехтувати  своїми правами, адже ці  права гарантовані Конституцією України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи