Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.05.2024 20:20

Відстрочка для студентів від призову на військову службу під час мобілізації

Послідовність отримання освіти в умовах воєнного часу і навчання за кордоном

Відповідно до нової редакції Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», яка набере чинності 17 травня 2024 року, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти, але при цьому здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у певній послідовності.

Так, для професійно-технічної освіти – це перший (початковий), другий (базовий) та третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти.

Для вищої освіти перелік наступний: фахова передвища освіта, початковий рівень (короткий цикл вищої освіти), перший (бакалаврський), другий (магістерський) та третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти та докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Порівняно з попередньою редакцією Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (чинною до 17 травня 2024 року включно), підпункт 1 пункту 3 статі 23 Закону доповнено додатковим критерієм щодо послідовності отримання рівня освіти. Тобто призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають особи, які здобувають рівень освіти вище за попередньо отриманий, незважаючи на отриману раніше кваліфікацію. При цьому, не має значення отримана до цього спеціальність. Для прикладу, особа, яка здобула освітній рівень бакалавра за спеціальністю «правознавство» і має намір отримати освітній рівень магістра за спеціальністю «економіка», не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Особа, яка здобула освітній рівень магістра за спеціальністю «правознавство» і має намір отримати освітній рівень бакалавра або магістра за спеціальністю «економіка», підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Разом із тим, нова редакція Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Закон України «Про освіту» не містять будь-яких обмежень щодо країни отримання такої освіти, оскільки здобувачами освіти є «вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, аспіранти (ад’юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти» без будь-яких додаткових посилань, включаючи країну отримання такої освіти.

Тому, зважаючи на такі обставини:

- наявна законодавча відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період для окремих категорій здобувачів фахової освіти;

- відсутність законодавчих обмежень щодо країни здобуття такої освіти такими окремими категоріями здобувачів фахової освіти, де-юре чинне законодавство України не визначає місце отримання освіти як визначальний критерій, згідно з яким здобувач освіти підлягає або не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Таким чином, будь-який здобувач освіти, який навчається на денній або дуальній формі освіти в Україні або за кордоном та який здобуває рівень освіти вище за попередньо отриманий, має право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період та має можливість підвищувати свій освітньо-кваліфікаційний рівень.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи