Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2014 18:43

За суд присяжних в Україні!

Реформу судової влади пропоную розпочати з ведення суду присяжних. Народного Суду. Нехай народ визначає вину обвинуваченого,а не чиновник або певна політична сила постановою Верховної Ради.

Суд присяжних - найпрогресивніша форма судочинства у кримінальних справах. Особливо необхідний голос народу в час, коли для громадськості сучасний суд - як темний і холодний каземат, де нема й подиху справедливості.
Саме присяжні засідателі в колегії з 10-12 чоловік, без участі професійного судді, мають визначати найголовніше: чи винний обвинувачений. Адже на даний час в Україні існує лише назва "присяжні", а насправді - гірший варіант радянських народних засідателів. 
Присяжних необхідно ввести на рівні апеляційних судів як судів першої інстанції, й надати право обвинуваченому, який не визнає вини, слухатися в суді присяжних у випадку обвинувачення його у злочині, за який передбачено покарання більше п'яти років позбавлення волі. За моїми підрахунками таких справ в Україні буде близько 10 тис. на рік. Або близько однієї справи на день в кожному апеляційному суді України.
Лише у випадку суду присяжних, суд почне виправдувати людей. І кількість виправдувальних вироків з 0, 02 % сягне 20%, як у країнах передової демократії. Більше того, правоохоронці, боячись розгрому в народному суді, почнуть боятися фальсифікувати кримінальні справи. Адже народ не затвердить ту нісенітницю, яку часто направляють в професійний суд!
Скажуть: немає коштів. Не вірте! Кошти під суд присяжних знайдуться, наприклад, під це їх виділить те ж ЄС. Більше того, в суді присяжних не буде тяганини, тому економія від багаторазових слухань справ, сприятиме доцільнішому використанню коштів на судову систему.
Скажуть, не має кадрів. Кадри знайдуться! Якщо після відміни кріпацтва у 1864 році кадри на суд присяжних знайшлися, то знайдуться й зараз!
Моральний і професійний підйом від введення суду присяжних навіть важко оцінити! Тут автоматичне зростання кваліфікації прокурора (якому придеться таки зрозуміло говорити), слідчого (змушений буде розслідувати), адвоката (адвокат-посильний в суді присяжних не допоможе) і судді (бо справи стануть дійсно гласними).      
І ввести суд присяжних можна за декілька місяців, якщо є державна воля! Роки для цього не потрібні! 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]