Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2014 20:34

Вбивство кожної людини має розслідуватися

Гарантувати життя - основоположний обов'язок держави. Розслідування кожного вбивства людини, юридична оцінка кожної смерті, - є неминуча. Головне питання: час. професійність і легітимність.

Охорона життя є першим обов'язком держави. Такий обов'язок закріплено як внутрішніми законами, так і міжнародно-правовими зобов'язаннями України. Зокрема, невід'ємне право кожного на життя гарантується статтею 6 Міжнародного пакту про громадські та політичні права, статтею 2 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини. 
Не буду вдаватися в юридичний аналіз. Моя думка, яку до речі раніше офіційно виказала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська: застосування вогнепальної зброї проти беззбройних людей, вогонь на ураження - були явно протиправними та злочинними зі сторони працівників міліції. Тут не предмет дискусії, це правовий факт.
Так само злочинно й вбивство з вогнепальної зброї працівників міліції... Такі дії також не можна виправдати та пробачити.
Кожна смерть по Україні в останні декілька днів має отримати юридичну оцінку кваліфікованої слідчої бригади. Таку бригаду можна створити разом з Державним бюро розслідування України. Все в руках законодавця. Адже в новому органі буде багато нових людей, непричетних до подій і тому неупереджених. 
Стосовно кожної смерті має бути дана кримінально-правова кваліфікація, встановлені винні, притягнені до відповідальності та засуджені справедливим судом. Хто за вбивство, хто за перевищення меж необхідної оборони, а хто - за перевищення влади.
Затягування розслідувань зі сторони керівників держави - шлях до тероризму й нерозуміння цивілізованого світу.
Щодо справедливого суду. Я особисто проти міжнародних трибуналів по Україні. Впевнений - самі здатні впоратися з злочинцями. Потрібно створити справжній суд присяжних. Нехай винних судять люди та приймають рішення про їх винність!
Суд присяжних - не панацея від усіх бід. Але в даному випадку - є основним шляхом до легітимності вироку. Нехай, наприклад, вбивць з рядів міліції судять присяжні з Донецьку або Криму. Впевнений, побачивши зблизька картини смерті, фотографії вбитих, їх поранення, почувши біографії загиблих, люди дадуть однозначну оцінку! 
Так само й щодо протестувальників, що стріляли, якщо такі були... Впевнений, можна говорити про пом'якшення покарання. Але винними їх визнають навіть люди у Львові!
    
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]