Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2019 17:37

Аутсорс для банків - як спосіб йти в ногу з часом

Директор компанії Accord Group

Банківський сектор заслужено є одним із найдинамічніших у світі.

 Щодня в різних точках планети виникають сотні фінтех стартапів, які привносять у банківську сферу безліч новацій зі світу ІТ. Для кожного з нас вже звичним є миттєво переказати кошти з картки на карту, поповнити мобільний рахунок чи здійснити платіж онлайн. А всього з десяток років тому це здавалось фантастикою, для здійснення платежу потрібно було відвідувати банк, а для поповнення рахунку ми купували “скретч-картки”. 

Нині банки все більше проникають у наше повсякденне життя. Вони формують цілу екосистему, яка прагне захопити все більше сфер, від замовлення таксі та питної води до купівлі залізничних квитків. З ростом сегменту e-commerce цей тренд буде тільки посилюватись. За даними BRDO у 2017 році Україна зайняла друге місце в Європі по темпам росту сегменту онлайн торгівлі, цей ринок зростає приблизно на 30 % в рік, в той час як у світі цей показник сягає 23-25 %. В абсолютних цифрах об’єм ринку оцінюється в понад 50 млрд. дол. і ця цифра невпинно зростає. Саме онлайн-торгівля і є драйвером розвитку банків, адже більшість транзакцій відбуваються з допомогою банківських карток. 

Крім того, вже декілька банків в Україні пропонують також корисні послуги для підприємців, стандартна послуга відкриття рахунку вже мало кому цікава.  Наприклад, однією з додаткових послуг для юридичних осіб є сервіси заповнення податкової звітності, які по великому рахунку, для деяких категорій підприємців, можуть замінити навіть бухгалтера. 

Разом з перевагами, фінтех також становить і певну загрозу для банків. Позабанківські стартапи, не так швидко, але все ж віднімають в класичних банків частину ринку. Наприклад, цікавим є кейс компанії TransferWise, яка пропонує міжнародні грошові перекази з мінімальною комісією від 0.5 до 3%. Міжнародні грошові перекази завжди були для банків доволі прибутковими, тепер на це посягнули стартапи. Нині компанія вже працює в понад 30 країнах світу. 

Справедливо зазначити, банки мусять стати чимось більшим ніж просто фінансові установи, світ технологій здатен з ніг до голови перевернути звичний уклад банківських клерків, і якщо вони не будуть вчасно реагувати на зміни, можуть дуже швидко втратити суттєву частку ринку. Однак в погоні за технологіями, банки не повинні забувати своєї основної мети - забезпечення високої якості обслуговування своїх клієнтів. Найефективнішим тут може бути формула: ІТ-розробки на аутсорс, контроль якості обслуговування клієнтів - на штатних працівників банку. 

Разом з тим, спостерігається справжній бум так званого “банку в кишені”. Громіздкі сайти, незручний онлайн-банкінг йдуть в минуле, на перше місце виходить простий та зручний мобільний банкінг. В цьому контексті банкам важливо зрозуміти, що інновації виникають наскільки швидко, що справитись з ними звичайними штатними працівниками просто неможливо. Замість того, щоб працювати над розробкою чогось власного та великого, простіше віддати розробку на аутсорс молодим ІТ-стартапам, які це зроблять значно швидше та ефективніше. Таким шляхом вже пішли багато банків, зокрема Universal Bank, Альфа-Банк та інші. До речі, розробкою нового мобільного банкінгу для Альфа-банку “ОК, Альфа” займалась команда, що перемогла в оголошеному самим банком конкурсі стартапів. Схожим шляхом пішов також Райффайзен Банк Аваль. 

Підтримують цей тренд і міжнародні банківські групи. Для них вже звичним стало не просто передача розробок на аутсорс, а купівля цілих стартапів разом з командами. Так банки хочуть утримати своє лідерство в цьому сегменті, і не дарма. Наприклад, Citigroup має цілий підрозділ під назвою Citi Ventures, що займається роботою з фінтех стартапами та інвестиціями в них. Це дозволяє банку тримати руку на пульсі всіх банківських інновацій та напряму контактувати безпосередньо з розробниками. Крім того, Citigroup розміщує експериментально-дослідні центри по всьому світу - в Дубліні, Тель-Авіві, Нью-Йорку, Сінгапурі.

Цікавим є також ще більш глибокий, але поки мало помітний тренд. Вже зараз банки виходять за межі своїх мобільних додатків та сайтів. Вони мігрують в месенджери, що ще більше спрощує роботу клієнтів з банками. Вищезгаданий, Citigroup запустив у Сінгапурі тестову послугу для фізичних осіб з доволі широким функціоналом, від перегляду залишку по рахунку та виписок, до проведення платежів прямо в месенджерах. Щось схоже вже тестують ряд українських банків. 

Підсумовуючи, найзручнішим шляхом для банків бути сучасними є не погоня за власними інноваціями, а передача розробок цих самих інновацій профільним стартапам, які в рази швидше реагують на зміни ринку та впроваджують зміни. Залишається відкритим одне питання, а чи готові українські банки до такого підходу? 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]