Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2020 16:14

Допомога жінкам під час карантину

Соціологиня у ВГО "Асоціація сприяння самоогранізації населення"

Допомога жінкам під час карантину: притулок постраждалим від насилля у сім’ї та розвиток власної справи

Карантин та вимушена самоізоляція оголили ще одну серйозну суспільну проблему - зростання випадків домашнього насильства в період карантину. За даними МВС, в Україні за перші 6 місяців 2020 року кількість повідомлень про домашнє насильство збільшилася на 40% (101 тис. випадків).

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріш, коментуючи питання зростання рівня домашнього насилля, наголосив на важливості створення притулків для жертв домашнього насильства, які необхідно додати до переліку життєво необхідних служб під час пандемії коронавірусу.

На сьогодні в Україні діє близько 15 таких притулків, але їх все ще катастрофічно не вистачає.

Так, у Кропивницькому мережа громадських організацій та інших організацій, серед яких  ГО «Територія успіху», Асоціація жінок «ДІЯ», Комунальний заклад «Кіровоградський обласний соціальний центр матері та дитини» та інші уже третій рік поспіль лобіюють питання створення у місті притулку для жертв домашнього насильства. Ще наприкінці минулого року в Кропивницькому створили робочу групу, до складу якої увійшли представники громадських організацій та місцевої влади. У такій співпраці було заплановане створення Центру надання допомоги жертвам домашнього насилля на 2020 рік, але втрати міського бюджету через карантин наразі не дозволили це зробити.

Директорка КЗ «Кіровоградський обласний соціальний центр матері та дитини» Інна Жолобова у розмові з експертами Асоціації зазначила, що кількість звернень жінок до центру з початку пандемії збільшилась.

«До нас щодня за допомогою звертається одна жінка. Від початку карантину навіть під ворота приїздили жінки, простили їх прихистити. Одну жінку до нас привезла мобільна група протидії домашньому насильству, яка зреагувала на виклик. Чоловік втратив роботу та вигнав її з дому разом із дитиною».

За словами пані Інни, проблема полягає у тому, що центр не може допомогти всім жінкам, оскільки він може прийняти лише 10 жінок із дітьми віком від народження до 1,5 роки. Якщо діти старші, то їх необхідно розлучити із матір’ю та помістити в інший заклад, на що більшість жінок не погоджуються. Жінка, яка не може знайти прихисток від домашнього насилля, не бачить іншого виходу, окрім як повернутись із дітьми додому та продовжувати жити із кривдником під одним дахом.

Говорячи про проблему, пані Інна наголошує на важливості розірвання кола сімейного насилля. Суспільна стигматизація жінок-жертв насилля, відсутність ефективної роботи із кривдником, недосконале законодавство, яке не дозволяє довести факт фізичного, тим більше економічного насилля, віктимна поведінка жінок, які забирають подані на кривдника заяви, недостатня кадрова спроможність у спеціалізованих центрах допомоги, яка не дозволяє надавати повноцінну психологічну допомогу жертвам насилля, відсутність тимчасового прихистку для жінки, в якому вона може відновитись та почати нове життя – це далеко не повний перелік проблем, які не дозволяють розірвати коло насилля у родині.

Вище перелічені проблеми не отримують достатньої уваги з боку органів влади. Депутати міської ради міста Кропивницького підтримала ініціативу зі створення притулку для жінок, проте цього року значна кількість коштів була направлена на боротьбу із пандемією і реалізація проєкту притулку залишається у планах.

«Нам необхідно хоча б 2 квартири та спеціалісти-психологи, юрист. В цьому притулку жінки змогли би відновитись, отримати захист та правову допомогу. Ми хочемо відтворити ідею Одеси, де притулок працює на високому рівні», - говорить пані Інна.

Притулок, який лише планують створити у Кропивницькому, вже декілька років діє у Васильківському районі Київської області. Він був утворений у партнерстві благодійної організації «Конвіктус» та районної ради. Притулок слугує місцем безпечного перебування для жінок і дітей, надає психологічну підтримку, перенаправляє за юридичними консультаціями. Під час карантину перед мешканками постали нові виклики: навіть ті жінки, що мали роботу, втратили її. Тому в цей час в рамках програми «Людяність і взаємодопомога» від Міжнародного фонду “Відродження”  був реалізований проєкт «Безпечна жіноча фортеця». Організація забезпечувала жінок із дітьми, що знаходяться у притулку, засобами першої необхідності та індивідуального захисту.

«Цього вистачить на місяць мені та трьом дітям. Я не хочу побиратись по людям, не хочу просити, так само, як і не хочу бачити голодні очі своїх дітей,»каже Мирослава, яка вже декілька місяців переховується від тирана.

В той же час за тижні карантину до притулку не звернулася жодна потерпіла. За словами директорки установи Наталії Решетової, на жаль, це свідчить не про відсутність такої потреби у жінок, а радше про те, що вони бояться або не мають можливості піти від кривдника, коли він вдома: «Коли вона залишалася сама, тоді збирала речі, документи та йшла. Зараз жінка не може навіть зателефонувати, тому що кривдник постійно поруч, може контролювати її. Але жінці треба підготуватися, щоб зробити такий крок – піти. Карантин ще більше ускладнив цей процес».

Для випадків, коли немає змоги зателефонувати, МВС запустило чат-бота з протидії домашньому насильству в телеграмі. Детальну інформацію щодо алгоритмів та контактів допомоги можна знайти на сайті Фонд ООН у галузі народонаселення. Правозахисна організація «Ла-Страда» також активно розвиває напрям онлайн-консультування, надаючи поради через Skype, електронну пошту, Messenger та сервіс онлайн-звернень на сайті організації.

Як бачимо, економічні та соціальні наслідки пандемії ще довго будуть даватися взнаки. Особливо цей вплив помітний на погіршенні становища соціально незахищених груп, зокрема жінок. Але об’єднавши зусилля громадських організацій, державної та місцевої влади та міжнародних організацій можна дещо покращити ситуацію. 

«Позитивним є те, що сьогодні в суспільстві починають про це говорити відверто. Але вкрай важливим для подолання цієї проблеми в Україні є ратифікація Стамбульської Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству», - зазначає пані Інна Жолобова.

Іншим серйозним випробуванням для жінок стало безробіття через карантин. Вже на кінець травня 2020 року кількість безробітних збільшилася на понад 210 тисяч, або майже на 59% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. За професіями найбільшу групу зареєстрованих безробітних становлять працівники сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, де найбільше сконцентровані жінки. Крім того, за даними дослідження ООН у порівнянні з чоловіками жінки більше відчувають додаткове навантаження з хатньої та доглядової праці вдома, переважно самостійно займаються навчанням дітей-школярів в умовах карантину в навчальних закладах. Безумовно, без цілеспрямованої державної політики ці проблему складно вирішити. Але громади можуть і самі допомогти жінкам. Навіть більше – створити умови для самодопомоги.

Так, у Старобогородчанській ОТГ громадська організація «Центр Рівних Можливостей» у рамках конкурсу грантів швидкого реагування для жіночих організацій, який впроваджує «Український Жіночий Фонд», реалізувала проєкт «Жіноче підприємництво з солодким присмаком». Особливістю громади є те, що вона розташована на трасі Івано-Франківськ-Буковель і була орієнтована на готельно-ресторанний бізнес до карантину. Тому метою було допомогти жінкам громади, які в умовах карантину втратили роботу або тим, у яких ускладнилось ведення бізнесу у зв’язку з пандемією.

«Карантин вносить свої корективи в наше буденне життя. Зниження економічної активності стає однією з головних проблем і викликів для суспільства. Але саме жінки значною мірою потерпають від таких наслідків, тому що їм складніше залишити без догляду дітей та свої оселі. Крім того, специфікою західних областей є те, що жінки часто виїжджали на роботу закордон або працювали в готельно-ресторанному бізнесі, в закладах торгівлі, на яких найбільше позначились обмеження у зв’язку з введенням карантину», - зазначила керівниця проєкту, голова громадської організації, голова ГО "Центр Рівних Можливостей" Леся Клим’юк.

Протягом серпня-вересня 15 жінок отримували навички заснування власної справи та ведення бізнесу та практичний досвід виготовлення кондитерських та пекарських виробів на базі професійної кулінарної школи “el Chef”. В результаті учасниці отримали сертифікати, що підтверджують їх участь у відповідних курсах. В ході онлайн-брейншторму, проведеного Асоціацією сприяння самоорганізації населення, керівниця проєкту розповіла нам, що були створені умови для того, щоб жінки навчалися веденню бізнесу онлайн. А от вибір напрямку практичної частини був зумовлений попереднім опитуванням жінок та молоді в громаді. Крім того, зараз у громаді планують створити Центр бізнесу і підприємництва, де передбачається два основних напрямки роботи: кондитерський та деревообробний. Тому навички, отримані учасницями в ході майстер-класів, є особливо актуальними.


Публікацію підготувала ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проєкту «Громади проти COVID-19: як жити далі в умовах пандемії?». Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]