Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2022 00:53

2% від обороту на час воєнного стану або як не потрапити в фіскальну пастку популізму

Керівник департаменту консалтингу групи компаній MGI PSP Audit

"Не все те золото, що блищить" - народна мудрість.

Президент Зеленський гучно анонсував зміну податкової системи країни: "На час війни та для післявоєнної розбудови потрібна нова податкова модель. Потрібно оновити й фінансові правила.... Кабінет міністрів уже працює над тим, як оформити це нормативно. День-два – будуть деталі", – резюмував він.

І деталі не забарилися. В експрес-режимі податковий комітет Верховної Ради схвалив текст законопроекту, Верховна Рада проголосувала, а президент підписав і невдовзі було опубліковано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» №2120 від 15.03.2022р.

Беззаперечно, Закон №2120 містить в собі безліч потрібних змін, про які згадають не в одному огляді мої колеги. Але й без нотки популізму тут не обійшлося.

Мова йде про обіцяний «податковий рай» - лише 2% від обороту і без ПДВ.

Що ж не так із цим, здавалося б, простим податком, запитаєте ви? Адже, по такій системі працюють тисячі платників третьої групи єдиного податку.

А проблема в його тимчасовості. І ця тимчасовість може навпаки призвести до фінансових втрат бізнесу, і без того «прибитого» війною.

Перейти на 2% від обороту без ПДВ можна за бажанням з 1 квітня, подавши заяву до 31 березня.  І перебувати на такій системі оподаткування можна до кінця місяця, у якому закінчиться воєнний стан.

Так, на сьогодні закінчення воєнного стану у нас заплановане на 25 квітня (але, все може бути як з карантином - кілька разів його можуть подовжувати).

По закінченню воєнного стану підприємство автоматично мають перевести назад на загальну систему + ПДВ.

Проблема номер один: У періоді дії 2% від обороту у підприємства буде анульовано реєстрацію платником ПДВ. А отже, придбаваючи з ПДВ товари чи імпортуючи їх в періоді перебування на 2% ви не зможете формувати податковий кредит. ПДВ, сплачений постачальнику/при розмитненні буде включатися  до балансової вартості товарів (собівартості). І якщо ці товари ви не встигли реалізувати у періоді перебування на 2%, то подальша їх реалізація буде з ПДВ, що призведе до завищення цін та втрати конкурентоздатності. Я мовчу вже про збільшення самої суми податкових зобов’язань з ПДВ.

Проблема номер два: за такої системи оподаткування (2% з обороту) діє касовий метод виникнення доходів. При відвантаженні товарів дохід не виникає. Він виникає тоді, коли надходять кошти. 

Якщо в періоді перебування на 2% було відвантажено товари, за які не отримано оплату, у підприємства відсутні оподатковувані доходи. Але, якщо оплата надійде вже в періоді перебування на загальній системі оподаткування, то прийдеться збільшити фінрезультат до оподаткування на таку суму надходжень (https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=30460). Тобто, замість 2% фактично прийдеться сплатити вже 18% з обороту.

Проблема номер три: для підприємств з низькою маржинальністю, у яких в обліку фігурує суттєва компонента затрат,  2% з обороту може бути непосильним податковим тягарем. Тому перш ніж обрати нову модель оподаткування, потрібно все ретельно порахувати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]