Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2020 22:23

Що робити з орендою під час "карантину"?

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Юлії Ткаченко"

Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року в Україні було установлено карантин.

Як відомо, Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року «Про запобіганню поширенню на території України короновірусу COVID-19» на усій території України з 12 березня 2020 року по 03 квітня 2020 року було установлено карантин. Проте, 25 березня 2020 року Урядом було продовжено карантин до 24 квітня 2020 року включно.

17 березня 2020 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)». Пунктом 7 вищезазначеного Закону було визнано карантин форс-мажорною обставиною.

Статтею 14 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» передбачено, що форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору.

Втім, договором найму (оренди) може бути передбачено декілька варіантів оплати під час дії форс-мажорних обставин. В деяких договорах передбачено, що наймач звільняється лише від відповідальності за невчасне внесення орендних платежів та сплатити орендну плату одразу ж після закінчення таких обставин, а в інших – повне звільнення від орендної плати.

Проте в будь-якому разі не варто не враховувати норми статті 762 Цивільного кодексу України. Частиною 4 та 6 вищезазначеної статті передбачено: «4. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. 6. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає».

В питаннях орендної плати суди стають на сторону наймачів, зокрема, у постанові Вищого господарського суду України від 21.12.2016 р. по справі № 910/23761/15 було задоволено касаційну скаргу наймача щодо не нарахування орендної плати на період, протягом якого майно не використовувалось останнім для здійснення господарської діяльності.

В будь-якому разі наймачам необхідно звертатись із заявою про засвідчення форс-мажорних обставин у разі неможливості використання майна до Торгово-промислової плати України.

Враховуючи вищенаведене, стає очевидним, що на сьогоднішній день не варто панікувати щодо неможливості сплати орендної плати, оскільки дане питання досить чітко урегульовано нормами чинного законодавства України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]