Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.04.2021 14:41

Дунаєвецький КХП: старт приватизації комбінатів хлібопродуктів

Заступник Голови Фонду державного майна України

Зараз Фонд держмайна працює над підготовкою до прозорої приватизації 7 комбінатів хлібопродуктів – ми шукатимемо інвесторів, які дадуть раду цим підприємствам, інвестуватимуть та розвиватимуть їх.

Україну можна з упевненістю назвати “аграрною супердержавою”, де приватні компанії показують високу ефективність, інвестуючи десятки мільйонів доларів у новітні технології та вдосконалювані виробничі процеси. Проте є частина цього “рушія економіки”, де не вистачає ані інвестицій, ані ефективності, – це державні комбінати хлібопродуктів (КХП).

У радянські часи КХП будувалися як частина великої аграрної інфраструктури – підприємства використовувалися для переробки зерна на борошно або комбікорми, для зберігання та перевалки продукції. Отже, комбінати мають потужні елеватори, розвинену логістику та інфраструктуру. Проте з переходом до вільного ринку держава, на жаль, виявилася неефективним власником. До того ж, ці підприємства вже давно не мають стратегічного значення і працюють на висококонкурентних ринках, де існує багато приватних підприємств. Типова ситуація на КХП – борги та судові справи.

Зараз Фонд держмайна працює над підготовкою до прозорої приватизації 7 комбінатів хлібопродуктів – ми шукатимемо інвесторів, які дадуть раду цим підприємствам, інвестуватимуть та розвиватимуть їх. Йдеться про Полтавський, Радивилівський, Неполоковецький, Ніжинський, Івано-Франківський, Новопокровський та Дунаєвецький КХП.

Саме Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів і стане “першою ластівкою” цього проекту. Розташоване на Хмельниччині та створене майже 100 років тому, у далекому 1925 році, нині це бюджетоутворююче підприємство смт Дунаївці, яке забезпечує роботою 128 місцевих жителів. Проте це одне з багатьох підприємств регіону, діяльність якого пов’язана з наданням послуг складського господарства (приймання, зберігання, очищення, сушіння та зберігання зерна) та виробництвом продуктів борошномельно-круп'яної промисловості. Конкурентами підприємства є ТОВ «Протеїн-Інвест», потужність якого становить  від 75 тис. тонн приймання та зберігання зерна, ТОВ «Нібулон» (75 тис. тонн), ТОВ «Кернел-Трейд» (175 тис. тонн), ТОВ «Еколінія» (75 тис. тонн), ТОВ «Кононівський елеватор» та ряд інших.

Маючи у своєму розпорядженні 7 земельних ділянок загальною площею 36,8543 га, а також нерухоме майно загальною площею понад 79 тис. кв. м, Дунаєвецький КХП навіть у сьогоднішніх відверто непростих умовах досить активно працює. Найкращим свідченням цього є його прибуткова діяльність за 2020 рік прибуток становить 2 260 тис. грн.

Такий успіх – не випадковий, адже Дунаєвецький КХП добре забезпечений усіма необхідними основними засобами. Серед них елеватор лінійного типу потужністю одночасного зберігання 125 тисяч тонн, у тому числі заготівельний елеватор паспортною потужністю 89 тис. т, виробничою – 76 тис. т, примлиновий елеватор паспортною потужністю 29 тис. т, виробничою – 24 тис. т, складські приміщення напільного типу потужністю 25 тис. т. Підприємство має у своєму розпорядженні 6 зерносушарок та інших об'єктів, зокрема:

• Млинзавод: 500 т зерна/добу (375 тонн/добу борошна);
• Комбікормовий завод: 265 т/добу розсипних комбікормів (законсервований);
• Насіннєвий цех: 80 т/добу сортового насіння (законсервовано);
• Кукурудзяний завод: 2500 т насіння кукурудзи в качанах у сезон (законсервовано);
• Примлиновий елеватор: 24000 т зерна;
• Заготівельний елеватор: 76000 т зерна;
• Їдальня: 50 посадочних місць;
• Тепличне господарство: площа 0,08 га;
• Ковбасний цех (законсервовано).

Підтримувати ефективну діяльність також допомагають наявні у складі підприємства виробничо-технологічна лабораторія, вагове господарство, ремонтно-механічна майстерня, енергозабезпечувальні потужності та ремонтно-будівельна дільниця. Спокій та порядок на території ДП «Дунаєвецький КХП» підтримує відомча воєнізована охорона. Наявний на підприємстві і власний автопарк та залізничні під’їзні колії, адже зерно до місця зберігання доставляють не лише зерновозами, а й залізницею. І звісно ж, функціонування такого масштабного об’єкта неможливе без добре налагодженої роботи систем водопостачання та водовідведення.

Проте, як свідчить практика, Дунаєвецький КХП – це скоріше виняток із загальної не надто райдужної ситуації, в якій опинилися більшість комбінатів хлібопродуктів, що залишилися під управлінням держави. Ситуації, де борги, судові справи та неефективний менеджмент, – звичні явища, які врешті-решт доводять колись потужні виробничі майданчики з розвиненою логістичною інфраструктурою ледь не до банкрутства. Саме приватизація та пошук ефективного інвестора, здатного вдихнути нове життя, модернізувати ці підприємства, створити додаткові робочі місця та забезпечити надходження податкових платежів до місцевих бюджетів – це єдина можливість подовжити їхнє життя, створити умови сталого успішного розвитку.

Самі по собі ці підприємства мають величезний потенціал, але  потребують доброго господаря. Зацікавленість у купівлі об'єктів приватними компаніями досить велика – це легкий спосіб інвестувати в аграрне виробництво або подовжити ланцюг створення додаткової вартості сільгосппродукції.

Оцінити інтерес зможемо вже досить скоро – аукціон з продажу майнового комплексу держпідприємства «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» заплановано 7 травня. Впевнені, що це буде стартом успішного майбутнього цих непрофільних для держави об'єктів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]