Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2022 17:51

"Воєнні" закупівлі повертають у конкурентне русло

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Кабмін оновив Постанову №169

Кабінет Міністрів України Постановою від 24.06.2022 № 723 вніс зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 і від 28.02.2022 № 169.

Що це означає для замовників, крім внесених змін в оплату за користування електронним каталогом?

Перш за все, відтепер здійснювати публічні/оборонні закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених Законами України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі» зможуть замовники, визначені частиною дев’ятою статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі»/державні замовники у сфері оборони. 

Крім того, Постанова № 169 доповнена абзацом про те, що публічні закупівлі товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану відповідно до Постанови від 02.03.2022 № 185 «Деякі питання здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану» здійснюються без застосування процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених Законом України «Про публічні закупівлі».

Отже, маємо виключне коло замовників, яким в умовах воєнного стану надано право проводити закупівлі необхідних товарів, робіт та послуг без застосування процедур закупівель /спрощених закупівель, визначених Законом України «Про публічні закупівлі»(далі ‑ Закон).

Що стосується всіх інших замовників, яких переважна більшість, то Постановою №723 передбачено, що вони здійснюють публічні закупівлі, вартість яких дорівнює або перевищує 50 000 гривень, із застосуванням електронного каталогу та/або порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом.

Разом з тим, Постановою №723 передбачено ряд винятків. Так, придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, може здійснюватися без застосування порядку проведення спрощених закупівель та/або електронного каталогу у разі, коли:

інформація, що повинна бути оприлюднена в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, належить до інформації з обмеженим доступом або її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці і порядку;

замовник перебуває в районі проведення воєнних (бойових) дій на момент прийняття рішення про здійснення закупівлі або її здійснення;

відсутня технічна можливість використання електронної системи закупівель, яка повинна бути документально підтверджена замовником;

існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення спрощеної закупівлі або використання електронного каталогу;

роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків:

- предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання;

- укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу;

- відсутність конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником;

- необхідність захисту прав інтелектуальної власності;

- укладення договору про закупівлю з постачальником “останньої надії” або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу;

відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників, у тому числі за лотом;

виникла після укладення договору про закупівлю у замовника необхідність у постачанні додаткового обсягу товару у того самого постачальника;

виникла після укладення договору про закупівлю у замовника необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника;

здійснюється закупівля послуг з адвокатської діяльності;

здійснюється закупівля юридичних послуг, пов’язаних із захистом прав та інтересів України, у тому числі з метою захисту національної безпеки і оборони, під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України;

здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури.

Як бачимо, для укладення прямого договору достатньо, щоб спрощена закупівля не відбулася лише один раз, що збереже замовникам час та нерви.

Замовник може здійснити публічну закупівлю, вартість якої є меншою ніж 50 тис. гривень, з використанням електронної системи закупівель, у тому числі з використанням електронних каталогів. У разі здійснення закупівлі, вартість якої є меншою ніж 50 тис. гривень, без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

У разі коли у профілі товару електронного каталогу розміщено дві або більше пропозиції щодо товару від постачальників, замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників, якщо вартість товару становить або перевищує 200 тис. гривень.

Постанова № 723 зобов’язує замовників при проведенні закупівель дотримуватися таких принципів здійснення закупівель, як максимальна економія, ефективність та запобігання корупційним діям і зловживанням.

І хороша новина, що турбувала багатьох – строки оприлюднення інформації про закупівлю. Відтепер оприлюднення договору, а також всіх додатків та змін до нього відбувається протягом 70 днів після припинення воєнного стану. 

Постановою № 723 передбачено, що відповідальною особою за проведення так званих «воєнних закупівель» може бути як уповноважена особа, так і інша особа, визначена замовником.

Згадуємо проведення спрощених закупівель та враховуємо особливості, притаманні воєнному стану!

Також ще є можливість придбати доступ до мого останнього літнього вебінару, на якому обговорювали, в тому числі й спрощені закупівлі! Реєстраційна форма - на моєму сайті.

Вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]