Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2022 13:57

Попередня оплата в коронавірусних закупівлях

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Чи розплутаємо клубок протиріч?

Питання попередньої оплати у закупівлях, що проводяться за кошти бюджету завжди було неоднозначним. З одного боку, попередня оплата в договорах, що виконуються за кошти бюджету не дозволялась. Але з іншого боку, завжди існували винятки ‑ такі закупівлі, коли без попередньої оплати ніяк не обійтися.

Такі випадки регулювалися відповідними постановами Кабінету Міністрів України, в яких зазначалися види закупівель, де допускалася попередня оплата та її термін.
Постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» було, зокрема, встановлено, що розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів у договорах про закупівлю товарів, робіт та послуг може передбачатися попередня оплата у разі закупівлі:

‑ товарів, робіт і послуг за поточними видатками - на строк не більше трьох місяців;

‑ товарів, робіт і послуг за капітальними видатками та державними контрактами (договорами); періодичних видань - на строк не більше 12 місяців;

Тобто, замовники могли передбачати в договорах попередню оплату будь-яких товарів, робіт та послуг, але у встановлених часових межах.

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 02.12.2020 № 1198 «Про внесення змін до постанов Кабінет Міністрів України від 4 грудня 2019 року № 1070 та від 22 липня 2020 року № 641». Пункт 2 Постанови № 1070 був доповнений абзацом наступного змісту: «на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, попередня оплата товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, здійснюється розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів з урахуванням особливостей, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”».

Отже, на період дії карантину попередня оплата товарів, робіт та послуг має здійснюватись відповідно до вимог Постанови № 641.

В свою чергу, Постанова № 641 була доповнена пунктом 15-1, яким на період дії встановленого карантину заборонялася попередня оплата товарів, робіт та послуг, крім випадків, коли предметом закупівлі є товари, роботи і послуги, необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2,перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225.

Отже, починаючи з грудня 2020 року замовники мали право здійснювати попередню оплату за договорами про закупівлю, якщо закуповувалися товари, роботи та послуги відповідно Постанови № 225, тобто проводилися так звані коронавірусні закупівлі.

Але після втрати чинності Постанови № 225 зміни до Постанови № 641 внесені не були, тому замовники вже не мали законної підстави для  здійснення попередньої оплати при проведенні закупівель Звіт про укладений договір COVID-19 . Але оскільки з грудня 2020 року зміни до Постанови № 641 вносилися неодноразово, додавалися все нові і нові підстави, за яких може здійснюватись попередня оплата в договорах, замовники мали можливість обрати у разі необхідності прийнятний варіант. А саме, у постанові № 641 був зазначений також наступний виняток: інші товари, роботи і послуги, якщо розмір такої оплати не перевищує 30 відсотків вартості їх річного обсягу на строк не більше трьох місяців.

Зміни настали неочікувано та чомусь не викликали пожвавлення серед закупівельників, насамперед тих із них, що проводять коронавірусні закупівлі.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2021 № 1309 були внесені чергові зміни до пункту 15-1 Постанови № 641, якими було дозволено здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, а Державній казначейській службі здійснення відповідних платежів, у разі якщо предметом закупівлі є лікарські засоби, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.09. № 1012, вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, на які на період дії карантину не поширюється дія Закону України «Про публічні закупівлі».

Попередню оплату дозволяється також здійснювати при закупівлі інших товарів та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби, які відповідно до пункту 3-1  розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» закуповуються в період дії карантину в порядку, встановленому зазначеним Законом для спрощених закупівель.

Отже, відповідно до внесених змін, замовники можуть передбачати здійснення попередньої оплати в договорах про закупівлю товарів, послуг та робіт, вказаних у пункті 3-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі». Вказана норма стосується як закупівель, що проводяться із застосуванням Звіт про укладений договір COVID-19, так і проведених із застосуванням порядку, встановленого для спрощених закупівель, якщо предмет закупівлі замовник вважає необхідним для боротьби з пандемією.

При цьому слід зазначити, що визначення товарів та послуг, які будуть закуповуватися шляхом застосування спрощених закупівель, встановлення необхідності товару для боротьби з пандемією здійснюється замовником самостійно.

Разом з тим, зазначаю, що в тексті Постанови № 1198, як і раніше містяться посилання на Постанову № 225, яка втратила чинність, та затверджений нею Перелік.

Змінами, що внесені до Постанови № 1070 прямо та однозначно вказано, що на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України попередня оплата товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, здійснюється з урахуванням особливостей, визначених Постановою № 641.

В свою чергу, змінами до Постанови № 641 замовникам надано право передбачати попередню оплату при проведенні коронавірусних закупівель. Стосовно обсягів та строків такої оплати обмежень не встановлено.

Отже, фактично – дозвіл на попередню оплату в коронавірусних закупівлях надано!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]