Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2019 01:18

Чи варто боятись медзамовникам Державну аудиторську службу?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Шкідливі поради.

Новий рік хочеться розпочати з нових та цікавих горизонтів в сфері закупівель.

Ні для кого не секрет, що проблеми з корупцією тією чи іншою мірою виникають у кожній національній системі державних закупівель. Наша країна - не вийняток. Системна реформа сфери закупівель, що відбувається в нашій державі майже два з половиною роки, демонструє яскраві приклади дій медзамовників з уникнення проведення відкритих торгів, дріблення процедур, обрання «своїх» найдорожчих учасників та незаконне та необґрунтоване відхилення дешевших пропозицій учасників.

Засоби масової інформації ніяк не можуть залишити в минулому такі заголовки як "тендери для своїх", "влада нова, схеми старі", "Систему ProZorro створювали для того, щоб запобігти корупції під час проведення державних закупівель, однак чиновники знайшли спосіб, щоб і далі нагрівати руки на тендерах" тощо.
Взагалі, до реформування системи закупівель, експертами корупційна маржа в медичній сфері оцінювалась в 40%! На сьогодні подібної статистики не зустрічала, але за результатом аналізу проведеного моніторингу можу сказати, що викорінення корупції таки відбувається та дійсно мають місце поступові зміни та покращення в системі закупівель. Думаю, це результат роботи принципу системи ProZorro - "Всі бачать все", хоча хотілось би, щоб зміни та покращення відбувались і за результатом фактичної діяльності контролюючих органів у сфері закупівель, зокрема, Державної аудиторської служби України (ДАСУ).

ДАСУ є одним з основних контролюючих органів у сфері публічних закупівель, на який покладено обов'язок здійснювати контроль за дотриманням законодавства про закупівлі шляхом інспектування та моніторингу. Так, це той самий моніторинг, який з таким нетерпінням чекали працівники ДАСУ, який запрацював наприкінці вересня минулого року та надав нові можливості для органу.

Але, чи варто боятись замовникам ДАСУ? Виходячи з практичного кейсу за результатом мого моніторингу, можу сміливо сказати - ні!

В липні я повідомляла про порушення Державною установою «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» Міністерства охорони здоров’я України, яке було підтверджено Пінвічним офісом Державної аудиторської служби України.

Північний офіс ДАСУ вказував, що даний медзамовник дійсно уникнув застосування процедур закупівель, передбачених законодавством, та направив установі рекомендаційний лист щодо вжиття заходів, спрямованих на усунення порушень та притягнення до відповідальності винних осіб.
Північний офіс рекомендував:

1. Вжити невідкладних заходів, спрямованих на усунення порушень.

2. Розглянути питання щодо притягнення до відповідальності винних осіб.

3. В майбутньому здійснювати публічні закупівлі з дотриманням вимог чинного законодавства.

Про вжиті заходи Державна установа «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» повинна була надіслати до Північного офісу письмову інформацію та копії документів, що підтверджували виконання наданих рекомендацій, в термін до 3 серпня минулого року.

Як свідчить отримана від ДАСУ інформація, на сьогоднішній день Центр дитячої кардіології та кардіохірургії відповіді так і не надав. Жодних дій контролюючим органом щодо даної медустанови не вчинено, окрім направлення повторних листів про вжиття заходів.

Отже, отримуюючи відповідні рекомендації від органів ДАСУ, як свідчить практика діяльності даного органу, боятись не варто. Можна просто ігнорувати такі "рекомендаційні листи" та надалі порушувати законодавство.

І це не єдиний випадок бездіяльності та неналежного виконання аудиторами своїх завдань, серед яких в тому числі контроль за цільовим, ефективним використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, а також досягнення економії бюджетних коштів і результативності в діяльності розпорядників бюджетних коштів.

Сподіваюсь, медустанови, як розпорядники бюджетних коштів, все ж таки, не забуватимуть про принципи здійснення закупівель, в тому числі максимальної економії та ефективності, адже немає жодних державних грошей, є тільки гроші платників податків©.

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області, місті Львові та Львівській області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]