Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2017 16:45

Закупівлі в сфері медицини. Р-раціональність?!

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Основною метою реформи в системі державних закупівель було зниження корупції під час закупівель, а також досягнення максимальної ефективності та економії.

Закупівлі в сфері медицини.Р-раціональність?! 
Основною метою реформи в системі державнихзакупівель було зниження корупції під час закупівель, а також досягненнямаксимальної ефективності та економії.
До держзакупівель в сфері медицини завжди увага суспільства була нанайвищому рівні, адже не лише здоров’я, а й життя залежить від того, наскількидержава в змозі забезпечити своїх громадян лікарськими засобами.

В Україні існує проблема дефіцитукоштів, грошей на всі потреби завжди не вистачає.
Таким чином, коли громадяни рахують кожну гривню, прозорість бюджетнихпрограм та закупівля медикаментів мають вагоме значення.
Разом з тим, чи є планування потреб тавитрат бюджетних коштів у сфері медицини раціональними?

Під словом «раціональний» розумієтьсятой, який ґрунтується на вимогах розуму, логіки, розумний.
Розумне, доцільне, корисне витрачаннякоштів потребує будь-яка сфера, і медицина - не виняток. 

Міністерство охорони здоров’я України, зметою того ж таки раціонального планування потреб таефективних витрат бюджетних коштів, затвердило Наказ щодо порядку визначенняобсягів потреби в закупівлі лікарських засобів закладами і установами охорониздоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевихбюджетів (від 11.07.2017 № 782; зареєстровано у Міністерствіюстиції України 13.07.2017 за № 851/30719). Документ набувчинності 21.07.2017. 

Передбачається, що для визначенняпотреби в закупівлі лікарських засобів, у тому числі для визначення потреби влікарських засобах, вартість яких відшкодовується за рахунок коштів державногота місцевих бюджетів, застосовуються методи кількісної оцінки потреб улікарських засобах. Потреба в лікарських засобах може визначатись задопомогою одного або комбінації двох методів кількісної оцінки.

Отже, раціональне використання бюджетних коштів не може обійтись безвизначення потреби.

Зазначається, що розрахунок потреби повинен бути об’єктивним, та виходити зпереліку встановлених для нього даних, зокрема, показників захворюваностінаселення, в тому числі кількості епізодів лікування для кожноїхвороби або стану, стандартних схем лікування, інформації про лікарськізасоби, включені до Національного переліку (міжнародна непатентовананазва, код анатомо-терапевтичної класифікації, лікарська форма, силадії (дозування), кількість в упаковці, оптово-відпускна ціназа упаковку), наявності фінансових ресурсів для забезпеченняфармакотерапії (затверджені бюджети, кошториси тощо, включаючи даніпро заплановані видатки на закупівлю лікарських засобів). 

Задля запобігання створенню дефіциту необхідно враховувати можливістьвиникнення випадків, що унеможливлюють подальше використання лікарськихзасобів, зокрема закінчення строку придатності, механічний, хімічний, фізичний,біологічний або інший вплив. Рівень можливих втрат може становити до 3% на рік. 

Отже, витрачання закладами і установами охорони здоров’я коштів має бути раціональним тавиходити з розумного та об’єктивного планування потреб. 

Ну що ж, звернемо тепер увагу на практику. 

Є в нас замовник Національна медична академія післядипломної освітиімені П. Л. Шупика. Академія готує висококваліфікованих спеціалістів. Це провідний закладпіслядипломної медичної освіти найвищого рівня акредитації, сучасний науковийта лікувальний центр. 

Відповідно до інформації, розміщеної всистемі електронних закупівель ProZorro, Медична академія запланувала закупитифармацевтичну продукцію (дезінфікуючі засоби та анестетики). 

Проаналізувавши інформацію, встановлено,що Академія уникає проведення відкритих торгів на закупівлю. Так, запланованопридбати фармацевтичну продукцію чотирма процедурами з очікуваною вартістю 79 000грн, 79 000 грн, 70 000 грн та 70 000 грн у періоджовтень-листопад 2017 року. 

Тобто протягом двох місяців Національнамедична академія планує купити одні й ті самі товари на загальну суму понад200 000 грн, що перевищує пороговий показник та має проводитись увідповідності до положень Закону України «Про публічні закупівлі». 

Однак, для уникнення процедури відкритихторгів, замовник розбиває закупівлю на частини та проводитиме її як допорогову. 

Законодавство в сферізакупівель передбачає, що замовник не має права ділити предметзакупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритихторгів або застосування Закону України «Про публічнізакупівлі».  

Оскільки, загальна вартість за цимпредметом закупівлі фармацевтичної продукції перевищує межі 200 000грн, Національна медична академіяповинна провести закупівлю у відповідності зЗаконом України «Про публічні закупівлі».  

А ось «раціональне» планування тапроведення закупівлі Обухівською центральною районною лікарнею. 

Закупівля капітального ремонтустаціонарного флюорографа ФЦОЗ. 
У оголошенні заявлена як допороговапроцедура закупівлі. Проте, очікувана вартість – 225 000 грн, тобтовартість перевищує порогове значення у 200 000 грн. Пропозицію подав лишеодин учасник, ФОП (Особа), який і був визначений переможцем. 

З переможцем укладено договір на суму223 800 грн. Термін виконання робіт – червень-липень поточного року.Здавалося б перемога?! Економія аж 1 200 грн і обладнання відремонтоване.Але є одне але! Договір укладено 14 червня 2017 року. Проте, станом на заразжодних коштів виконавцю не надходило, тобто що це може означати? Договір невиконаний - стаціонарний флюорограф не відремонтований. 

Р-раціональність?! 

Дослідження проводиться у рамкахпроекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», якийздійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ«Відродження».

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи