Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2014 17:25

Реформи в антимонопольній сфері відповідно до Коаліційної угоди

Кандидат юридичних наук, адвокат, партнер юридичної фірми "Салком"

14 листопада 2014 політичні партії, які є учасниками коаліційних переговорів, повідомили про остаточне погодження проекту Коаліційної угоди в частині реформ, а текст проекту документа був розміщений в мережі Інтернет. Давайте поглянемо, яким чином народні

14 листопада 2014 політичні партії, які є учасниками коаліційних переговорів, повідомили про остаточне погодження проекту Коаліційної угоди в частині реформ, а текст проекту документа був розміщений в мережі Інтернет. Давайте поглянемо, яким чином народні депутати майбутньої парламентської більшості бачать подальший розвиток антимонопольного законодавства.

До речі, як на засіданні робочої групи з питань антимонопольного законодавства Американської торгової палати в Україні розказала Вікторія Пташник, обрана до парламенту від «Об’єднання Самопоміч», в первинній редакції Коаліційної угоди вся реформа антимонопольного законодавства зводилась до одного речення типу «сприяти вдосконаленню законодавства...». Тому важливо, що в кінцевому рахунку в тексті Коаліційної угоди було закріплено цілком конкретні та амбітні завдання.

Вікторія Пташник та Едуард Трегубов

Блок 1. Забезпечення прозорості у діяльності органів АМКУ

АМКУ традиційно називають одним з найбільш відкритих та публічних державних органів. Проте останні роки ситуація змінилась не у кращій бік. Тому в Угоді пропонується такі важливі новації:

- запровадження обов’язку публікувати рішення АМКУ на офіційному сайті органу;

- визначення порядку використання конфіденційної інформації;

- врегулювання питань доступу до не конфіденційної версії інформації у справах про порушення та у справах про концентрацію.

Що дасть бізнесу реалізація вказаних завдань? Перш за все, бізнес зможе вивчати досвід АМКУ, аналізувати підходи регулятора, аргументацію. Це є дуже важливим для вибудовування правильної бізнес-моделі та ухваленні управлінських рішень. АМКУ стане зрозумілішим та більш передбачуваним для бізнесу.

Врегулювання порядку доступу до інформації необхідне для забезпечення прав сторін під час розгляду справ АМКУ. На сьогодні ситуація є очевидно неадекватною, оскільки сторона дуже часто позбавлена можливості ознайомитися з більшої частиною справи проти нею, а надані матеріали не можна фотографувати або ксерокопіювати.

Не менш важливим завданням у цьому блоці є запровадження нормативно?закріплених принципів калькуляції штрафних санкцій, що накладаються за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Ринок вимагає цього вже довгі роки. Бізнес хоче розуміти чіткі алгоритми визначення розміру штрафів. Проте досі пояснити, чому одного суб’єкта штрафують на 50 тисяч гривень, а іншого за подібне порушення на 50 мільйонів, не можливо.

Блок 2. Спрощення системи контролю за концентраціями

У цьому блоці Коаліційна угода пропонує кілька основних напрямів:

- підвищення вартісних показників, при досягнення яких необхідно отримувати дозвіл АМКУ на концентрацію, та обов’язковість оцінки наявності (відсутності) впливу концентрації на конкуренцію в Україні;

- запровадження скороченої процедури оцінки концентрацій;

- зменшення обсягу інформації, що подається в АМКУ, яка не є необхідною для оцінки впливу концентрації на конкуренцію в Україні;

- передбачення обов’язку проведення попередніх консультацій для прийняття заяви до розгляду;

- забезпечення можливості участі заявників у засіданнях АМКУ з приводу надання дозволів на концентрацію та узгоджені дії;

- визначення підходів до оцінки впливу угод, які здійснюються між конкурентами (на горизонтальних ринках).

Якщо вказане майбутнім нардепам вдасться реалізувати, їм можна буде щиро поаплодувати. Сьогодні процедура отримання дозволу на концентрацію є надзвичайно громіздкою та незручною, а низькі порогові показники призводять до того, що майже на будь-яку більш-менш серйозну угоду необхідно отримувати дозвіл АМКУ. Тому рецепт в цілому вірний – підняти порогові показники, спростити процедуру, зменшити обсяг документів, які потрібно подавати, надати можливість бізнесу консультуватися з АМКУ з приводу концентрацій.

Блок 3. Забезпечення реалізації прав осіб, що беруть участь у розгляді справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції

Коаліційна угода передбачає встановлення чітких строків розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції органами АМКУ. На сьогодні цей строк не визначено, а деякі справи розглядаються по декілька років.

Також нардепи планують більш детально виписати обсяг прав осіб, які беруть участь у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції органами АМКУ та повноваження АМКУ на різних етапах розгляду таких справ.

Окремий напрямок – врегулювання питання підстав і порядку проведення перевірок АМКУ та спорів у зв’язку з їх проведенням. На сьогодні, Комітет може безлімітно перевіряти будь-кого, маючи надзвичайно широкі повноваження з витребування документів, матеріалів та інформації.

Блок 4. Встановлення дисциплінарної відповідальності посадових осіб, дії або бездіяльність яких призвели до вчинення порушення у вигляді антиконкурентних дій органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно?господарського управління та контролю

Практика свідчить, що дуже часто порушниками конкуренційного законодавства є органи державної влади та місцевого самоврядування. Проте, накладення на такі органи штрафів є неефективним і нелогічним, оскільки державні кошти будуть де-факто перекладатися з одного карману в інший. У зв’язку з цим, запровадження дисциплінарної відповідальності посадових осіб органів – порушників має позитивно вплинути на їх поведінку.

Звісно, зазначені напрямки можна і потрібно доповнювати та розширювати. Але варто підкреслити, що якщо зазначені зміни в законодавство навіть в цьому обсязі будуть реально внесені, це стане найбільшою реформою антимонопольного законодавства за останні 10 років.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]