Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2014 17:00

Прозорі державні закупівлі в Україні ніколи не стануть реальністю?

Заступник директора Асоціації «Біржові та електронні майданчики» та визнаний експерт з розвитку біржової торгівлі

На веб-порталі МЕРТ 11.03.2014 року опубліковано “нову редакцію” проекта Закону України “Про здійснення державних закупівель”, завдяки якому вже новий уряд А. Яценюка не планує запроваджувати та втілювати в життя існуючі прозорі, та саме головне ефективні,

На веб-порталі МЕРТ 11.03.2014 року опубліковано “нову редакцію” проекта Закону України “Про здійснення державних закупівель”, завдяки якому вже новий уряд А. Яценюка не планує запроваджувати та втілювати в життя існуючі прозорі, та саме головне ефективні, механізми зменшення витрат бюджетних коштів.

Для того щоб усвідомити тіньову гру нового Уряду, до речі обраного Євромайданом, потрібно зрозуміти, які зміни передбачаються у новому законопроекті.

Автори вказаного документу особливий наголос роблять на тому, що зобов ' язали до звітності державні та комунальні підприємства, які були виведені з під дії ЗУ “Про здійснення державних закупівель” ще в 2012 року урядом М.Азарова.

На перший погляд здавалося б, що це цілком ефективний механізм контролю витрачання коштів державними та комунальними підприємствами. Але запропонована норма дозволяє здійснювати, так названий, контроль вже після укладання угод, а не під час вибору найкращої пропозиції від потенційних постачальників. Тобто за великим рахунком керівники вказаних підприємств будуть визначати постачальника на власні побажання та на власний розсуд, а вже потім інформувати про це суспільство.

Чи буде такий контроль ефективним? Звичайно — НІ! Контроль за закупівлями буде максимально ефективним лише у тому випадку, коли його будуть здійснювати контролюючі органи та громадські організації на кожному етапі від оголошення тендеру до укладання договору. Лише можливість такого доступного, оперативного та публічного контролю дозволить зупинити розкрадання державних та місцевих коштів.

Дуже цікавим, а разом з тим і сумнівним, залишається той факт, що уряд А. Яценюка виключає із законопроекту саме той метод проведення закупівель, який дозволяє проводити вказаний контроль, — електронний реверсивний аукціон.

Тобто вже зараз ми чітко бачимо, що якщо уряд М.Азарова хоч і саботував протягом 1,5 року, але ініціював зміни у порядок проведення держзакупівель, то теперішні посадовці Міністерства економічного розвитку та торгівлі під керівництвом П. Шеремети відкрито відмовляються від впровадження прозорого та передового інструменту використання державних коштів.

В таких розвинених країнах як Швеція, Великобританія, Німеччина, Австрія та багато інших, а також провідних комерційних підприємствах таких як компанії групи СКМ, групи “Приват”, корпоарція “Microsoft” і т.д. процедура електронних закупівель знайшла своє ефективне застосування. Наприклад всесвітньовідомій компанії General   Electric  вдалося зекономити 20% коштів на процедурі закупівель.

Також у вказаному законопроекті не передбачено проведення закупівель визначених категорій товарів на товарних біржах.

Нагадую, що ідею запровадження державних закупівель на товарних біржах однорідних та взаємозамінюючих товарів (зернові, метал, вугілля, пально-мастильні матеріали тощо) пропонував ще П.Порошенко. Досвід розвинених країн світу  нарешті повинен переконати українських чиновників у тому, що біржова торгівля є дійсно прозорим механізмом ціноутворення та ефективним щодо управління бюджетними коштами при  здійсненні державних закупівель.

Невже гасла про прозорість використання бюджетних коштів, які проголошували нинішні представники Уряду на Євромайдані, перетворяться в звичайний популізм та само-піар? Невже й надалі, та при новій владі, державний бюджет буде потерпати через відсутність прозорих механізмів управління країною?

Український народ боровся й буде боротись за впровадження якісних і нових методів державного управління, а не просто за зміну облич в державних органах влади.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]