Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.02.2023 12:31

Жінки та армія: хто й як потрапить на службу

Юристка Ario Law Firm

Наприкінці минулого року Кабмін затвердив постанову №1487 про новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Якщо узагальнити мету цього документу, то я б звела її до того, що нові правила військового обліку направлені на діджиталізацію багатьох процесів. Зокрема, мова йде про обмін персональними даними між різними органами влади, реєстрами та роботодавцями військовозобов'язаних осіб. В результаті все це має забезпечити більш ретельний контроль над процедурою взяття українців на військовий облік.

Отже,  окремо хочеться зупинитися на тому, як відбуватиметься процес взяття на військовий облік жінок відповідно до нового Порядку.

Все починається з alma mater: інформація для студенток

Так, Порядком передбачено, що за два місяці до завершення навчання заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

Такі списки є підставою для:

- оформлення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік);

- внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких розташовані заклади освіти, видають жінкам тимчасові посвідчення військовозобов’язаного, строк дії яких становить 30 діб.

В семиденний строк з дня отримання таких посвідчень, жінки мають прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

Приклад

Жінка, яка має зареєстроване місце проживання в Одесі, вирішила здобувати медичну освіту в Івано-Франківську. Поступила, вчилась (умовно) 6 років. За два місяці до завершення навчання її заклад вищої освіти формує список, в якому зазначає перелік жінок, які здобувають освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю (шаблон такого списку є додатком №14 до самого Порядку. Отже, кому цікаво можна ознайомитись). В такому списку зазначається:

ПІБ жінки;

Дата народження;

РНОКПП, серія та номер паспорта;

Зареєстроване місце проживання;

Спеціальність та дата закінчення ВНЗ;

Номер військово-облікової спеціальності;

Серія, номер військово-облікового документа.

Подається цей список до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташований заклад вищої освіти в Івано-Франківську.

Далі такий центр видає тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (звертаю увагу - БЕЗ визначення ступеня придатності жінки для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття її на облік).

Отримавши посвідчення, жінка має протягом 7 днів прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце її проживання, для взяття на військовий облік.

Тобто, за нашим прикладом, поїхати з Івано-Франківська додому в Одесу і вже там, за зареєстрованим місцем проживання, стати на військовий облік.

Взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, тобто проходження ВЛК, а також внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

Жінки, які вже закінчили навчання у медичному виші

Щодо жінок, які вже здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку до затвердження цього Порядку. Такі жінки можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Однак слід розуміти, що керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, де працюють жінки з освітою за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку, мають повідомляти про них до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Непрацевлаштовані ж жінки мають самостійно прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки-немедики

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням на загальних засадах, визначених Порядком.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]