Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2021 15:08

Відшкодувати шкоду за пошкоджений автомобіль внаслідок неналежного стану дороги – реально

Адвокат, керівник Адвокатського Бюро "Тетяни Даниленко"

Тож як відшкодувати, завдану шкоду та відновити свої права? Зупинюсь на основних аспектах.

Незадовільний стан українських доріг вже давно не дивує водіїв. З року в рік автовласники змушені витрачати додаткові кошти на відновлення власних автівок, внаслідок їх експлуатації на дорожньому покритті неналежної якості. Але не завжди, авто зазнає технічних ушкоджень поступово, чимало  випадків, коли неналежний стан дороги є причиною ДТП, що одразу завдає значних збитків автовласнику. Оскільки, проблема не вирішується на державному рівні роками, то нажаль, тягар наслідків покладається на гаманець пересічних українців, які сумлінно сплачуючи податки, повинні ще й дбати про відновлення своїх транспортних засобів в умовах такої експлуатації. Тож як відшкодувати, завдану шкоду та відновити свої права? Зупинюсь на основних аспектах.

Отримання транспортним засобом механічних пошкоджень, в тому числі і внаслідок потрапляння транспортного засобу (далі по тексту ТЗ) у вибоїну, люк на дорожньому покритті, тощо, це є дорожньо-транспортною пригодою (далі ДТП).   

Перше, що необхідно зробити - зафіксувати факт ДТП та отримані пошкодження ТЗ.

Алгоритм дій наступний:

- не залишаючи місце пригоди та не приводячи у рух ТЗ, викликати працівників патрульної поліції;

- працівники дорожньої поліції мають оглянути місце пригоди та пошкоджений автомобіль, після чого скласти схему огляду місця ДТП, де позначити всі обставини, що загрожували безпеці руху на даній ділянці дороги, зробити необхідні заміри, фотофіксацію, відібрати пояснення  та скласти акт обстеження ділянки вулично-шляхової мережі;

патрульний повинен зафіксувати несприятливі дорожні умови. До слова, такий обов’язок містить інструкція патрульного у разі, якщо ДТП сталося внаслідок неналежного стану доріг;

не зайвим буде, якщо водій сам зробить фото та відео на місці події, переконається у відповідності всіх замірів, що зробили працівники поліції та відобразили на схемі ДТП, а також зазначить осіб працівникам патрульної поліції, які були свідками пригоди та прослідкує, у разі наявності таких,  щоб у даних осіб відібрали письмові пояснення та зазначили засоби зв’язку за якими, у разі необхідності їх можна було б викликати до суду. Про наявних свідків пригоди, фото відео фіксацію, запис відео регістратору тощо, водій має зазначити у своїх письмових поясненнях, які запропонують йому дати працівники поліції. Всі зібрані докази у сукупності мають бути підставою для притягнення винної особи у суді до адміністративної відповідальності.

працівники поліції мають скласти протокол адміністративного правопорушення, що передбачене ч.4 ст.140 Кодексу України про адміністративні правопорушення

(далі КУпАП) відносно керівника дорожнього управління, що є виконавцем, робіт з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг на ділянці дороги, де трапилося ДТП. Після чого зібрані матеріали працівниками поліції у встановленому порядку будуть передані для розгляду до суду.

У разі, якщо патрульна поліція відмовляється складати такий протокол, даний факт необхідно зафіксувати на місці пригоди, звернувшись на лінію «102» та зазначити про порушення. Це надасть можливість у подальшому оскаржити неправомірність дій чи бездіяльності працівників патрульної поліції та добитися складання протоколу відносно винної особи.

Після отримання у суді постанови про притягнення до адміністративної відповідальності винної особи, автовласник має звернутись до оцінювачів, які визначать вартість збитків, завданих внаслідок ДТП, оглянуть пошкоджене авто та складуть відповідний звіт.

Всі витрати, які сплачував автовласник у зв’язку з ДТП можна включити до позовних вимог при подачі позову до суду, для цього необхідно зберігати чеки на оплату послуг по проведенню оцінки, оплату евакуатора, якщо була така необхідність, тощо.

Маючи у розпорядженні вищевказані документи, можна позиватися до суду до дорожньо-експлуатаційної організації, яка відповідальна за незабезпечення безпеки дорожнього руху ( ненадання або неналежне надання послуг з поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання), що призвело до ДТП та просити відшкодувати збитки та витрати, що змушений був понести автовласник, які пов’язані з  підготовкою позову до суду та представництвом його інтересів у суді адвокатом.

Підсудність справи у даному разі буде альтернативна, позов слід подавати до суду або за місцем завдання шкоди або за місцем знаходження відповідача.

Закон України «Про дорожній рух» передбачає, що учасники дорожнього руху мають права на безпечні умови дорожнього руху, на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху. Власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні ( ч.1 ст.24).

Статтею 22 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, якій завдано збитків в результаті порушення її цивільного права має право на їх відшкодування.

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про дорожній рух» до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважених ним органів у сфері дорожнього руху належить: розробка програм та здійснення заходів щодо розвитку, удосконалення, ремонту та утримання у безпечному для дорожнього руху доріг, вулиць та залізничних переїздів, зон відчуження, компенсація витрат власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортні пригоди сталися з причин незадовільного експлуатаційного утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, за рішенням судових органів, забезпечення безпечних, економічних та комфортних умов дорожнього руху, забезпечення учасників дорожнього руху інформацією з питань стану аварійності та дорожнього покриття, гідрометеорологічних та інших умов; вирішення питань експлуатації автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів у надзвичайних ситуаціях, термінове усунення пошкоджень на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах, своєчасне виявлення перешкод дорожнього руху та їх усунення а у разі неможливості невідкладне позначення дорожніми знаками, огороджувальними направляючими засобами: організація виконання встановлених вимог щодо забезпечення безпеки дорожнього руху.

Для отримання позитивного рішення суду у даній категорії справ, позивачу слід:

- вірно визначити відповідача,  особу, яка відповідає за ділянку дороги, де відбулася ДТП.

Для того щоб зрозуміти хто повинен відшкодовувати збитки, необхідно визначитись з тим, де відбулася пригода: в межах міста, населеного пункту (дорозі місцевого значення), чи на трасі (дорозі державного значення).
Відповідно до ч.1 ст. 24 Закону України "Про дорожній рух", власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні. Перелік автомобільних доріг загального користування державного значення
визначений постановою КМУ. Якщо транспортна пригода сталася на відповідній дорозі, то вона відноситься до сфери управління Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор), яка має відповідні територіальні відділення, що в свою чергу, й будуть нести відповідальність.

Відповідно до пп.1,4 ч.1 ст.21 Закону України "Про автомобільні дороги", органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідають за: стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів відповідно до діючих норм, у тому числі щодо безпеки руху транспортних засобів і пішоходів; відшкодування збитків користувачам вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що виникли через їх незадовільний стан, у порядку, визначеному законом.

Частиною 1 статті 6 Закону України "Про дорожній рух" визначено, що до компетенції міських рад та їх виконавчих органів, районних рад та районних державних адміністрацій у сфері дорожнього руху належить: організація будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів. Таким чином, якщо збитки, через неналежний стан дороги, були спричинені в межах міста, то відповідальність нести будуть місцеві ради або ж відповідне комунальне підприємство, відповідальне за ремонт, будівництво та експлуатацію доріг.

-  довести наявність повного складу цивільного правопорушення з боку відповідача, а саме:

1) неправомірність поведінки особи та причинний зв’язок між протиправною поведінкою та завданою шкодою (наявність вибоїн, тощо , що стали причиною ДТП і відсутність попереджувальних знаків про перешкоду на проїзній частині дороги, які пов'язані з бездіяльністю працівників Служби автомобільних доріг, на яких державою покладений обов'язок щодо утримання автомобільних доріг в належному стані);

2) наявність шкоди (механічні пошкодження внаслідок ДТП та понесені витрати на відновлення належного позивачу транспортного засобу або, якщо авто не відремонтовано надати звіт щодо вартості завданих збитків ТЗ, внаслідок ДТП );

3) вину (утримання автомобільних доріг у неналежному стані та тривале зволікання з ремонтом дорожнього полотна відповідачем на ділянці дороги, де сталось ДТП).

На даний час існує чисельна судова практика, як приклад ефективного захисту прав автовласників у суді. Для прикладу наведу декілька  справ ( №711/2673/15-ц; 369/4095/16-ц; № 753/10817/16-ц). Судові рішення у цих справах можна переглянути у Єдиному реєстрі судових рішень.

Враховуючи норми чинного законодавства автовласник має право та можливість отримання відшкодування внаслідок такої ДТП. Адже, учасники дорожнього руху мають право, зокрема, на його безпечні умови та не повинні нести тягар витрат на відновлення свого авто, у разі, якщо вбачається вина Служб, що не належним чином обслуговують автомобільні дороги.

Доки Уряд України шукає рішення, які допоможуть поліпшити стан українських доріг, автовласники, які масово потерпають від подібних ДТП, можуть розраховувати,  поки що на власні сили. Тож, ретельний підхід до питання належної фіксації порушень та обізнаність в основних моментах дій та юридичних аспектах, нададуть можливість ефективно захистити свої права та отримати відшкодування шкоди, що була їм завдана, внаслідок експлуатації авто на дорожньому покритті неналежної якості.

Теги: дтп
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]