Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2015 15:03

Чи законний продаж права вимоги за моїм кредитним договором?

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

якби ви могли поглянути на ціну, за якою продано ваш борг, впевнена, здивуванню б не було меж:)

От же, дорогі друзі, ми посортували всі ваші питання щодо кредитів, валюти, погашення боргу і багато іншого, визначивши теми, які найбільше вас турбують.

Питання про продаж боргу звучало найчастіше. Дуже багато банків в пориві бажання збалансувати резерви, або вигідно закрити проблемне питання, продали права вимоги третім особам: або іншим банкам, або факторинговим компаніям.

Перше і найголовніше що потрібно розуміти позичальнику в цій ситуації це те, чи дійсно право за його договором продано.

 Часто банки доручають стягувати борги колекторським компаніям, але не завжди колекторські компанії борг купують. Буває вони просто надають послуги (професійним сленгом аутсорсинг), без викупу прав.

Отже продаж права вимоги  і надання послуг по обслуговуванню боргу це дві різні речі.

Відсуплення права вимоги і продаж такого права теж речі різні. Банки і інші фінансові установи право вимоги продають за договором факторингу, а не відступають за договором цесії через різного роду податкові ризики.

Отже, якщо ваш борг продано, банк як мінімум повинен мати договір факторингу. Це перший і основний документ, яким підтверджується законність операції.

У випадку, якщо ваш кредитний договір забезпечений іпотекою чи заставою, обов’язковим супроводжуючим договором має бути документ із такою довгою назвою: договір про відступлення прав вимоги за договором іпотеки (застави). По іпотеці договір однозначно повинен бути посвідчений нотаріально, а відомості про зміну іпотекодержателя (банку) повинні бути внесені до Єдиного державного реєстру прав власності на нерухоме майно. Якщо договір застави не посвідчений нотаріально, то і відступлення за таким договором може бути у простій письмовій формі.

Чи повинен банк повідомити Вас про зміну кредитора?

Так, інакше новий кредитор нестиме ризик, що ви свій борг платитиме далі на рахунок первісного кредитора.

Чи повинен банк просити вашого дозволу на продаж права вимоги до вас?

Ні, якщо відступлення права вимоги за  кредитним договором і за договором іпотеки (застави) відбувається одночасно.

Який перелік документів є необхідним, аби визначити чи продаж права вимоги відбувся законно?

1.            Договір факторингу між банком і новим кредитором.

2.            Договір про відступлення прав вимоги за договором іпотеки (застави).

3.            Витяг з Єдиного державного реєстру прав власності на нерухоме майно або витяг з Реєстру обтяження рухомого майна (якщо це застава), що підтверджує реєстрацію зміни кредитора у зобов’язанні.

Чи має боржник вимагати копії перелічених документів?

Так, однозначно має право. Єдине договір факторингу ви скоріш за все отримаєте із замальованою вартістю вашого боргу (якби ви могли на ціну поглянути, впевнена, здивуванню б не було меж :) .

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]