Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2024 21:37

Агросектор під час війни: інвестабельність та потенціал

Засновник та керуючий "Сапфір-Агро"

Сільське господарство завжди було однією з опор української економіки та мало величезний невикористаний потенціал.

Сільське господарство завжди було однією з опор української економіки та мало величезний невикористаний потенціал. Проте повномасштабна війна, розв'язана росією, завдала непоправної шкоди агропромисловому комплексу нашої держави. Зруйновані посівні площі, пошкоджена інфраструктура, заблоковані логістичні шляхи - далеко не повний перелік проблем, з якими зіткнулася аграрна галузь через агресію кремля. Проте, незважаючи на всі ці виклики, залучення інвестицій до українського агросектору залишається життєво-важливим завданням - як для відновлення галузі, так і для забезпечення продовольчої безпеки в усьому світі. Україна була та має намір залишатися одним із світових лідерів з експорту зернових, олійних культур і продуктів їх переробки.

Масштаби руйнувань

Хоча точно оцінити збитки агросектору наразі неможливо через постійні бойові дії, вже зараз можна скласти певну картину. За даними Мінагрополітики, від війни постраждало понад 10 млн га сільгоспугідь. У зоні бойових дій повністю знищено або пошкоджено близько 30% посівних площ.

Окупанти цілеспрямовано руйнують зерносховища, елеватори, ферми та переробні підприємства.

Блокада портів і руйнування логістичної інфраструктури створили величезні проблеми з експортом агропродукції. Близько 20 млн тонн зерна не можуть бути вивезені на зовнішні ринки, що загрожує світовою продовольчою кризою.

Відновлення потребуватиме колосальних інвестицій

Повоєнна відбудова зруйнованого російськими окупантами агросектору потребуватиме залучення величезних інвестиційних ресурсів. За попередніми оцінками, сукупні збитки можуть сягнути десятків мільярдів доларів США.

Необхідно буде відновлювати посівні площі, закуповувати нову техніку та обладнання, відбудовувати зерносховища, логістичну інфраструктуру, тваринницькі комплекси.

Крім цього, важливо інвестувати у модернізацію виробництва, запровадження новітніх агротехнологій, розвиток переробки сільгосппродукції. Вкладення потрібні у системи зрошення, селекційну роботу, цифрові рішення для підвищення врожайності. Масштабні інвестиції необхідні також для розвитку сільської інфраструктури - будівництва доріг, комунікацій тощо.

Попри колосальні виклики, агросектор України зберігає значний інвестиційний потенціал. Наявність родючих чорноземів, сприятливий клімат, налагоджені логістичні канали до країн Європи, Близького Сходу та Азії роблять нашу державу стратегічно привабливим постачальником продовольства у світі.

Потенційні інвестори вже зараз можуть розглянути проєкти, пов'язані з вирощуванням зернових, олійних, овочевих, фруктових та технічних культур, розвитком м'ясного та молочного тваринництва. Перспективними є інвестиції в харчопром, зокрема будівництво сучасних переробних і логістичних потужностей.

Державні гарантії та підтримка

Для залучення масштабних капіталовкладень держава має створити сприятливий інвестиційний клімат у агросекторі. Це передбачає вдосконалення законодавчої бази, посилення захисту прав інвесторів, спрощення адміністративних процедур, забезпечення прозорості.

Важливими стимулами можуть стати податкові та митні пільги для інвесторів, державні гарантії за кредитами. Держава має забезпечити ефективну систему страхування ризиків та компенсації збитків завданих війною, а також ужити заходів для розвитку державно-приватного партнерства.

Велике значення матимуть міжнародні програми допомоги для відновлення української економіки. Фінансові ресурси від ЄС, Світового банку, МВФ та інших організацій допоможуть агросектору відновити роботу та провести необхідну модернізацію.

Перспективи для іноземних інвесторів

Україна завжди була привабливим напрямком для іноземних інвесторів в агросектор через сприятливі природні та економічні фактори. Незважаючи на війну, ця сфера зберігає хороший потенціал прибутковості в середньо- і довгостроковій перспективі.

Для діючих в Україні іноземних компаній, інвестування в розширення виробництва може стати хорошою нагодою збільшити присутність на ринку.

Водночас, нові гравці можуть скористатися можливістю вигідно увійти на український агросектор.

Співпраця з місцевими партнерами, а також участь у різноманітних програмах технічної допомоги дозволить іноземним інвесторам мінімізувати ризики та прискорити адаптацію в нових реаліях. Розбудова потужної аграрної галузі стане запорукою продовольчої безпеки України та зміцнить її економічну стійкість.

Попри всі жахіття війни, залучення інвестицій в агросектор має стати одним з ключових пріоритетів для відбудови нашої країни. Відновлення та модернізація цієї стратегічно важливої галузі дозволить Україні зберегти статус світового лідера з експорту продовольства. А досягнення миру та звільнення всіх окупованих територій розкриє величезний потенціал вітчизняного агропромислового комплексу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]